2013-04-19 16:05:04
Φωτογραφία για Ο Μ. Σενετάκης για τη μείωση τιμολογίων της Δ.Ε.Η.
από το Γραφείο Τύπου

Τη μείωση στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος, ο βουλευτής Ν.Δ. Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απορρίψει την πρόταση για το λεγόμενο “backloading”, για την απόσυρση δηλαδή από την αγορά περίπου 900 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα.

Με ερώτηση του προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο βουλευτής τονίζει τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης απόφασης κι επισημαίνει ότι η Δ.Ε.Η. θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τα τιμολόγια της, εφόσον σε αυτά, είχε υπολογίσει τιμές ρύπων της τάξεως των 7 ευρώ ανά δικαίωμα, όταν μετά την απόφαση, η εν λόγω τιμή έχει πέσει περίπου στα 3 ευρώ ανά δικαίωμα.

Ο κ. Σενετάκης αναφέρεται παράλληλα σε στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος που είχαν δει το φως της δημοσιότητας ήδη από τις 13 Ιανουαρίου και στα οποία φαίνονταν ότι ποσοστό των αυξήσεων στα τιμολόγια, οφείλεται στον υπολογισμό των εκπομπών διοξειδίου. Ο βουλευτής υπενθυμίζει, πως με βάση την Κοινοτική Νομοθεσία το κόστος των τιμολογίων της Δ.Ε.Η. οφείλει να είναι αντίστοιχο με το κόστος παραγωγής, οπότε με δεδομένη τη μείωση του κόστους, λόγω “backloading”, τα τιμολόγια θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν, ενώ ίσως πρέπει να επανεξεταστεί επιπρόσθετα και αναδρομική μείωση τους.


Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΑΘΗΝΑ 18/04/2013

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟ

Αρνητική ήταν η απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Backloading, την πρόταση δηλαδή να αποσυρθούν από την αγορά ρύπων περίπου 900 εκατομμύρια δικαιώματα εκπομπής.

Βάσει της εν λόγω απόφασης η Δ.Ε.Η. οφείλει να αναπροσαρμόσει (μειώσει) τα τιμολόγια της εφ’ όσον η Επιχείρηση για τον προσδιορισμό των τιμολόγιων της είχε υπολογίσει τις τιμές των ρύπων με 7 ευρώ ανά δικαίωμα για το 2013. Η μείωση της τιμής τώρα οφείλει να είναι ποσοστιαία ανάλογη με τη μείωση που εμφανίζεται στην αγορά ρύπων. Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη τιμή ρύπων σήμερα κυμαίνεται στα περίπου 3 ευρώ ανά δικαίωμα.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει το Υπουργείο σας στη δημοσιότητα στις 13 Ιανουαρίου 2013 όπου παραθέτονταν παραδείγματα αναφορικά με τις αυξήσεις, φαίνεται ότι σημαντικό ποσοστό των αυξήσεων στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. σχετίζεται με τις εκπομπές CO2. Οι τιμές αυτές όμως είχαν υπολογιστεί πριν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επειδή σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργείου, που στηρίζονται στην Κοινοτική Νομοθεσία, το κόστος των τιμολογίων οφείλει να είναι αντίστοιχο του κόστους παραγωγής.

Επειδή η απόφαση για απόσυρση δικαιωμάτων ρύπων οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση των σχετικών τιμών.

Επειδή η ανάγκη μείωσης των τιμολογίων της Δ.Ε.Η. στην Ελλάδα είναι επιβεβλημένη.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

- Προτίθεστε να προχωρήσετε σε ενέργειες για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της Δ.Ε.Η.;

- Ποιο είναι το ποσοστό επί τοις εκατό που υπολογίζεται για το κόστος ρύπων, μέσα στο κόστος κιλοβατώρας;

- Από ποιο διάστημα έχει υπολογιστεί η τιμή των ρύπων στα 7 ευρώ ανά δικαίωμα;

- Προτίθεστε να πιστώσετε με τις προκύπτουσες διαφορές στους ήδη εκδοθέντες λογαριασμούς εφόσον υπάρξει αναπροσαρμογή; Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ