2013-04-16 10:02:07
Φωτογραφία για Όσοι πρόλαβαν το...ασφαλιστήριο είδαν!
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Με τη... «λυπητερή» ύψους 250 ευρώ στο χέρι θα πρέπει να είναι από σήμερα όσοι ιδιοκτήτες έχουν στην κατοχή τους ανασφάλιστο όχημα και επιθυμούν να το ασφαλίσουν, καθώς η προειδοποίηση του υπουργείου ήταν ξεκάθαρη. “Τα πρόστιμα θα ισχύουν από τις 15 Απριλίου”.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές δεν δέχονται την υπογραφή νέων συμβολαίων, χωρίς την πληρωμή 250 ευρώ. Συνεπάγεται όμως ότι στην περίπτωση που έχει διενεργηθεί έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές και η ημερομηνία ασφάλισης του οχήματος είναι μεταγενέστερη του ελέγχου, τότε θα πρέπει να καταβληθεί το πρόστιμο.

Μάλιστα, η πρώτη φάση διασταύρωσης στοιχείων έχει ολοκληρωθεί, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων θα λάβουν επιστολή, την οποία πρέπει να προσκομίσουν, πληρώνοντας παράβολο 250 ευρώ για να ασφαλιστούν. Αν καθυστερήσουν εκ νέου, ή απλώς αγνοήσουν το νόμο, τότε μετά από 8ήμερη προθεσμία, το πρόστιμο θα φτάσει τα 500 ευρώ, συνοδευόμενο από αφαίρεση διπλώματος.


Στο στόχαστρο του νέου – και πιο αυστηρού – πλαισίου μπαίνουν και τα οχήματα που βρίσκονται σε ακινησία αλλά δεν έχουν δηλωθεί. Οι διασταυρώσεις στοιχείων της ΓΓΠΣ θα είναι εξαμηνιαίες και όσα οχήματα παραμένουν ανασφάλιστα και ταυτόχρονα διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες θα καλούνται να πληρώσουν το πρόστιμο. Οι ιδιοκτήτες λοιπόν έχουν να επιλέξουν ή να καταθέσουν πινακίδες ή να ασφαλίσουν το όχημα.

Αντιμέτωπα με την “τσιμπίδα” του νόμου αναμένεται να βρεθούν περίπου 700 χιλιάδες οχήματα ιδιωτικής χρήσης, εκ των οποίων μεγάλο μέρος αντιστοιχεί σε αγροτικά. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι με το νέο πλαίσιο, τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις στοιχείων θα αλλάξει το τοπίο προς το καλύτερο. Αφενός αναμένεται να περιοριστεί το φαινόμενο των ανασφάλιστων, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να γίνουν πιο ασφαλείς και αφετέρου θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο τα ασφάλιστρα, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή.

Στην περίπτωση που όλα αυτά που υπόσχεται το υπουργείο ισχύσουν, τότε οι “παράνομοι” θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές κυρώσεις. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αφαίρεση διπλώματος, άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων για διάστημα δέκα ημερών. Όποιος θέλει μετά τις δέκα ημέρες να πάρει τα έγγραφά του πίσω θα πρέπει να προσκομίσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Στη συνέχεια οι έλεγχοι δεν θα σταματήσουν αφού για τον ίδιο ιδιοκτήτη θα πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Παράλληλα θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ για τα ΙΧ, 250 ευρώ για τις μοτοσικλέτες και 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης και άλλα οχήματα κάθε φύσης. Εφόσον το ανασφάλιστο όχημα εμπλακεί σε ατύχημα, προβλέπεται η επί τόπου αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια (3 χρόνια αν είναι υπότροπος).

Πόσοι όμως θορυβήθηκαν από την ανακοίνωση του νομοσχεδίου και έσπευσαν να τακτοποιήσουν τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα; Το τελευταίο διάστημα η κίνηση στα ασφαλιστικά γραφεία παρουσιάζεται αυξημένη και όπως βέβαια συνηθίζεται στη χώρα μας, τα τηλέφωνα "έσπασαν" χθες και την Παρασκευή, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έστω την τελευταία στιγμή κινητοποιήθηκαν.

Παρ´ όλα αυτά, όπως υποστηρίζει έμπειρο στέλεχος του κλάδου, “η στροφή προς την ασφάλιση μέσω διαδικτύου, κυρίως σε αυτοκίνητα και μηχανές είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη”. Οι καταναλωτές προσπαθούν να βρουν την καλύτερη προσφορά, εκμεταλλευόμενοι το “άνοιγμα” των ασφαλιστικών στο διαδίκτυο και τις χαμηλότερες τιμές τόσο λόγω της σταδιακής μείωσης των ασφαλίστρων, όσο και εξαιτίας του ανταγωνισμού.

Το διαδίκτυο είναι το νέο... τερέν στο οποίο δίνουν τη μάχη οι ασφαλιστικές. Πλέον, υπάρχουν μέχρι και μηχανές αναζήτησης φθηνών ασφαλειών καθώς και εργαλεία σύγκρισης προσφορών για την ασφάλιση αυτοκινήτων, μηχανών ή άλλων οχημάτων. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να φτιάξει μόνος του το συμβόλαιό του, ανάλογα με τις ανάγκες του. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να βρει εύκολα πόσο κοστίζει η ασφάλεια μέσα σ’ ένα λεπτό, συμπληρώνοντας απλώς κάποια στοιχεία του οχήματός του.

Πηγή: www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ