2013-04-22 13:09:05
Φωτογραφία για Ενεργός πολίτης & συμμετοχική δημοκρατία: Η τελευταία λύση στην οικονομικοπολιτική κρίση
του Χρύση Μιχαηλίδη*

Όλος ο κυπριακός λαός και όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες γενικότερα σήμερα νιώθουν έντονα την παρουσία τους, στο πολιτικό περιθώριο και από τα πολιτικό - οικονομικά δρώμενα που τους μειώνουν το βιοτικό επίπεδο και τους παραβιάζουν τα Ανθρώπινα τους Δικαιώματα.

Τα κενά της Δημοκρατίας στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως αυτά διαχέονται στα κράτη μέλη με ένα καθαρά επιχειρηματικό (κερδοσκοπικό) τρόπο, έχουν ως αποτέλεσμα την μετακίνηση τεραστίων κεφαλαίων από τον Νότο στον Βορρά.

Όλοι είμαστε σίγουροι ότι οι απόλυτοι διαχειριστές της εξουσίας (πολιτικής και οικονομικής) φάνηκαν ανίκανοι να προστατεύσουν τους πολίτες από αυτή την προβλεπτή εξέλιξη. Αυτό οδηγά στο απλό συμπέρασμα ότι η απουσία των πολιτών από τα σώματα λήψης των αποφάσεων, ως αποτέλεσμα της απουσίας της πραγματικής Δημοκρατίας, μας οδήγησε εδώ.

Η χρήση του όρου « Ενεργός Πολίτης» που αποτελεί το μόνο αντίδοτο σε αυτή την κατάσταση, είναι πολύ της μόδας τελευταία στη Κύπρο, αλλά η χρήση του (κυρίως από τα κόμματα) κάθε άλλο παρά προωθεί την πραγματική σημασία και περιεχόμενο του όρου. Αντιθέτως η κομματική χρήση του, προωθεί μια έννοια καθαρά ξένη και άσχετη με το πραγματικό μήνυμα του όρου « Ενεργός Πολίτης».


Προσωπικά αντιλαμβάνομαι τον ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ ως ένα αυτόνομο πρόσωπο (όχι άτομο) με δικές του απόψεις και θέσεις, διαλεκτικό και φανατικό δημοκράτη λάτρη της διαφάνειας και της συλλογικής λήψης των αποφάσεων. Ένα πολιτικό πρόσωπο αφιερωμένο …ψυχή τε και σώματι… στη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της ΣΚΕΨΗ, του ΛΟΓΟΥ αλλά και της ουσιαστικής επίδρασης στα σώματα λήψης των αποφάσεων,είτε αυτά λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο είτε σε εθνικό ή και Ευρωπαϊκό.

Με βάση το πιο πάνω διαπιστώνουμε ότι όλοι αυτοί που παρουσιάζονται εκάστοτε και κατά το δοκούν ως ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, δεν παρουσιάζουν καμιά συνεπεία στις πράξεις τους (είναι επιλεκτικά ευαίσθητοι) και δεν έχουν ουδεμία διαχρονική συνεχεία. Κατ’ επέκταση η στάση αυτή παραπλανεί και εξευτελίζει τον όρο, με ουσιαστικές αρνητικές συνέπειες σε κάθε πολίτη, κυρίως το νέο άνθρωπο, που θα ήθελε να ενεργοποιηθεί πραγματικά πάνω σε μια αυτόνομη βάση.

Τώρα, ως προς τη «ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» που αποτελεί ένα νεοεμφανιζόμενος όρος, δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια ψυχρή μετάφραση του αγγλικού όρου “PARTICIPATORY DEMOCRACY” που με τη δική του σειρά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η Ελληνική ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ του Περικλή και της Πνύκας.

Αυτά τα δύο λοιπόν «ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ» και η «ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» αποτελούν σήμερα την μόνη διαδικασία εξόδου μας από το βούρκο των αποφάσεων μιας ολιγαρχίας με διαπλεκόμενα συμφέροντα (6000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που γνωρίζουν τα πάντα πριν ακόμα υπογραφούν).

Ας ξεκινήσομε από το προσωπικό επίπεδο τον αγώνα μας (εκφράζοντας δημοσίως τη γνώμη μας) και ακολούθως η συλλογική δράση θα ακολουθήσει.

*Συντονιστής Κυπριακής Συμμαχίας ΜΚΟ
campuscy.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ