2013-04-12 18:30:03
Φωτογραφία για Πολεμώντας τον καρκίνο και από τις... δύο πλευρές
Έζησε τον καρκίνο και από τις... δύο πλευρές. Γιατρός σε αντικαρκινικό νοσοκομείο επί σειρά ετών, είδε την ασθένεια να... χτυπάει και τη δική του πόρτα και επέλεξε να χειρουργηθεί από τους φίλους και συναδέλφους του. 

Ο συντονιστής - διευθυντής του Α' Παθολογικού - Ογκολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο «Μεταξά» Νίκος Καρβούνης είναι το κεντρικό πρόσωπο στο ντοκιμαντέρ του βραβευμένου σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη, με θέμα τον καρκίνο και τίτλο «Μεταξά, ακούγοντας τον χρόνο» που προβάλλεται από χθες και για μία εβδομάδα τρεις φορές την ημέρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στο Γκάζι.

Γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου που πάσχουν από καρκίνο μιλούν στην κάμερα για τον αγώνα που δίνουν μαζί με τους ασθενείς τους, για το πρώτο σοκ, τις αντιδράσεις των συναδέλφων τους και τα συναισθήματά τους. «Οταν είσαι καρκινοπαθής, επειδή ο θάνατος σε κοιτάει στα μάτια, ζεις μια φοβερή περίοδο αυτογνωσίας. Ενώ είσαι αντιμέτωπος με τον θάνατο, βιώνεις μια παράδοξη κατάσταση, έχεις οξύτατη παρατηρητικότητα, βλέπεις και νιώθεις τα πάντα γύρω σου, καταλαβαίνεις το χέρι που σε αγγίζει και για ποιον λόγο το κάνει» λέει ο κ. Καρβούνης.


Η σκέψη για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με θέμα τον καρκίνο «τριγυρνούσε» για χρόνια στο μυαλό του. «Εβλεπα ότι πολλοί συνάδελφοι ασθενούσαν και την ίδια στιγμή δεν σταματούσαν να εργάζονται στο νοσοκομείο. Θα πει κανείς, το ΕΣΥ έχει τόσα προβλήματα και εσείς θέλατε ταινίες; Το ογκολογικό όμως είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, δένεσαι με τον ασθενή, συμβιώνεις με τον θάνατο. Καρκινοπαθείς, νυν και πρώην, συνεχίζουν να δουλεύουν κοντά σε αρρώστους και να δίνουν κοινό αγώνα. Είναι μεγαλείο» αναφέρει ο ίδιος.

Προτού χειρουργηθεί, δεν ήταν λίγες οι φορές που έριξε κλεφτές ματιές στους ιατρικούς φακέλους ασθενών με το ίδιο πρόβλημα υγείας. «Ηθελα να δω για πόσα χρόνια τα κατάφεραν. Θυμάμαι και ένα περιστατικό με έναν νεαρό συνάδελφο, που μου έφερε κάποτε έναν γνωστό του να τον εξετάσω. Φεύγοντας, τον άκουσα να λέει στον ασθενή: “Μη φοβάσαι, αυτός έχει το ίδιο πρόβλημα με σένα, θα σε προσέξει”».

Το ντοκιμαντέρ είναι ένα «οδοιπορικό» στα... άδυτα του καρκίνου, από το σοκ της πρώτης φοράς, όταν μαθαίνει κάποιος ότι πάσχει, ως τη στιγμή που αρχίζει να «ακούει τον χρόνο». Οπως λέει ο κ. Ψυλλάκης, σκηνοθέτης και παραγωγός, «το βασικό σε αυτή την ασθένεια είναι ότι παλεύεις μόνος σου. Η ταινία ακολουθεί την πορεία της ασθένειας, από την έναρξή της ως το σημείο που έχει αλλάξει σημαντικά αυτούς τους ανθρώπους. Είναι μια υπαρξιακή κατάσταση, κατά την οποία οι καρκινοπαθείς προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή από την ίδια την ομορφιά της».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ