2013-04-18 14:42:19
Φωτογραφία για ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτες κι εύκολες οι αγορές όπλων μέσω ιντερνετ
Ολοένα και πιο εύκολη η απόκτηση περιστρόφου από το διαδίκτυο

 

Θραύση κάνουν στο διαδίκτυο στις ΗΠΑ οι πωλήσεις όπλων, αφού η διαδικασία απόκτησης ενός περίστροφου ή ενός ημιαυτόματου πολυβόλου είναι εύκολη κι ουσιαστικά ανεξέλεγκτη. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της έγκυρης εφημερίδας New York Times, είναι πολύ απλό για τον οποιονδήποτε να αγοράσει ένα όπλο, διαμέσου εξειδικευμένων ιστοσελίδων - όπως, για παράδειγμα, το armslist.com - όπου καθημερινά διενεργείται ένα ατελείωτο «παζάρι» όπλων, με έμπορους, πωλητές κι αγοραστές να ανταλλάσσουν περίστροφα και πολυβόλα στο… τσακ μπαμ.

«Ο συγκεκριμένος και άλλοι παρόμοιοι ιστότοποι λειτουργούν ως ανεξέλεγκτα παζάρια αγοραπωλησίας όπλων, όπου η ανωνυμία του διαδικτύου επιτρέπει σε ανθρώπους χωρίς άδεια πώλησης όπλων να εμπορεύονται την πραμάτεια τους, ενώ αντίστοιχα, άνθρωποι χωρίς δικαίωμα απόκτησης ενός όπλου να αποκτούν πρόσβαση σε αυτά», σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.


Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 29χρονου Ομάρ Ρομάν Μαρτίνεζ, ο οποίος προσπάθησε μέσω του armslist.com να αποκτήσει ένα όπλο, κάτι που εντέλει δεν έκανε, καθότι, όπως παραδέχεται «δεν έχω δικαίωμα να έχω όπλο στην κατοχή μου, αφού δεν έχω λευκό ποινικό μητρώο».

Ωστόσο, ο Μαρτίνεζ αποτελεί την -ευσυνείδητη- εξαίρεση σε έναν άγραφο νόμο που λέει πως ο καθένας μπορεί να αγοράσει ένα όπλο, ανεξάρτητα αν (κρύβει πως) έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο ή ιστορικό ψυχασθένειας. Όπως τονίζει η εφημερίδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 170.000 αγγελίες όπλων στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα και κάθε εβδομάδα «ανεβαίνουν» πάνω από 20.000 νέες αγγελίες.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ωρα που η αμερικανική Γερουσία εξετάζει το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών που μετατρέπει το λαθρεμπόριο όπλων σε κακούργημα, ενώ αυξάνει και τις δαπάνες για τη φύλαξη των σχολείων. Ωστόσ, το βασικό σημείο του νομοσχεδίου των δυο γερουσιαστών που το συνέθεσαν, του Δημοκρατικού Τζο Μάντσιν και ο ρεπουμπλικάνου συναδέλφου του Πατ Τούμι, είναι οι υποχρεωτικοί έλεγχοι του ποινικού μητρώου των αγοραστών και των πωλητών όπλων, προκειμένου να μην επαναληφθούν τραγικά περιστατικά όπως το μακελειό στο δημοτικό σχολείο του Νιούταουν, στο Κονέτικατ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

πηγή: tovima.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ