2013-04-12 02:49:03
Φωτογραφία για Βελτιώσεις στη νομοθεσία για την εκπαίδευση εργοδοτών ως τεχνικών ασφαλείας
Από το Γραφείο Τύπου

Παρέμβασή του Λευτέρη Αυγενάκη

Τις αναγκαίες βελτιώσεις ως προς... την εκπαίδευση των εργοδοτών για τα καθήκοντα του Τεχνικού Ασφαλείας, επισημαίνει με παρέμβασή του προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Σύμφωνα με το Ν. 3850/2010, για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αριθμού απασχολουμένων, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τεχνικού ασφαλείας.

Με την εγκύκλιο 242/445/4-01-2013 του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ορίζεται ότι «Σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων δίνεται η δυνατότητα και στους ίδιους τους εργοδότες να αναλαμβάνουν οι ίδιοι τα καθήκοντα του τεχνικού ασφάλειας εφόσον έχουν τα κατάλληλα προσόντα. Οι περιπτώσεις αυτές είναι: […] ε
. Στις επιχειρήσεις που υπάγονται στην κατηγορία Β΄ και απασχολούν μέχρι και 3 εργαζόμενους με την προϋπόθεση κατάλληλης επιμόρφωσης τουλάχιστον 35 ωρών και εφόσον ο εργοδότης έχει άδεια άσκησης τεχνικού επαγγέλματος εμπειροτέχνη και το αντικείμενο της άδειας του σχετίζεται με τη δραστηριότητα της επιχείρησής του ή αποδεδειγμένα ασκεί επί δεκαετία και πλέον την οικονομική δραστηριότητα για την οποία θα αναλάβει τις υποχρεώσεις του τεχνικού ασφάλειας.

«Ωστόσο», όπως επισημαίνει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, «στις περιπτώσεις που οι εργοδότες δεν ασκούν το αντικείμενο της δραστηριότητας της επιχείρησης για τουλάχιστον 10 χρόνια, είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν απολυτήριο Τεχνικού Λυκείου για να λάβουν την εκπαίδευση, ενώ εάν ασκούσαν τη δραστηριότητα για 10 χρόνια μπορούν να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση».

Και προσθέτει ότι: «σε διαφορετική περίπτωση οι εργοδότες καλούνται να αναθέσουν τα καθήκοντα του τεχνικού ασφάλειας σε ΕΞΥΠΠ συνάπτοντας σχετική σύμβαση. Όμως, στην παρούσα περίπτωση πρόκειται για αδικία σε βάρος των εργοδοτών που ασκούν την δραστηριότητα της επιχείρησής τους, για λιγότερο από δέκα χρόνια αφού δεν είναι συγκρίσιμα κριτήρια η εμπειρία με το απολυτήριο Τεχνικού Λυκείου».

Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης ζητά να γίνουν βελτιώσεις στη νομοθεσία η οποία αποκλείει τους εργοδότες που ασκούν τη δραστηριότητα της επιχείρησής τους για λιγότερο από δεκαετία, από τα προγράμματα επιμόρφωσης εργοδοτών για την άσκηση καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ