2013-04-17 22:01:46
Φωτογραφία για Αποικιοκρατική προσέγγιση
Πυρά κατά των ευρωπαϊκών Αρχών σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου εξαπέλυσαν πολλοί ευρωβουλευτές, παρουσία του Επιτρόπου της ΕΕ για την Οικονομία Ολι Ρεν.

Ευρωβουλευτές από διαφορετικά κράτη-μέλη καταφέρθηκαν εναντίον του Eurogroup για την κακή επικοινωνιακή πολιτική που ακολούθησε και για την αδυναμία υπεράσπισης της ασφάλειας των καταθετών, ενώ δεν έλειψαν οι αιχμές για επιλεκτική εφαρμογή πολιτικής και «αποικιοκρατική» προσέγγιση των προβλημάτων της ευρωζώνης.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Ολι Ρεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα προτιμούσε μια πιο σταδιακή προσαρμογή για την Κύπρο αλλά δεν στάθηκε δυνατή» και τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να σταματήσει το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών».

Ο γάλλος ευρωβουλευτής Ζαν-Πολ Γκοζ μίλησε για φιάσκο στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης και κατηγόρησε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ότι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένα.


Ο σοσιαλιστής αυστριακός ευρωβουλευτής Χανς Σβόμποντα επέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ιδιαίτερα τη Γερμανία για «αποικιοκρατική» συμπεριφορά, ενώ κάλεσε την Επιτροπή να διαλύσει την τρόικα.

Ο τσέχος ευρωβουλευτής Γιαν Ζαχράντιλ ανέφερε ότι η περίπτωση της Κύπρου χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για να εξαπολυθεί επίθεση στην εθνική δημοσιονομική κυριαρχία, ενώ ο βρετανός Νάιτζελ Φάραζ μίλησε για εγκληματική συμπεριφορά που ληστεύει τους ανθρώπους στο βωμό διατήρησης του ευρώ, το οποίο συμπέρανε ότι δεν εμπιστεύεται πια κανείς.

Ο κύπριος ευρωβουλευτής (ΑΚΕΛ) Τάκης Χατζηγεωργίου κατέκρινε τους ευρωπαίους για την επιβολή μέτρων στην Κύπρο, τα οποία δεν θα εφάρμοζαν ποτέ σε μεγαλύτερες χώρες.

Για ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις από την τρόικα και τον Πρόεδρο του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε ο Βέλγος Γκι Βέρχοφσταντ, ενώ πρότεινε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σε περίπτωση που τα ερωτήματα αυτά μείνουν αναπάντητα.

Υψηλοί τόνοι από τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ

Αίσθηση προκάλεσε τέλος η τοποθέτηση του συμπροέδρου των ευρωπαίων Πράσινων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος σε υψηλούς τόνους κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν εργάστηκε με επιμονή για την επανένωση της Κύπρου.

Η οικονομία της Κύπρου δεν θα αντιμετώπιζε τέτοια προβλήματα σήμερα, είπε ο Μπεντίτ «καθώς κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον δρόμο σε τουρκικές επενδύσεις στο νησί», αφού η Τουρκία -ειδικά τα τελευταία χρόνια- γνωρίζει έναν δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης.  I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ