2013-04-23 11:38:03
Φωτογραφία για Ανοικτή επιστολή Ομάδας κατοίκων Κυψέλης «Η Κυψέλη μας», στην Περιφέρεια Αττικής για το Πεδίο του Άρεως
Απολογισμός από τη συμμετοχή της Ομάδας μας στην εθελοντική καμπάνια “Let’s do it Greece” στο Πεδίον του Άρεως Ανταποκρινόμενοι, με χαρά και ενθουσιασμό, στην πρόσκλησή σας προσπαθήσαμε αρχικά μέσα από τον καθαρισμό του Πεδίου του Άρεως στις 14.4.2013 να δώσουμε το στίγμα του εθελοντισμού, το οποίο στη μικρή μας ομάδα, προσπαθούμε να το βιώνουμε καθημερινά στην πράξη μέσα από ποικίλες διαφορετικές δραστηριότητες.

Κάνοντας τον απολογισμό μας το πρόσημο δεν είναι θετικό.

Παρότι η συμμετοχή μας ήταν αριθμητικά μέσα στο πλαίσιο που είχαμε δηλώσει και υποσχεθεί (συγκεντρωθήκαμε 16 κατ’ αρχήν και μέχρι να ξεκινήσουμε γίναμε 20) αυτό που εισπράξαμε όχι μόνο δεν ήταν ικανοποίηση, τουναντίον ήταν απογοήτευση και θυμός.

Οι λόγοι πολλοί. Από την πλευρά της Περιφέρειας υπήρξε πλημμελής οργάνωση και απροθυμία και θα εξηγήσουμε επιγραμματικά τους τρόπους που αυτά εκφράστηκαν.


• Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μικρή και θεωρούμε ότι αυτό οφείλεται σε μικρή προβολή της εκδήλωσης. Έχοντας επαφή με πολλές συλλογικότητες της περιοχής μας ενημερωθήκαμε ότι καμιά άλλη ομάδα δεν είχε λάβει πρόσκληση. Πιστεύουμε ότι η παράλληλη συνύπαρξη της ανθοκομικής έκθεσης θα ευνοούσε την προσέλευση κι άλλων εθελοντών.

• Ως σημείο συνάντησης και διανομής των υλικών είχε ορισθεί το άγαλμα του Κωνσταντίνου Α’, όταν στο σημείο αυτό υπήρχε ανθοκομική έκθεση, γεγονός το οποίο θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είναι γνωστό και να ληφθεί υπόψη. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μεταφερθούν σε άλλο κεντρικό σημείο του πάρκου και οι εθελοντές που προσέρχονταν περιοδικά να ψάχνουν να μας βρουν.

• Τα άτομα που έδιναν σχεδιάγραμμα για τα σημεία καθαρισμού έδιναν παράλληλα λανθασμένες οδηγίες, γεγονός που αποδείκνυε ότι δεν είχε προηγηθεί από πλευράς τους μια «αναγνώριση» των χώρων και επιπλέον δεν υπήρχε και κάποιος, ο οποίος να ενδιαφέρεται στο ενδιάμεσο ρωτώντας για την πορεία της δουλειάς. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δημιουργείται στους εθελοντές η ανάγκη να επιστρέφουν στο σημείο που είχαν εγκατασταθεί

οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας για να βεβαιωθούν ότι καθαρίζουν στο σωστό τμήμα, νοιώθοντας ότι όλα είναι αφημένα στην τύχη τους και στη δική τους καλή πρόθεση.

• Τα γάντια μιας χρήσεως ήταν ακατάλληλα για τη χρήση που προορίζονταν, δεδομένου ότι στο Πάρκο υπήρχαν σκουπίδια που ήταν πολύ εύκολο να τα καταστρέψουν (γυαλιά, σύριγγες κλπ) , με συνέπεια να μην εξασφαλίζουν προστασία. Όταν ζητήθηκε και δεύτερο ζευγάρι δημιουργήθηκε δυσαρέσκεια.

• Οι σακούλες διανέμονταν με φειδώ (1 ανά 3 άτομα), χωρίς διαχωρισμό για ανακυκλώσιμα και μη και με οδηγία να επιστρέφουν οι εθελοντές στο σημείο εκκίνησης για να την αδειάσουν εφόσον γεμίσει. Θεωρούμε ότι περιττεύει περαιτέρω σχόλιο.

• Τελειώνοντας τον καθαρισμό δεν υπήρχε ούτε νερό για πλύσιμο των χεριών, αλλά ούτε και από ένα εμποτισμένο μαντηλάκι για στοιχειώδη απολύμανση. Με δυσκολία δόθηκε από ένα μικρό μπουκάλι νερό για να ξεδιψάσουμε και αυτό μόνο σε όσους το ζήτησαν.

• Το αποκορύφωμα όλων ήταν η παρατήρηση που δέχτηκαν δύο μέλη της Ομάδας μας από εκπρόσωπο της Περιφέρειας γιατί δεν καθάριζαν και μοίραζαν στους περαστικούς την επιστολή ενημέρωσης που είχαμε ετοιμάσει (για τη διανομή της οποίας, με διαφάνεια, είχαμε ενημερώσει).

Θεωρούμε ότι δεν είναι σκόπιμο να συνεχίζουμε να απαριθμούμε τα αρνητικά της εκδήλωσης που έκαναν εμάς να απογοητευτούμε και να θεωρήσουμε ότι η ίδια η Πολιτεία απαξιώνει με τον τρόπο της το θεσμό του εθελοντισμού. Σας διαβεβαιώνουμε ότι έχουμε λάβει μέρος σε άλλες εθελοντικές δράσεις που έχουν διοργανωθεί από άλλους φορείς και έχουμε σαφές μέτρο σύγκρισης για όσα στοιχειωδώς είναι απαραίτητο να τηρούνται.

Πέραν όμως όλων αυτών που αφορούν τη συγκεκριμένη «συμβολική» δράση εμείς θέλουμε να σταθούμε και στα λοιπά ουσιαστικά προβλήματα που έχουμε επισημάνει ως κάτοικοι και τα οποία θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να διεκδικούμε να λυθούν.

Απαιτούμε :

1. να παραδοθούν ολοκληρωμένα όλα τα έργα που είχαν προγραμματιστεί κατά την ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως

2. να αναλάβει τη διαχείριση του πάρκου ο Δήμος (λόγω υπαρχουσών δομών υποστήριξης) με επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών (αποφάσεων κλπ)

3. να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες γεωτρήσεις με σκοπό την διάσωση του πράσινου ενόψει του καλοκαιριού

Επειδή οι κάτοικοι πλέον γνωρίζουμε τι θα έπρεπε να έχει γίνει στο Πεδίο του Άρεως και τι είναι δικαίωμα μας να διεκδικούμε από το κράτος στο οποίο προσφέρουμε πολλαπλώς , σας ενημερώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα σας εφόσον μας χρειάζεστε, αλλά και απέναντι σας εφόσον ολιγωρείτε και αδιαφορείτε. Αλλά τότε δεν θα είμαστε μόνο οι εθελοντές απ' την ομάδα μας, αλλά και άλλοι κάτοικοι και φορείς των γύρω συνοικιών και πολίτες γενικότερα που ενδιαφέρονται και δεν διαπραγματεύονται την τύχη αυτού του Πάρκου.

Περιμένοντας την ανταπόκρισή σας, παραμένουμε σε ετοιμότητα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ