2013-04-12 17:02:38
Φωτογραφία για Συμφωνία για την επανεκκίνηση των έργων σε 4 αυτοκινητόδρομους
Οι παραχωρησιούχοι παραιτήθηκαν από παλαιότερες διεκδικήσεις τους

 

«Η κυβέρνηση κράτησε την υπόσχεσή της. Οι τέσσερις μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι ξεκινούν μέσα στον Απρίλιο» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης για τη συμφωνία με την οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους παραχωρησιούχους για την επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

Και συνέχισε αποδίδοντας συμβολική αξία σε αυτή τη συμφωνία: «Μέσα στον Απρίλιο μπαίνουν οι μπουλντόζες και αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για την ελληνική οικονομία συνολικά. Η επανεκκίνηση των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων συμβολίζει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, δημιουργούνται 25.000 νέες θέσεις εργασίας. Μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις και προσπάθειες πολλών μηνών, καταλήξαμε στην υπογραφή συμφωνητικών με τους παραχωρησιούχους. Και η συμφωνία μας με τους παραχωρησιούχους είναι ακριβώς να ξεκινήσουν τα έργα αμέσως, πριν από το Πάσχα, χωρίς καθυστερήσεις. Την επόμενη εβδομάδα θα σας παρουσιαστεί και το πρόγραμμα της ανάπτυξης των έργων».


Από πλευράς του ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σταύρος Καλογιάννης επισήμανε ότι επανεκκινούν τα έργα ύστερα από μία διετία ύστερα από σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις και ότι «οι συμφωνίες αυτές βεβαίως θα κατατεθούν στη Βουλή μαζί με τις συμβάσεις προς κύρωση».

Είναι σημαντικό γεγονός η άμεση επαναλειτουργία των εργοταξίων καθώς διοχετεύεται σημαντική ρευστότητα στην αγορά δίνοντας οξυγόνο στον κατασκευαστικό κλάδο, διασώζοντας πολλές θέσεις εργασίας και δημιουργώντας νέες.

Η επανεκκίνηση των έργων θα γίνει χωρίς τις εκκρεμότητες των οικονομικών διεκδικήσεων (claims) του παρελθόντος εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, από τις οποίες παραιτούνται οι παραχωρησιούχοι και οι οποίες ελέχθησαν από ανεξάρτητους μηχανικούς και περιορίστηκαν δραστικά.

Στόχος είναι τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία για την κυβέρνηση πρέπει να διοχετευτούν στην άμεση επανέναρξη των έργων.

Στο ενδεχόμενο κάποιες τράπεζες να μην μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τα έργα όπως έχουν επανασχεδιαστεί λόγω της οικονομικής κρίσης, μέρους του χρηματοδοτικού κενού αναμένεται να  καλυφθεί μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ ήδη έχει εξασφαλιστεί δάνειο ύψους 650 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που αφορά αυστηρά την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων αυτοκινητοδρόμων.

Αποζημιώσεις παρελθόντος για τους αυτοκινητόδρομους

ΟΛΥΜΠΙΑ

ΑΙΓΑΙΟΥ

ΝΕΑ ΟΔΟΣ

Ε-65

ΣΥΝΟΛΟ

(Ποσά σε εκατ. €)

Κατασκευαστής

206,2

160,83

193,41

159,58

719,9

Ανεξάρτητος

Μηχανικός

151,94

98,00

125,51

98,56

473,9

Ελληνικό Δημόσιο

130

59,50

90,5

73,50

353,3

πηγή: tovima.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ