2013-04-16 08:48:05
Φωτογραφία για Έξαρση της βίας και των εξαρτήσεων σε νέους και ενήλικες στην Ξάνθη!
Έξαρση καταγράφουν το τελευταίο χρονικό διάστημα τα φαινόμενα βίας και βίαιης συμπεριφοράς καθώς και η εξάρτηση από ουσίες και... το διαδίκτυο τόσο στους νέους ηλικιακά πολίτες της Ξάνθης όσο και σε μεγαλύτερες ηλικιακά πληθυσμιακές ομάδες.

Η οικονομική κρίση, το άγχος και η ανεργία φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας που συνθέτει το κάδρο των αιτιών, με όλο και περισσότερους πολίτες να επιζητούν την ψυχολογική στήριξη είτε για την απεξάρτησή τους τόσο από ουσίες όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το τσιγάρο όσο και από το διαδίκτυο ή άλλες μορφές εξάρτησης.

Η βία περνάει… απ’ τα σχολεία!

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης ως προς τις αρνητικές επιπτώσεις χρήσης βίας αλλά και του εθισμού έχει αναλάβει και υλοποιεί το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.


«Η βία σαν φαινόμενο έχει αυξηθεί όχι μόνο ανάμεσα στους μαθητές αλλά και στους ενήλικες και ίσως είναι απόρροια των προβλημάτων της χώρας. Οι ευάλωτες ομάδες όπως είναι τα παιδία δεν μπορούν να διαχειριστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με αποτέλεσμα να εκφράζονται με βίαιες συμπεριφορές εντός και εκτός σχολείου και αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο» εξηγεί η υπεύθυνη του Κέντρου κα. Παγώνα Διούδη τονίζοντας παράλληλα πως «εμείς σαν Κέντρο έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία που αφορά την ενδοσχολική βία για να ενημερωθούν τα παιδία τι είναι η βία. Υπάρχουν πολλές μορφές βίας όχι μόνο η σωματική και απώτερος δικός μας στόχος είναι τα παιδία να μην μένουν σιωπηλοί απέναντι σε όποια μορφή βίας».

Στόχος των δράσεων και εκστρατειών ενημέρωσης αυτών όπως σημειώνει η κα Διούδη είναι οι θύτες να κατανοήσουν πως με τη χρήση βίας περιθωριοποιούνται, τα θύματα πως δεν πρέπει να παραμένουν σιωπηλοί αλλά και πως όλοι οι παρατηρητές φαινομένων βίας δεν πρέπει να μένουν αμέτοχοι σε τέτοιου είδους περιστατικά. Τα φαινόμενα σχολικής βίας δεν είναι φυσικά πρωτόγνωρα για την περιοχή, ωστόσο έχουν διογκωθεί αριθμητικά ενώ παρατηρείται και αλλαγή της μορφολογίας τους. Ήδη σε αρκετά σχολεία της περιοχής συγκαλούνται ομάδες εργασίας με γονείς και στελέχη του Κέντρου Πρόληψης, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη ενημέρωση για το φαινόμενο αλλά και συμβουλές για την αντιμετώπισή του. «Εάν κάποιος γονέας έχει κάποιο παιδί το οποίο είναι είτε θύτης είτε θύμα βίας μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας ώστε να μελετήσουμε μεμονωμένα την περίπτωση» αναφέρει η κα. Διούδη.

Όπως σημειώνει μάλιστα ίδια «το πρόβλημα με τις εξαρτήσεις δεν είναι ότι υπάρχει ανεπαρκείς ενημέρωση, αλλά απλά οι λόγοι που οδηγούν στην εξάρτηση αυξάνονται και έτσι έχουμε αύξηση στους χρήστες. Πρακτικά βλέπουμε ότι αυξάνονται οι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε κάποια μορφή εξάρτησης».

Δύσκολη η απεξάρτηση

Η απεξάρτηση παραμένει ακόμη και σήμερα μια ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, που απαιτεί επιμονή, θέληση και συνέπεια ενώ σχετίζεται πλήρως με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου. «Δεν είναι εύκολη η απεξάρτηση, αλλά αυτό εξαρτάται αρχικά από το αντικείμενο της εξάρτησης» τονίζει η κα Διούδη, για να συμπληρώσει πως «όλες οι ψυχιατρικές διαταραχές φαίνεται να έχουν αύξηση καθώς όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας έχουν επηρεάσει τον ψυχισμό των συμπολιτών μας με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση και των καταθλίψεων και των υπόλοιπων διαταραχών».

Στον αέρα τα Κέντρα Πρόληψης!

Σε έντονη κινητικότητα και ανησυχία βρίσκονται ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι που στελεχώνουν τα Κέντρο Πρόληψης τόσο της Θράκης όσο και ολόκληρης της χώρας, ενώ πρόσφατα υπήρξε και σχετική κινητοποίηση ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέχεια με αντίστοιχες δράσεις.

Όπως εξηγεί η κα Διούδη, οι λόγοι των κινητοποιήσεων των εργαζομένων σχετίζονται με το γεγονός πως σε πολλά Κέντρα αυτοί παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, ενώ δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων με τους ίδιους να αισθάνονται ότι βρίσκονται στον… αέρα.

«Από αυτό τον μήνα θα συμπεριληφθούμε και εμείς στους απλήρωτους εργαζομένους» σημειώνει η ίδια, προσθέτοντας πως «ως τώρα είμαστε νομίζω πεπεισμένοι ότι ανταποκρινόμαστε στο μέγιστο δυνατό στο έργο μας. Η έγνοια μας είναι να συνεχίσουν να υπάρχουν οι δομές αυτές και να στηρίζονται υλικοτεχνικά από την πολιτεία ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στην κοινωνία. Υπάρχει διάχυτος ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι με τα Κέντρα αφού δεν υπάρχει ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο και δεν ξέρουμε τι θα γίνει».

Σήμερα το Κέντρο Πρόληψης της Ξάνθης αριθμεί έξι άτομα προσωπικό, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν τόσο μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία βρίσκονται σε έξαρση το τελευταίο χρονικό διάστημα, όσο και να εκπονήσουν εκστρατείες ενημέρωσης των μαθητών και των νέων της περιοχής.

www.thrakitoday.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ