2013-04-16 14:58:05
Φωτογραφία για Tέσσερις μήνες σιωπής και απραξίας για την Ολύμπια Οδό - Χαμένος αγώνας, αυτός που δεν δόθηκε
Άρθρο της εφημερίδας Πρωινής σχετικά με την απραξία των τοπικών αρχόντων για την Ολυμπία Οδό και την αναποτελεσματικότητα για κάθε μεγάλη διεκδίκηση για τον τόπο:

"Χρόνος για την ανατροπή της απόφασης –συμφωνίας του κ. Χατζηδάκη με τους παραχωρησιούχους, μπορεί πράγματι να υπάρχει. Αρκεί να θέλουν αυτοί που μπορούν να την ανατρέψουν.

Γιατί επανεκκίνηση των έργων εντός του Απριλίου, δεν είναι πιστευτό ότι μπορεί να γίνει.

Πολλές από τις εταιρείες που εμπλέκονταν στην κατασκευή της «Ολύμπιας» οδού έχουν αποχωρήσει και τα «κενά» πρέπει να καλυφθούν.

Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και είναι αυτές που θα πουν τον τελευταίο λόγο. Ακόμα όμως και αν - όπως υπαινίχτηκε ο υπουργός - έχει διαθέσιμα τα κονδύλια, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για να χρηματοδοτήσει – αν απαιτηθεί - τα έργα, χρειάζεται πραγματικός χρόνος για να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.


Άραγε τα έργα θα ξεκινήσουν πριν περάσουν από τη Βουλή οι νέες τροποποιημένες συμβάσεις;

Χρειάζεται επίσης πολύς χρόνος για να ξαναστηθούν τα εργοτάξια, να μεταφερθούν τα μηχανήματα από όπου βρίσκονται και δουλεύουν σήμερα (τα περισσότερα στο εξωτερικό). Γιατί έγιναν τώρα οι ανακοινώσεις από πλευράς του υπουργού Ανάπτυξης; Πολλοί από τους μετέχοντες στην συνάντηση, του περασμένου Σαββάτου, το απάντησαν καθαρά: «για επικοινωνιακούς λόγους».

Ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε σε χθεσινές του δηλώσεις ότι «εντός της εβδομάδας θα βγει το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης των έργων και ότι οι παραχωρησιούχοι έχουν έρθει ήδη σε επαφή με υπεργολάβους, επισημαίνοντας ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο κομμάτι «Ξυνιάδα – Τρίκαλα».

Τόνισε δε πως διαφορετικά, το κράτος θα κινδύνευε να πληρώσει εκατομμύρια ευρώ (ακούγεται πιο λογική ως εξήγηση). Πριν το τέλος του πρώτου μήνα του καλοκαιριού πάντως, είναι φύσει αδύνατον να δρομολογηθούν εξελίξεις.

Αν όντως υπάρχει χρόνος, αν δεν μπορεί να αποφασίζει ένας υπουργός για το μέλλον τούτου του τόπου ερήμην μας, όπως σωστά ειπώθηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στον Πύργο,τι προτίθενται να πράξουν οι εκπρόσωποί μας;

Έχουν σκοπό οι δήμαρχοι να συγκαλέσουν εκτάκτως τα Δημοτικά συμβούλια για να εκδώσουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό του νομού; Έχουν σκοπό να ζητήσουν κάτι αντίστοιχο από όλους τους τοπικούς φορείς, ώστε να γίνει εμφανές στους κρατούντες, το γεγονός ότι αποτελεί κοινό αίτημα της Ηλείας η ολοκλήρωση της Ολύμπιας Οδού;

Έχουν σκοπό να αποκλείσουν συμβολικά έστω, την Εθνική Οδό στον Ισθμό, ώστε να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει οδικός αποκλεισμός για μας;

Οι είκοσι δύο βουλευτές της Πελοποννήσου – Στερεάς – Ιονίων Νήσων, κατέθεσαν ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα του πετσοκόμματος της «Ολύμπιας» Οδού; Όχι βέβαια ...Και αν κάποιοι κατέθεσαν (γιατί αυτό πράγματι συνέβη), ικανοποιήθηκαν τόσο από τις απαντήσεις, ώστε δεν τόλμησαν να φέρουν το θέμα προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ή είναι θέμα ήσσονος σημασίας για να απασχολήσει το Κοινοβούλιο;

Όλες οι παραπάνω ενέργειες, πέραν του ραντεβού με τον κ Σαμαρά, είχαν συμπεριληφθεί στις αποφάσεις της παμπελοποννησιακής σύσκεψης του περασμένου Δεκεμβρίου. Είχε επίσης αποφασιστεί η προσφυγή στις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Δικαστικές αρχές. Τι απέγινε;

Ποια από αυτές τις αποφάσεις μπήκε σε εφαρμογή; Τέσσερις μήνες κύλησαν ανεκμετάλλευτοι.

Για το πολιτικό κυρίως (αλλά και το αυτοδιοικητικό δυναμικό του νομού μας), η κοινή στόχευση πάνω σε σοβαρά προβλήματα του τόπου, αποτελεί άγνωστη έννοια. Προέχουν οι κομματικές σκοπιμότητες , οι προσωπικές πολιτικές… Πώς να χτιστεί «μέτωπο»; Πώς και ποιούς να πείσει; Ποιούς και πώς να εμπνεύσει; Οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις, δεν λειτούργησαν από κοινού ποτέ.

Για το αεροδρόμιο που χάσαμε, (ενώ το είχαν εγκαινιάσει άπειρες φορές επί όλων των κυβερνήσεων). Για το Τρικούπειο τρένο που σταμάτησε να σφυρίζει επί των ημερών τους και μετεβλήθη σε τουριστική ατραξιόν.

Δεν σφυρηλάτησαν κοινό μέτωπο, ούτε κατά στην μεγαλύτερη τραγωδία που βίωσε ποτέ στην ιστορία της η Ηλεία, τις πυρκαγιές του 2007! Δεν …ταρακουνήθηκαν από τους σεισμούς, δεν ομονόησαν όταν πνιγήκαμε στις πλημμύρες… Όταν το σχέδιο «Αθηνά» καταργούσε τα ΤΕΙ Πύργου και Αμαλιάδας. Τι να περιμένουμε τώρα για την Ολύμπια Οδό;

Από αυτούς που μας εκπροσωπούν, ένα μόνον: Να πάψουν τουλάχιστον να μιλούν εξ ονόματος του Ηλειακού λαού! Τι περιμένουμε από τον Ηλειακό λαό; Να συνειδητοποιήσει, ότι δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την πορεία τούτου του τόπου. Στέρεψαν πια οι δεξαμενές των όποιων κομματικών επιχειρημάτων. Ας πάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας…"

Πηγή: Εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ