2013-04-14 10:54:03
Φωτογραφία για Λονδίνο: Αντιθατσερικό «πάρτι» στην Τραφάλγκαρ
Τέσσερις ημέρες πριν από την κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ (στις 17 Απριλίου) εκατοντάδες πολίτες, πολιτικοί αντίπαλοι της «Σιδηράς Κυρίας», πραγματοποίησαν χθες βράδυ μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου (πεδίο σύγκρουσης το 1990 μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν κατά της πολιτικής της), για να γιορτάσουν το θάνατό της.

Πρώην ανθρακωρύχοι που συμμετείχαν στην πολύμηνη απεργία εναντίον της  κυβέρνησης Θάτσερ τη δεκαετία του '80, ενώθηκαν με το κίνημα των αριστερών ακτιβιστών και φοιτητών. Παρά την έντονη παρουσία της αστυνομίας, η ατμόσφαιρα της εκδήλωσης θύμιζε περισσότερο πάρτι παρά πολιτική διαμαρτυρία, καθώς άνθρωποι όλων των ηλικιών χόρευαν υπό βροχή και τους ήχους σφυρίχτρας και κόρνας, χτυπώντας τύμπανα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξαν κάποιες αψιμαχίες με την αστυνομία να επεμβαίνει και να συλλαμβάνει εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε μεθυσμένοι, για διατάραξη της δημόσιας τάξης, όπως έκανε γνωστό εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιάρντ


Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, προειδοποίησε τους διαδηλωτές να αποφύγουν τις υπερβολές. «Ζούμε σε μια δημοκρατία όπου οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, να διασκεδάσουν και να κάνουν ό,τι θέλουν», δήλωσε στο βρετανικό ραδιόφωνο LBC. «Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν», σημείωσε, «είναι να χρησιμοποιήσουν το θάνατο ενός ηλικιωμένου ατόμου, για να ξεκινήσουν μια εξέγερση».

Παρόντες στην πλατεία Τραφάλγκαρ, άνθρωποι όπως ο Ντέιβιντ Ντάγκλας, πρώην ανθρακωρύχος και μέλος της Εθνικής Ένωσης Εργατών των Ορυχείων του Γιορκσάιρ, που δήλωσε «πολύ χαρούμενος» στο άκουσμα του θανάτου της Θάτσερ, μιας «τρομερής γυναίκας», όπως είπε.

«Είμαστε απόλυτα εξοργισμένοι που προβάλλονται στην τηλεόραση εικόνες ότι το σύνολο της χώρας είναι σε πένθος», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Η σκωτζέζα καλλιτέχνης Σίγκριντ Χόλμγουντ, εμφανίστηκε στη συγκέντρωση κρατώντας ομπρέλα με την επιγραφή "Ding Dong" που παρέπεμπε στο τραγούδι «Ding dong η μάγισσα είναι νεκρή» από τον Μάγο του Οζ - το οποίο μετατράπηκε σε τραγούδι συσπείρωσης των αντιπάλων της Θάτσερ.

«Ήρθα σήμερα, δεν θα έλεγα για να γιορτάσω, αλλά για να διαμαρτυρηθώ για τα εκατομμύρια από το δημόσιο χρήμα που δαπανώνται για την κηδεία, όταν υπάρχουν περικοπές που επηρεάζουν ασθενείς ή άτομα με ειδικές ανάγκες», σχολίασε.

Στην κηδεία της πρώην πρωθυπουργού θα παραβρεθούν η βασίλισσα Ελισάβετ και σχεδόν 2.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολλών πολιτικών προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο και εκεί θα βρίσκονται οι εν ζωή πρωθυπουργοί της Βρετανίας όπως, ο Τόνι Μπλερ, ο Γκόρντον Μπράουν και ο Τζον Μέιτζορ που είχε διαδεχτεί τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα να αναγνώσει τμήμα από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, μία από τις τελευταίες επιθυμίες της Θάτσερ. Θα είναι ο στίχος 14.1: «Αφήστε την καρδιά σας δεν είναι ταραγμένη, έχει πίστη στο Θεό».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ