2013-04-14 09:36:19
Φωτογραφία για Σοκάρουν οι αριθμοί των νεκρών παιδιών λόγω του εμφυλίου στη Συρία
Επιμέλεια Παναγιώτης Γρηγορίου

Σε 10.000 με 15.000 υπολογίζεται ο αριθμός των παιδιών στη Συρία που έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισε η σύγκρουση στη χώρα, σύμφωνα με αξιωματούχο της Αλυσίδας Ελπίδας, μιας γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που εξειδικεύεται στην παροχή περίθαλψης στα άπορα παιδιά. Από τους 70.000 και πλέον νεκρούς που έχουν καταγραφεί από τον ΟΗΕ στην Συρία, "σχεδόν οι μισοί είναι άμαχοι. Μεταξύ των αμάχων αυτών υπάρχει ένα ποσοστό μεταξύ 30 και 40% παιδιών, δηλαδή 10.000 ώς 15.000 παιδιά", διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Φιλίπ Βαλεντί, μετά την επιστροφή του από αποστολή στην Ιορδανία.

Στη γειτονική αυτή χώρα της Συρίας, η οποία φιλοξενεί περίπου 400.000 Σύρους πρόσφυγες, "εξέτασα 65 παιδιά (από τη Συρία), εκ των οποίων τα δύο τρίτα ήταν τραυματίες πολέμου: είχαν πατήσει νάρκες, ή είχαν πυροβοληθεί από ελεύθερο σκοπευτή", πρόσθεσε ο γιατρός. "Στους πρόσφατους πολέμους, τα όπλα έχουν αλλάξει. Τα άκρα είναι αυτά που τραυματίζονται. Τα κάτω από νάρκες. Τα άνω από Καλάσνικοφ" ή τις σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών, διευκρίνισε.


Σύμφωνα με τον ίδιο, "οι ελεύθεροι σκοπευτές έχουν δύο στόχους": είτε "την παράλυση, δηλαδή να επιτρέψουν σε κάποιον να ζήσει, αλλά να μην μπορεί πλέον να περπατήσει", είτε "να πυροβολήσουν στο κεφάλι".

Οι δυτικές χώρες διαθέτουν "αδιάσειστα στοιχεία" ότι χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον μια φορά στη συριακή κρίση, δήλωσαν χθες διπλωμάτες του ΟΗΕ. Η συριακή κυβέρνηση και η ένοπλη αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για τη χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα από τον Μάρτιο του 2011. Η Δαμασκός κατέθεσε στις 20 Μαρτίου επίσημο αίτημα για έρευνα από τον ΟΗΕ, η οποία ανακοινώθηκε από τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού από την επόμενη κιόλας ημέρα. Ωστόσο, οι συριακές Αρχές αρνήθηκαν αυτήν την εβδομάδα την πρόσβαση των μελών της αποστολής του ΟΗΕ στο έδαφός της.

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε βίαια επεισόδια σε ολόκληρη τη Συρία, κυρίως στο Χαλέπι (βόρεια), τη Χομς (κέντρο) και στην επαρχία της Δαμασκού, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό της ΜΚΟ.

Στη Δαμασκό, οβίδες έπεσαν στο Σουκ αλ Χαλ, μεγάλη αγορά φρούτων και λαχανικών στην περιοχή Zαμπλατάνι, προκαλώντας έναν νεκρό και τραυματίες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικών πηγών σε στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία σε όλη τη Συρία.

Σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πλυθείτε με πράσινο σαπούνι
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πλυθείτε με πράσινο σαπούνι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ