2013-04-09 12:12:39
Φωτογραφία για Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων: O χρόνος τελείωσε‏
Στην Ελλάδα υπάρχει μία ιδιαιτερότητα όσον αφορά το φαινόμενο NIMBY (Not In My Backyard - όχι στην αυλή μου) που έχει απασχολήσει έντονα τη διεθνή βιβλιογραφία σε θέματα σχεδιασμού χωροθέτησης δραστηριοτήτων. Η ιδιαιτερότητα αυτή είναι το γεγονός ότι το φαινόμενο παρουσιάζεται με ιδιαίτερη ένταση, ανεξαρτήτως της όχλησης που παράγει η δραστηριότητα που θα χωροθετηθεί. Η υπερβολική επιφυλακτικότητα και η κάθετη άρνηση των εμπλεκόμενων φορέων να συναινέσουν στην χωροθέτηση ενός χώρου, είναι γνωστή σε όσους ασχολούνται με περιβαλλοντικά θέματα αλλά και με θέματα χωροθέτησης

Ένα απλό παράδειγμα που ο καθένας μας έχει συναντήσει και αποδεικνύει την ένταση του φαινομένου είναι η τοποθέτηση των κάδων στην πόλη. Όπου και να μπει ο κάδος, είναι σίγουρο ότι κάποιος γείτονας θα ενοχληθεί. Οι κάδοι μεταφέρονται από δρόμο σε δρόμο και οι εργαζόμενοι της καθαριότητας πολλές φορές τους χάνουν από τα μάτια τους.


Με την ανακοίνωση ότι η Δημοτική Αρχή θα φέρει ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο την χωροθέτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην θέση Παυλόκαστρο δημιουργήθηκαν άμεσα οι πρώτες αντιδράσεις παρόλο που οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων δεν είναι από τις δραστηριότερες που θεωρούνται ότι είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από κατοικίες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πόλεις του εξωτερικού.

Όσον αφορά τα θέματα όχλησης οι αντιδράσεις εκφράζουν περισσότερο φόβο παρά πραγματικά δεδομένα.. Όμως διατυπώνονται επιχειρήματα και αιτιάσεις που στηρίζονται σε τεχνικά δεδομένα τα οποία ο καθένας τα χρησιμοποιεί με όποιον τρόπο θέλει.

Με δεδομένο ότι συμμετείχα στην ομάδα που συνέταξε την τεχνική έκθεση αξιολόγησης των πιθανών θέσεων χωροθέτησης του ΣΜΑ και ταυτόχρονα παρακολούθησα από πολύ κοντά και την διαδικασία της έκθεσης του ΤΕΕ θεωρώ ότι απαιτούνται ορισμένες επισημάνσεις ώστε να ξεκαθαριστούν ορισμένα θέματα που με ένταση προβάλλονται στο δημόσιο διάλογο.

• Οι εκθέσεις αξιολόγησης για την χωροθέτηση θέσεων ποτέ δεν είναι δεσμευτικές στην λήψη απόφασης. Το γεγονός αυτό τονίζεται τόσο στην έκθεση του Δήμου όσο και στην έκθεση του ΤΕΕ. Αποτελούν ένα υποβοηθητικό τεχνικό εργαλείο για να γίνει η σχετική εισήγηση. Η χρησιμότητα είναι προφανής διότι περιγράφουν με απλό και κατανοητό τρόπο το πρόβλημα, και έτσι υπάρχει η δυνατότητα να κριθεί εάν η πρόταση ικανοποιεί όλες τις τεχνικές παραμέτρους.

• Οι παράμετροι που εξετάστηκαν χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Αυτές που είναι απόλυτα μετρήσιμες (Κεντροβαρικότητα, Απόσταση από κατοικίες) και αυτές που αξιολογούνται ποιοτικά (Προσβασιμότητα, ιδιοκτησιακό καθεστώς, αδειοδότηση). Είναι προφανές ότι η βαθμολόγηση των ποιοτικών κριτηρίων μπορεί να κυμαίνεται σε ένα εύρος τιμών.

• Η βαθμολόγηση γίνεται πάντοτε έχοντας υπόψη τις συνθήκες που υπάρχουν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Για παράδειγμα στο θέμα της προσβασιμότητας το Παυλόκαστρο έχει βαθμολογηθεί με 10 στα 100. Αν όμως αποφασιστεί να βελτιωθεί ο δρόμος από την 111 στο χώρο (είτε με νέα χάραξη είτε με διάνοιξη) γεγονός που εισηγείται η Δημοτική Αρχή και εκτός των άλλων θα διευκολύνει και τους πολίτες που χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο δρόμο, τότε αυτομάτως η βαθμολόγηση για αυτό το κριτήριο γίνεται ιδιαίτερα υψηλή και αλλάζει η σχετική κατάταξη.

• Το ποσοστό που το κάθε κριτήριο θα βαρύνει στην τελική βαθμολογία μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με την βαρύτητα που δίνεται σε οικονομικά, κοινωνικά ή τεχνικά χαρακτηριστικά.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται εμφανές ότι η ιεράρχηση των θέσεων (πρώτη, δεύτερη, τρίτη κ.λ.π.) δεν είναι απόλυτη. Γι’ αυτό το λόγο και στην έκθεση του ΤΕΕ εντοπίζονται (κυκλώνονται στο σχετικό διάγραμμα) ένα σύνολο θέσεων (ορισμένες από τις οποίες είχαν καταψηφιστεί σε παλαιότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου) που λαμβάνοντας υπ’ όψιν το εύρος βαθμονόμησης θεωρούνται ότι καλύπτουν με τον καλύτερο τρόπο τις προϋποθέσεις για την χωροθέτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Το Παυλόκαστρο περιλαμβάνεται σε αυτές τις θέσεις.

Στο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε η λήψη απόφασης είναι πλέον επιβεβλημένη. Δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολών, υπεκφυγών ή πρόσθετων τεχνικών αναλύσεων γιατί τίποτα δεν θα προσθέσουν στην γνώση και στα δεδομένα που έχουν στην διάθεση τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι για να ψηφίσουν.

Η συζήτηση οφείλει να επικεντρωθεί στην αναγκαιότητα της λήψης απόφασης τώρα, εξασφαλίζοντας την μέγιστη δυνατή συναίνεση. Η απόφαση αυτή επηρεάζει το μέλλον της πόλης και των κατοίκων της. Κανένας και για κανένα λόγο δεν έχει δικαίωμα να το υπονομεύσει Ο χρόνος τελείωσε.

Δημήτρης Σαρδελιάνος

Συγκοινωνιολόγος

Μέλος της Γραμματείας της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα»
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ