2013-04-15 09:49:27
Φωτογραφία για ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΩΝ... ΒΕΡΜΟΥΔΩΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  Τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και η «σφαγή» δημοσίων υπαλλήλων...!!!
Στο τρίγωνο των Βερμούδων κινδυνεύει να χαθεί η κυβέρνηση που έχει εισέλθει σε ένα περιβάλλον ρευστότητας, που καθόλου δεν βοηθά είτε την επίτευξη των επιμέρους κυβερνητικών στόχων είτε σε τελευταία ανάλυση τη σταθερότητα της ίδιας της τρικομματικής διακυβέρνησης.

Μπορεί η κυβέρνηση, όπως προέκυψε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών να ευθυγραμμίστηκε με την τρόικα και να ετοιμάζει τη μεγάλη σφαγή των δημοσίων υπαλλήλων, βάζοντας για πρώτη φορά στο δημόσιο διάλογο με τόσο μεγάλη ένταση τη διαδικασία της αξιολόγησης, αλλά μεγαλώνει ο φόβος για μια πιθανή κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Η αντιμετώπιση αυτού του είδους της κοινωνικής αλλά και πολιτικής αντιπολίτευσης, όπου οι συσπειρώσεις εναλλάσσονται διαρκώς ως αμοιβάδες, δεν είναι εύκολη. Και αυτό, διότι, η κυβέρνηση δεν κινείται με τους συμβατικούς ρυθμούς και οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες.

Οι συνεχείς μικροσεισμοί της τελευταίας περιόδου, λόγω των πολλών δυσκολιών στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τους εταίρους τους, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ταρακουνούν τα θεμέλια της τρικομματικής συμμαχίας.


Η κατάσταση παρουσιάζεται αρκετά προβληματική και απαιτούνται πολλές διορθωτικές κινήσεις, ενώ υπάρχει η αυστηρή οδηγία του Βερολίνου και της τρόικας για πιστή τήρηση του μνημονίου.

Το έλλειμμα έχει ανέλθει στο 10% από το 6% το 2012, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, αναγκάζοντας πολλούς να λένε ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν μετατραπεί σε βαρέλι δίχως πάτο, ενώ η ύφεση βαθαίνει και καθίσταται ο πραγματικός εφιάλτης της κυβέρνησης.

Παράλληλα, εξαιρετικά κρίσιμο για τον Πρωθυπουργό είναι να προχωρήσει το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ καταγράφεται αγωνία για την επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων που είναι μέτοχοι στην Εθνική Τράπεζα.

Στο ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την σκληρή στάση που τήρησε η τρόικα, κυρίως στο ζήτημα της συγχώνευσης των τραπεζών, ενώ υπάρχει προβληματισμός για τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, τον προσεχή Ιούνιο.

Το μίγμα είναι εκρηκτικό και η κατάσταση προοιωνίζεται δυσοίωνη στο μέλλον, ενώ μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και αντιμετώπισης πιθανών πολιτικών κινδύνων.

Το καλό σενάριο για την κυβέρνηση είναι να δοθούν, είτε πρώτα τα 2,8 δισ. ευρώ και μετά τα άλλα 6 δισ. ευρώ, είτε να εκταμιευθούν ενοποιημένα και απεύχεται, αυτό που δεν αποκλείουν παράγοντες των Βρυξελλών, να υπάρξει τμηματική καταβολή ως μέσο πίεσης για να προχωρήσει πιο γρήγορα η υλοποίηση του μνημονίου.

Ανεξάρτητα από το πότε θα δοθεί η δόση, ο τρικομματικός συνασπισμός, εισήλθε ουσιαστικά στην πιο κρίσιμη φάση του και από εδώ και στο εξής, όπως προβλέπεται από έμπειρα πολιτικά στελέχη, θα δοκιμαστεί αρκετές φορές η κοινοβουλευτική συνοχή του, κάτι που φάνηκε τουλάχιστον σε δυο ψηφοφορίες το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Σε μια περίοδο που, ορισμένοι στις παρυφές της κυβερνητικής εξουσίας, επιδίδονται σε κυνήγι μαγισσών και αναζητούν υπευθύνους για τα πολλά προβλήματα που ανακύπτουν, υπάρχει και ο αντίλογος από υπουργούς, ότι η κυβέρνηση επιβαρύνεται από τις δικές της αδυναμίες και τα δικά της λάθη.

Το βασικό είναι ότι όσα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν γνώση των συζητήσεων στο ευρωπαϊκό σκηνικό, αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, κυρίαρχη είναι η άποψη, πως άλλες πρόσκαιρες ανάσες για την Ελλάδα δεν θα υπάρξουν.  

Εξάλλου, η υπομονή των πιστωτών -με βάσει ανεξάρτητες πηγές- έχει εξαντληθεί και αυτό δικαιολογείται και από τους πολύ αυστηρούς ελέγχους της τρόικας στην παρούσα επίσκεψή της.  

Το πιο σημαντικό όμως για πολλούς υπουργούς, το οποίο χρήζει ανάλυσης για τα μελλούμενα, είναι ότι ουσιαστικά η τρόικα επέβαλε να μην προχωρήσει η συμφωνία, καθώς προωθούνται άλλα συμφέροντα, ενώ πιέζει αφόρητα για απολύσεις στο δημόσιο.  

Υπό αυτό το αρνητικό κλίμα στην κοινωνία, ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να προχωρήσει στην ενίσχυση των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων θέμα, όπως ζητούν επιτακτικά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ και αναμένει θετικές εξελίξεις στα πεδία των αποκρατικοποιήσεων, των δημοσίων έργων, του τουρισμού, κ.α.  

Επίσης, θα επιχειρηθεί να διορθωθούν θέματα της κυβερνητικής λειτουργίας και θα επαναπροσδιοριστεί το πλαίσιο συνεργασίας των τριών κυβερητικών εταίρων, ενώ προετοιμάζεται το έδαφος για τον ανασχηματισμό, καθώς ήδη υπάρχει «έκθεση προόδου» και άρα βαθμολόγηση για το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου στο πρωθυπουργικό γραφείο.     

Ιωάννης Μαρτέλλος / newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ