2013-04-15 12:13:03
Φωτογραφία για Χαμηλότερη των προσδοκιών η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας
Η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας στο α΄ τρίμηνο, αντανακλά την ακόμη υποτονική οικονομία παγκοσμίως και τις προσπάθειες για τον έλεγχο της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από την ανακοίνωση των στοιχείων για το α΄ τρίμηνο, ο Sheng Laiyun έδωσε μια θετική χροιά στα στοιχεία, δηλώνοντας πως η βραδύτερη ανάπτυξη θα στηρίξει τα σχέδια της Κίνας να αλλάξει την οικονομία της, μακριά από την εξάρτηση στις κυβερνητικές επενδύσεις και τις εξαγωγές.

«Η νέα κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί περισσότερο στο να αυξήσει την ποιότητα της οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε. Η οικονομία της Κίνας αυξήθηκε 7,7% στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρουσιάζοντας επιβράδυνση από το 7,9% του δ΄ τρίμηνου και «χάνοντας» το στόχο του 8% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

«Το 7,7% δεν είναι χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης, δεδομένης της παγκόσμιας και εγχώριας κατάστασης, και είναι καλό για τις εταιρείες που προχωρούν σε αναβάθμιση των δραστηριοτήτων τους», δήλωσε ο Sheng. Η Κίνα έχει προσπαθήσει επίσης να κατευνάσει την κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων, πιο πρόσφατα με την επιβολή υψηλότερων φόρων στα κέρδη από τις πωλήσεις κάποιων ακινήτων.


Ο Sheng δήλωσε πως είναι αισιόδοξος ότι η Κίνα θα πετύχει το στόχο της που είναι η ανάπτυξη της οικονομίας κατά 7,5% φέτος, αν και επισήμανε συνεχιζόμενα προβλήματα σε κάποιες από τις βασικές αγορές εξαγωγών της χώρας.

Τα εμπορικά στοιχεία α΄ τριμήνου της Κίνας εμφάνισαν ότι οι εξαγωγές στις αναπτυσσόμενες χώρες αυξήθηκαν αλλά αυτές προς τις αναπτυγμένες χώρες κινήθηκαν χαμηλότερα, δήλωσε, προσθέτοντας «πρέπει να το προσέξουμε αυτό».

Η Κίνα είχε κάποιες θετικές ειδήσεις στις προσπάθειές της να επανεξισορροπήσει την οικονομία ωστόσο, καθώς η κατανάλωση ήταν ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης στους πρώτους τρεις μήνες του έτους, συνεισφέροντας με 4,3% στην ανάπτυξη.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ