2013-04-13 09:53:02
Φωτογραφία για Το «δεν ξεχνώ» του Αβραμόπουλου
Νέα εθνική ιστορία γράφει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σηκώνει πλέον το βάρος ενός ζητήματος που... έθαψαν τόσο οι κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή. Ο υπουργός Εξωτερικών προωθεί το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων με στόχο να αξιοποιηθούν για την επανασύσταση της ελληνικής οικονομίας.

Χωρίς περιστροφές και καρφώνοντας το μαχαίρι στο κόκκαλο απάντησε ο Δ. Αβραμόπουλος στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αφορμή τις δηλώσεις του δεύτερου ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι χαμένη υπόθεση. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας διαχώρισε την υπόθεση από τις μεταρρυθμίσεις που κάνει η χώρα και εν ολίγοις «έκλεισε» ραντεβού με τον Γερμανό υπουργό στα διεθνή δικαστήρια!

«Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία
. Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων. Η Ελλάδα δεν "αποπροσανατολίζεται" από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού», ήταν η απάντηση του υπουργού για ένα ζήτημα που ο ίδιος έχει επιλέξει να αναδείξει και να κυνηγήσει σε συνεννόηση πάντα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Το μήνυμα

Η απάντηση Αβραμόπουλου δεν αποτελεί απλά ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Βερολίνο πως κανείς δεν μπορεί να ανακατεύεται στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας αλλά κυρίως είναι προειδοποίηση για εκείνα που έρχονται. «Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας και εσείς θα μας πληρώσετε όσα μας χρωστάτε» είναι το μήνυμα πίσω από τη δήλωση σε ένα έντρομο Βερολίνο που γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο θα χάσει.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ επέλεξε στη χρηματοδότηση της Ελλάδας να μην εμπλακεί άμεσα κρατικός φορέας αλλά τράπεζα. Και αυτό διότι αν η ελληνική κυβέρνηση το επέλεγε είχε δικαίωμα να συμψηφίσει τα δανεικά με το χρέος! Εκ του πονηρού λοιπόν το Βερολίνο κινήθηκε υποψιαζόμενο τις προθέσεις του υπουργού Εξωτερικών.

Ο Δ. Αβραμόπουλος από την πλευρά του άνοιξε –μέχρι ένα σημείο– τα χαρτιά του σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων στη Βουλή πριν από λίγες μέρες. «Η Ελληνική Κυβέρνηση όπως έπραξε και στο ζήτημα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, παρεμβαίνοντας στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, διατηρεί το δικαίωμα να ανακινήσει έτερες πτυχές των γερμανικών αποζημιώσεων, τη στιγμή που θα κρίνει καταλληλότερη προς τούτο, λαμβάνοντας υπ' όψιν το σύνολο των παραμέτρων». Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Εξωτερικών, το οποίο συνεχίζει: «Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων».

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει επίσης ότι «ανοικτό και διακριτό από το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, παραμένει επίσης το θέμα του κατοχικού δανείου, το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώθηκε να συνομολογήσει με τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής». Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι ευρύτερα «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ως συνέπεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου απασχολεί από μακρού χρόνου την Ελλάδα και αποτελεί ζήτημα με ιστορικές, ανθρωπιστικές, πολιτικές και νομικές παραμέτρους».

Σημειώνεται εδώ πως το υπουργείο Εξωτερικών έχει αποστείλει την Έκθεση της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που χαρακτηρίστηκε απόρρητο από το υπουργείο Οικονομικών, στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για την επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και την υποβολή της σχετικής γνωμοδότησης. Αυτή η κίνηση ήταν που προκάλεσε και την αντίδραση Σόιμπλε.

Λεπτοί χειρισμοί Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών γνωρίζει πολύ καλά ότι το βάρος της προσπάθειας είναι τεράστιο και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί. «Θα πρέπει να έχουμε ισχυρή νομική βάση, διότι μία τέτοια κίνηση θα είναι περισσότερο νομική και λιγότερο πολιτική» σημείωσε ο ίδιος όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τον ρώτησε, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, τι γίνεται με το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, καθώς ο ίδιος είχε διατυπώσει τη σχετική νόταμ (διακοίνωση) στη γερμανική πλευρά, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι «υπεβλήθη ένα πόρισμα, το οποίο, αφού αξιολογήθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου μας, προωθήθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, καθώς –εφόσον είναι να προχωρήσουμε, η πολιτική βάση είναι δεδομένη– χρειάζεται νομική τεκμηρίωση. Περιμένουμε και τη γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η οποία νομίζω ότι δεν θα αργήσει, για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα».

Με τον υπουργό συμφωνεί και ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλιος Περράκης, ο οποίος έχει ασχοληθεί με το ζήτημα. Μιλώντας στον ρ/σ Real FM εξήγησε πως αν προχωρήσει η Ελλάδα στο επόμενο βήμα της νομικής διεκδίκησης δεν θα είναι αδιάφορη η Γερμανία. Τονίζει πως πρέπει να εκφραστεί η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για το θέμα. Πρέπει με μία ρηματική διακοίνωση, η ελληνική πλευρά να ζητήσει να τοποθετηθεί η γερμανική πλευρά επισήμως για το θέμα.

Όταν τα άκουγε ο Νταβούτογλου

Το «χτύπημα» Αβραμόπουλου κατά Σόιμπλε ακολούθησε εκείνο κατά του Αχμέτ Νταβούτοβλου και των απαιτήσεων της Τουρκίας στο φυσικό αέριο της Κύπρου. Όπως και ο ίδιος ο υπουργός σχολίασε στον Κ. Παπούλια, «σιγά-σιγά ανατάσσεται η θέση της χώρας μας στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον, το οποίο βρίσκεται σε φάση ρευστότητας και μεγάλων αλλαγών. Για όλα αυτά, έχουμε στοχευμένη πολιτική και συγκριτικά με αυτό που σας είχα πει την τελευταία φορά, έχουμε κάνει βήματα μπροστά, είναι θετικά και προχωράμε».
iapopsi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Διπλό έγκλημα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Διπλό έγκλημα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ