2013-04-14 13:07:41
Φωτογραφία για Eτοιμοι να αποδεχτούν τα νέα επώδυνα μέτρα...!!!
Ρόλο στο να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές είχαν προκύψει μεταξύ Ν.Δ. και ΔΗΜΑΡ έπαιξε η συνάντηση του Αντώνη Μανιτάκη με τον Δημήτρη Σταμάτη

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Πρόσω ολοταχώς για την αποδοχή των επώδυνων μέτρων που ζητά η τρόικα βαδίζει η κυβέρνηση.

Η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων πήρε μικρή παράταση για την επόμενη εβδομάδα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι δανειστές οπισθοχωρούν σε κάτι από τις σκληρές απαιτήσεις τους.

Εξάλλου, η κυβέρνηση ουδέποτε παρουσίασε διάθεση επίδειξης πυγμής, που θα ενείχε τον κίνδυνο εμπλοκής και περαιτέρω καθυστέρησης στις εξελισσόμενες συζητήσεις, προτιμώντας μια ήπια έως πειθήνια στάση, που θα οδηγήσει σε μια εκ του ασφαλούς συμφωνία.

Στα τυφλά… 

Το περιεχόμενό της, πάντως, ποιες δηλαδή θα είναι οι αποφάσεις με κάθε λεπτομέρεια και σε ποια βάση θα δώσουν τα χέρια οι δύο πλευρές, μένει προς το παρόν άγνωστο και είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση πορεύεται στα τυφλά.


«Πρώτα θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και μετά θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το σύνολο του πακέτου», δήλωσε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα, με δεδομένες τις διαφωνίες και τα αγκάθια που είχε αφεθεί να διαρρεύσει ότι υπάρχουν ανάμεσα στα δύο μέρη των διαπραγματευτών, την ελληνική πλευρά και εκείνη του κλιμακίου των ελεγκτών. Πώς ξεπεράστηκαν, άραγε, και τι είδους διαβεβαιώσεις δόθηκαν;

Το πιο πιθανό είναι ότι το πεδίο σύγκλισης προσαρμόστηκε στα μέτρα και τα σταθμά της τρόικας και ειδικότερα στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο όπου οι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ τηρούσαν άτεγκτη στάση.

Από χθες, θεαματική στροφή φέρεται να έχει κάνει η ΔΗΜΑΡ που αρχικά προέβαλλε αντιστάσεις για τις άμεσες απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων, επικαλούμενη την πιστή εφαρμογή των νόμων του κράτους.

Την άλλη εβδομάδα 

Πλέον ρίχνει αισθητά τους τόνους και είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης υποσχέθηκε ότι το θέμα του Δημοσίου θα κλείσει την άλλη εβδομάδα. Εσπευσε επιπλέον να αποκαλέσει «μυθεύματα» τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα περί υπονόμευσής του, τονίζοντας ότι η συνεργασία του με τα υπόλοιπα υπουργεία είναι άψογη. Μέχρι πρότινος, όμως, υψηλόβαθμοι παράγοντες της ΔΗΜΑΡ ήταν εκείνοι που έστρεφαν τα πυρά τους προς γαλάζιους υπουργούς.

Καταλυτικό ρόλο για την εκτόνωση της κατάστασης φαίνεται να διαδραμάτισε το πρωινό τετ α τετ που είχαν στο πρωθυπουργικό μέγαρο ο κ. Μανιτάκης με τον υπουργό Επικρατείας και συνομιλητή του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Σταμάτη. Αργά το βράδυ, κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης πετούσαν το τελικό μπαλάκι των ευθυνών στους πολιτικούς αρχηγούς αναφέροντας ότι «αν η τρόικα ζητεί κάτι παραπάνω, τότε δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργού, αλλά της τρικομματικής κυβέρνησης».

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος 

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, πηγές της Ιπποκράτους δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για την κωλυσιεργία και τα εμπόδια για το θέμα των επιόρκων εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, αν και σε γενικές γραμμές απέφευγαν να γίνουν ιδιαίτερα οξείς στους χαρακτηρισμούς τους, κρίνοντας ότι αυτό δεν θα βοηθούσε στην παρούσα φάση. Το σκεπτικό του Ευάγγελου Βενιζέλου συμπίπτει με εκείνο του Αντώνη Σαμαρά, ώστε τα μέτωπα να κλείσουν το ταχύτερο δυνατόν.

Ερώτημα, επίσης, αποτελεί ο τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού και της αστοχίας στα έσοδα, με την κυβέρνηση να αποκλείει μεν σε αυτή τη φάση τη λήψη νέων μέτρων, δεν εξηγεί όμως πειστικά πώς θα τα αποφύγει και στην επόμενη επίσκεψη των δανειστών. Τότε, περί τις αρχές του καλοκαιριού, μοιραία η κουβέντα θα μεταφερθεί στην αναγκαιότητα επιπρόσθετων περικοπών, που οι βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης από τώρα ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να θεωρεί ορόσημο τον Ιούνιο, εκτιμώντας ότι το μεσοδιάστημα έως τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο και λόγω της παραδοσιακής θερινής ραστώνης στην Ελλάδα, δεν θα προκληθούν εξελίξεις που θα επιφέρουν αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής αλλαγής του άσχημου κλίματος και προκειμένου να δοθεί η εντύπωση της ανανέωσης στο κυβερνητικό σκάφος, επόμενο βήμα στους σχεδιασμούς του μεγάρου Μαξίμου μετά το κλείσιμο της εκκρεμότητας των ανοιχτών διαπραγματεύσεων είναι ο ανασχηματισμός. Το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει ενισχυμένη κυβερνητική παρουσία, η ΔΗΜΑΡ το συζητά ακόμη για συμμετοχή με πολιτικά στελέχη, ενώ απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο ανάληψης συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων εκ μέρους του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη.

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ