2013-04-15 15:46:30
Φωτογραφία για Όλες οι ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια
Σύμφωνα με ΤΟ ΕΘΝΟΣ, οι κυριότερες αλλαγές και ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι:

- Αυξάνεται το εισοδηματικό κριτήριο, πάνω από 25.000 ευρώ και χαμηλότερα από 35.000 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Δημιουργούνται κατά πληροφορίες δύο ή τρεις κλίμακες εισοδήματος. Προϋπόθεση είναι το εισόδημα αυτό να είναι μειωμένο, λόγω κρίσης, 35% σε σχέση με το 2010. Η αρχική πρόταση του υπουργείου ήταν για εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ.

- Ως εισόδημα θεωρείται το φορολογητέο συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών που καταλαμβάνει ο δανειολήπτης ως εργαζόμενος. Η αρχική πρόταση του υπουργείου ήταν το εισόδημα να είναι μικτό.

- Άνεργοι. Θα πληρώνουν μηδενική δόση για όσο διάστημα έχουν μηδενικό εισόδημα αλλά η κεφαλαιοποίηση των τόκων αυτής της περιόδου θα γίνεται με επιτόκιο κατά πάσα πιθανότητα με 1,5%. Η αρχική πρόταση του υπουργείου έδειχνε κεφαλαιοποίηση με το επιτόκιο που ίσχυε στη σύμβαση του δανείου.


- Τετραετής περίοδος χάριτος με πληρωμή τοκοχρεωλυτικής δόσης, δηλαδή τόκος που θα είναι 1,5% συν πολύ μικρό μέρος του κεφαλαίου. Η δόση, πάντως, δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος.

- Στη διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος, αν το εισόδημα του δικαιούχου αυξηθεί, υποχρεούται σε ένα μήνα να το γνωστοποιήσει στην τράπεζα.

- Μία φορά το χρόνο η τράπεζα έχει το δικαίωμα να καλεί το δανειολήπτη για έλεγχο εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.

- Αφορά ενήμερους δανειολήπτες με ενυπόθηκα δάνεια αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ.

Η ρύθμιση αφορά περισσότερους από 200.000 δανειολήπτες, ενώ η αρχική πρόταση αφορούσε περίπου 110.000.

Στη ρύθμιση μπαίνουν όρια κινητής και ακίνητης περιουσίας αλλά και ανεξόφλητου υπόλοιπου δανείου.
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ