2013-04-10 12:17:48
Φωτογραφία για Ανοίγει ο τελευταίος (;) κύκλος στις διαπραγματεύσεις τρόικας - ΥΠΟΙΚ...!!!
Της Δήμητρας Καδδά

Για σήμερα στις 12μμ έχει ορισθεί το νέο ραντεβού της τρόικας στο ΥΠΟΙΚ, το οποίο όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη δεν φαίνεται να οδηγεί σε συμφωνία.

Σήμερα αναμένεται να συμφωνηθεί με την τρόικα και το πότε αυτή θα αναχωρήσει από την Αθήνα αλλά και το τι θα ακολουθήσει, διαπραγματεύσεις από απόσταση ή και ενδεχομένως νέα κάθοδος, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με πολιτικές πηγές, θα δοθεί μάχη τις επόμενες ημέρες για να κλείσει έστω η δόση των 2,8 δισ. ευρώ (με το σχέδιο για τις υποχρεωτικές απολύσεις στο δημόσιο). Τα υπόλοιπα μέτωπα που μένουν ανοικτά είναι πολλά, ενώ αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ο τελικός κύκλος διαπραγμάτευσης για το δημοσιονομικό κενό (που ξεκίνησε στα 2,7 δισ. ευρώ) με την... ευχή η κουβέντα αυτή να λάβει αναβολή για την επόμενη αξιολόγηση.

Το κλίμα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στις χθεσινές συζητήσεις με το ΥΠΟΙΚ αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς που προηγήθηκαν ήταν αρκετά "άκαμπτο" με την τρόικα να επιμένει να γίνουν όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί από τον Δεκέμβριο. Φέρεται να μην "κατανοούν" το "σύρσιμο" σε θέματα όπως τα οργανογράμματα του δημοσίου ή την επιτάχυνση των δημοσιονομικών ελέγχων.


Έτσι, ενώ στην αρχή της εβδομάδας υπήρχαν κάποιες ελπίδες συμφωνίας έστω και "επι της ουσίας όχι πάντως τυπικά" όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, πλέον το κλίμα έχει αλλάξει. Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής τετράωρης διαπραγμάτευσης ανέφερε: "υπάρχουν ακόμα πολλά θέματα σε εκκρεμότητα, δεν θα κλείσουμε μέχρι την Παρασκευή".

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι το αγκάθι νούμερο ένα στις διαπραγματεύσεις είναι το δημόσιο, δηλαδή τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, ο προσδιορισμός των υπαλλήλων που "περισσεύουν" και το σχέδιο για υποχρεωτικές αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης που μετείχε χθες στη συνάντηση αντιπρότεινε την άμεση αποχώρηση από το Δημόσιο 2.000 επίορκων υπαλλήλων και επιπλέον 5.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους.

Αιχμές για επικοινωνιακή στρατηγική

Πάντως άλλοι πολιτικοί παράγοντες δεν αποκλείουν η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, να μην είναι πολύ μεγάλη. Εκτιμούν ότι τα 2 βασικά θέματα είναι το δημόσιο και το δημοσιονομικό κενό, ενώ στα υπόλοιπα η απόσταση όπως αναφέρουν είναι μικρή. Εξηγούν, ωστόσο, ότι για να κλείσει η απόσταση η ελληνική πλευρά αναγκάστηκε να κάνει πολλές υποχωρήσεις σε πολλά πεδία με πλέον εμφανές αυτό της ανακεφαλαιοποίησης Εθνικής και Eurobank. Έτσι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, επικοινωνιακά θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση της πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης που να «δικαιολογεί» τους όρους και τα προαπαιτούμενα που θα μπουν στο αναθεωρημένο μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας - εκτός και αν υπάρξει ανατροπή - αναμένεται ότι θα φύγει την Πέμπτη για το Eurogroup της Ιρλανδίας χωρίς τελική συμφωνία. Η μάχη θα συνεχισθεί, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, με πρώτο στόχο τα 2,8 δισ. ευρώ του «υπολοίπου» της δόσης του Δεκεμβρίου που συνδέονται με τις τιμές των φαρμάκων και το δημόσιο.

Πλέον ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας - εκτός και αν υπάρξει ανατροπή - αναμένεται θα φύγει την Πέμπτη για το Eurogroup της Ιρλανδίας χωρίς τελική συμφωνία. Η μάχη θα συνεχισθεί αναφέρουν αρμόδιες πηγές με πρώτο στόχο τα 2,8 δισ. ευρώ του «υπολοίπου» της δόσης του Δεκεμβρίου που συνδέονται με τις τιμές των φαρμάκων και το δημόσιο.

Η τρόικα επιθυμεί η έγκριση να δοθεί τον Μάιο (συνολικά για τα 8,8 διs. ευρώ) αλλά η κυβέρνηση επιχειρεί να λάβει το πράσινο φως μέσα στον Απρίλιο. Για τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ (4,2 από την ΕΕ και 1,8 από το ΔΝΤ) απαιτείται η επικαιροποίηση του μνημονίου με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα (ενδεχομένως το ΔΝΤ να θέσει και δικούς τους πρόσθετους όρους). Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνουν νέα απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και αγορών, παρεμβάσεις στις τράπεζες, στο δημόσιο, αλλά και νέους στόχους για φορολογικούς ελέγχους και παρεμβάσεις στην Γενική Γραμματεία Εσόδων. Μάλιστα, κάποια από τα «προαπαιτούμενα» θα πρέπει να γίνουν (δια νόμου ή άλλων παρεμβάσεων) πριν από την υπογραφή του αναθεωρημένου μνημονίου. Κάποια άλλα θα εφαρμόζονται πριν από την καταβολή των υποδόσεων. Κάποιοι άλλοι μνημονιακοί στόχοι θα οριστούν για τους επόμενους μήνες.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ