2013-04-17 13:13:56
Φωτογραφία για Δεύτερη παράνομη προσπάθεια
ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΕΝΗΝΤΑΕΞ

Προκαλεί ξανά η ΕΤUKE με συνέδριο στα κατεχόμενα.

Παρά τις ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις για τον «αντικατοχικό χαρακτήρα» του συνεδρίου, οι ελεύθερες περιοχές αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο διεξαγωγής του στα κατεχόμενα.

Νέα πρόκληση από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών Οργανώσεων (ETUCE), η οποία επιχειρεί για δεύτερη φορά, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του περασμένου Σεπτεμβρίου, να διοργανώσει ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό συνέδριο στα κατεχόμενα και μάλιστα στο ξενοδοχείο Salamis Bay, το οποίο ανήκει σε Ελληνοκύπριο. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο συνέδριο ματαιώθηκε, λόγω των διακριτικών ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών και των διαβημάτων των εκπαιδευτικών οργανώσεων προς την ETUCE.

Αυτήν τη φορά, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, όπως η ίδια ανακοίνωσε, θα πραγματοποιήσει το συνέδριο στις 17 και 18 Μαΐου.


Πρόσκληση για συμμετοχή έλαβαν εκπαιδευτικές οργανώσεις από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένων και των τριών δικών μας ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ. Στις προσκλήσεις η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία αναφέρει πως στόχος του συνεδρίου, που έχει ως θέμα «Ειρήνη στην Εκπαίδευση και Εμπλοκή των Εκπαιδευτικών», είναι να προωθήσει την ειρήνη στο νησί και να τερματίσει την κατοχή.

Δεν αποφάσισε η ΠΟΕΔ

Η ενέργεια της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Οργανώσεων προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στις ελεύθερες περιοχές και συγκεκριμένα από εκπαιδευτικές οργανώσεις, ευρωβουλευτές και φοιτητικές ενώσεις.

Η οργάνωση της ΠΟΕΔ, όπως δήλωσε χθες στη «Σ» ο πρόεδρός της Φίλιος Φυλακτού, δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το αν θα συμμετάσχει ή όχι στο συνέδριο. «Η ηγεσία μας εξετάζει τα θετικά και τα αρνητικά της συμμετοχής μας στο συνέδριο. Πάντως δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι που θα ζημιώσει την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο κ. Φυλακτού.

Σημείωσε, στη συνέχεια, ότι στην πρόσκληση αναφέρεται πως η ΕTUCE δεν επιχειρεί να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος και, αντιθέτως, το συνέδριο θα έχει αντικατοχικό χαρακτήρα.

ΟΕΛΜΕΚ: «Μόνο αν γίνει στη νεκρή ζώνη»

Η ΟΕΛΜΕΚ δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στο συνέδριο, μόνο σε περίπτωση που αυτό πραγματοποιηθεί στη νεκρή ζώνη. «Αν δεν είναι εφικτό να μετακινηθεί, τότε να ματαιωθεί», ανέφερε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της οργάνωσης, Δημήτρης Ταλιαδώρος, για να προσθέσει: «Θεωρούμε πρόκληση το συνέδριο να πραγματοποιηθεί σε έναν χώρο που έχει βομβαρδιστεί από τους Τούρκους το 1974 και ανήκει σε Ελληνοκύπριους».

Πρόσθεσε ότι η ΟΕΛΜΕΚ έχει κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση, αποστέλλοντας επιστολές διαμαρτυρίας.

Α. Παπαδοπούλου: «Να ματαιωθεί»

Με επιστολές της προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, την Κυπρία Επίτροπο Παιδείας, Ανδρούλα Βασιλείου και τον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών υποθέσεων, Λάζλο Άντορ, η Αντιγόνη Παπαδοπούλου ζητά την άμεση παρέμβασή τους για ματαίωση του συνεδρίου. «Έστω κι αν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών στα κατεχόμενα συμμετέχουν αυτόνομα και χωρίς οποιαδήποτε πολιτική ιδιότητα στην ETUCE, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται από το γεγονός ότι επιτράπηκε η διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου σε μια κατεχόμενη περιοχή που ελέγχεται πλήρως από το παράνομο κατοχικό καθεστώς και στην οποία έχει ανασταλεί προσωρινά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία αδυνατεί να ασκήσει πλήρη έλεγχο», σημειώνει η ευρωβουλευτής στις επιστολές της.

Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή, «αν η ακύρωση του συνεδρίου δεν καταστεί εφικτή, θα μπορούσε να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον στη νεκρή ζώνη (π.χ. στο "Σπίτι της Συνεργασίας"), για ευνόητους λόγους».

Ε. Θεοχάρους: Αναβαθμίζει την κατοχή

Επιστολή προς τον Επίτροπο Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων, Λάζλο Άντορ, απέστειλε και η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ελένη Θεοχάρους. «Ο χώρος διεξαγωγής του συνεδρίου, είναι η ούτω αποκαλούμενη "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου", που πρόκειται για κατεχόμενο έδαφος από την Τουρκία, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και την Ε.Ε. Η διοργάνωση του σεμιναρίου αναβαθμίζει τις κατοχικές αρχές και το ψευδοκράτος, το οποίο είναι αποτέλεσμα παράνομης βίας. Για την πραγματοποίηση του συνεδρίου, πιθανόν να χρησιμοποιηθεί το παράνομο αεροδρόμιο "Ερτζάν", το οποίο βρίσκεται στην κατεχόμενη Λευκωσία. Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο λειτουργεί χωρίς άδεια και η πολιτική αεροπορία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έδωσε έγκριση για τη λειτουργία του. Συνεπώς η χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου αεροδρομίου συνιστά παράνομη είσοδο και έξοδο από την Κυπριακή Δημοκρατία», αναφέρει η κ. Θεοχάρους.

Σ. Σοφοκλέους: «Να παρέμβει η Κομισιόν»

Τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να μην πραγματοποιηθεί το διεθνές συνέδριο στα κατεχόμενα, ζητά σε γραπτή ερώτηση ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους.

Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ αναφέρει στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, πως με τη διοργάνωση του εν λόγω συνεδρίου στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ αποτελεί έμμεση αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος και της τουρκικής εισβολής. Παράλληλα, αναφέρει πως για τη μεταφορά των συνέδρων στην Κύπρο θα χρησιμοποιηθεί το παράνομο αεροδρόμιο «Ερτζάν», γεγονός που παραβιάζει τις συνθήκες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και του EUROCONTROL.

Ο Σοφοκλής Σοφοκλέους ρωτά την Επιτροπή πώς θα εκπληρώσει την ηθική αλλά και θεσμική υποχρέωσή της να σταματήσει πάραυτα τη διοργάνωση του συνεδρίου, καθώς και την όποια χρηματοδότηση προς την ETUCE, η οποία παραβιάζει σειρά κανονισμών και ψηφισμάτων που υποστηρίζονται από την Ε.Ε.

Τη διεξαγωγή του συνεδρίου καταδίκασαν η νεολαία του ΕΥΡΩΚΟ, όπως και η Πρωτοπορία Π/Κ.

σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ