2013-04-19 15:35:04
Φωτογραφία για Κύπρος: Χρηματισμός μαθητών: όλοι ήξεραν, κανείς δεν μιλούσε
Μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε στους εκπαιδευτικούς εταίρους, το χθεσινό ντοκουμέντο που αποκάλυψε ο «Φ» (το ηχητικό ντοκουμέντο αναρτήθηκε στο philenews.com) για χρηματισμό μαθητών από νυχτερινό μαγαζί. Ουδείς φάνηκε να αγνοεί τις διαστάσεις του φαινομένου.

Κι αν οι καθηγητές έδειξαν να ξαφνιάζονται, όχι για την ύπαρξή του, αλλά για το ύψος των χρημάτων που βάζουν στην τσέπη τους ορισμένοι έφηβοι από τις προμήθειες που παίρνουν, οι ίδιοι οι γονείς παραδέχονται πως «είναι πολλά τα λεφτά».

Τραγική διαπίστωση, η ανικανότητα για λήψη μέτρων, καθώς το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει επανειλημμένως όλους τους φορείς.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, συμφωνούν πως η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι επιβάλλεται η άμεση θεσμοθέτηση διαδικασιών, με στόχο την πάταξη της εκμετάλλευσης του μαθητόκοσμου. Την παρέμβαση δυο υπουργών ζητά ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, τη σύγκληση ευρείας σύσκεψης για λήψη αποφάσεων εισηγούνται οι εκπαιδευτικοί. Οι γονείς από την πλευρά τους, δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, ενώ ο υπουργός Παιδείας δεσμεύεται να εξετάσει το θέμα.


-Να παρέμβουν Παιδείας και Δικαιοσύνης

«Είναι ντροπή για τους εμπλεκόμενους μαθητές και κυρίως για τους επιχειρηματίες, τέτοιου είδους φαινόμενα που προάγουν τη διαφθορά», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, Νίκος Τορναρίτης. Απαίτησε την παρέμβαση τόσο του υπουργού Παιδείας όσο και του υπουργού Δικαιοσύνης, προκειμένου «να χυθεί άπλετο φως, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και για το γενικότερο ζήτημα». Εισηγήθηκε να θεσμοθετηθούν διαδικασίες μέσα από τις οποίες να γίνονται τα μαθητικά πάρτι και εκδρομές.

-Σύσταση επιτροπής προσφορών ανά σχολείο

«Είναι ένα σοβαρό θέμα για το οποίο, κατά καιρούς, έχουν λεχθεί διάφορα», είπε ο επικεφαλής της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος. Θέση της Οργάνωσης, ανέφερε, είναι ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να προστατευθεί το σύνολο των μαθητών όχι μόνο από αθέμιτες συμφωνίες αλλά και από αισχροκέρδεια. Κατά τον πρόεδρο των καθηγητών, «καλό θα ήταν, σε κάθε σχολείο ο οικείος Σύνδεσμος Γονέων να συστήσει επιτροπή προσφορών στην οποία να μετέχουν και μαθητές». Η επιτροπή αυτή, εξήγησε, να έχει την εξουσιοδότηση να συνάπτει συμφωνίες, είτε με νυχτερινά μαγαζιά (για τα πάρτι) είτε με ξενοδοχεία (για τις εκδρομές). «Διότι τίθεται και ο προβληματισμός κατά πόσο μπορούν νομικά και αν πρέπει οι μαθητές, να συνάπτουν οικονομικές συμφωνίες για υποθέσεις που αφορούν μεγάλα ποσά και επηρεάζουν ολόκληρο το μαθητικό πληθυσμό». Ο κ. Ταλιαδώρος κάλεσε τον υπουργό να συγκαλέσει σύσκεψη με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους οργανωμένους γονείς και το μαθητικό κίνημα για να εξεταστεί το ενδεχόμενο ρύθμισης του θέματος στο πλαίσιο των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων. Επισήμανε δε, πως εκτός από τον χρηματισμό και τις μίζες, προκύπτουν και άλλα ζητήματα. Π.χ. εάν στα μαγαζιά αυτά παραβιάζονται άλλες νομοθεσίες, όπως πώληση αλκοόλ σε άτομα κάτω των 17 ετών και μη τήρηση ωραρίου στα κέντρα διασκέδασης.

-Δεν δέχονται εμπλοκή γονιών

Το θέμα του χρηματισμού μαθητών, δεν αφορά μόνο τα πάρτι των τελειοφοίτων, αλλά και τις εκδρομές που διοργανώνουν εκτός πόλεων, παραδέχτηκε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας γονέων, Στέφανος Στεφάνου. Εξήγησε ότι σε κάποια σχολεία, τα μαθητικά συμβούλια αποτείνονται στους Συνδέσμους Γονέων και ζητούν βοήθεια για τη διοργάνωση των εκδρομών. Συμπλήρωσε, όμως, ότι στην περίπτωση των πάρτι αποφοίτησης ελάχιστοι μαθητές ζητούν ή αποδέχονται εμπλοκή γονιών. «Δεν θέλουν γιατί είναι πολλά τα λεφτά που παίζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Στεφάνου τόνισε πως οι γονείς δεν αποποιούνται των ευθυνών τους και είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος.
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ