2013-04-08 19:42:41
Φωτογραφία για Για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου...!!
Αποκτά βαρύνουσα σημασία η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα για την προοπτική εξόδου της χώρας μας από την κρίση (λεπτομέρειες στο άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην «Εφ.Συν.»). 

Η Ελλάδα, λέει, πρέπει να διαμορφώσει συμμαχίες στον ευρωπαϊκό Νότο που θα αμφισβητήσουν την επιβαλλόμενη μνημονιακή πολιτική, μια πολιτική καθαρά αντιδημοκρατική.

Ταυτοχρόνως, συστήνει στον Ελληνα πρωθυπουργό να παγώσει, αύριο κιόλας, τις αδιέξοδες συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και να περιοδεύσει στις χώρες του Νότου (Κύπρο, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία). Να δημιουργηθεί δηλαδή ευρύ μέτωπο εθνικών δυνάμεων που θα πάει ευθέως κόντρα στον γερμανικό ηγεμονισμό, με στόχο την ανατροπή του φιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου που έχει επικρατήσει στην υφήλιο.

Είναι μια ρεαλιστική πρόταση, εφικτή πολιτικά, δεδομένου ότι την ίδια στιγμή διαφαίνονται μερικές άλλες συμμαχίες, των πλουσίων χωρών, αυτών που, έως τούδε, μπορούν να ανταποκρίνονται τουλάχιστον στις νέες συνθήκες, της Γερμανίας δηλαδή και των «δορυφόρων» της
. Εάν δεν υπάρξει ο αντίπαλος πόλος, οι χώρες του Νότου, το μέλλον προβλέπεται όχι απλά δυσοίωνο, αλλά εφιαλτικό, καθαρά «ολοκληρωτικό». Μία παράμετρος της αμφισβήτησης αυτής είναι πολύ σημαντική, ότι δηλαδή όσοι αντιστέκονται αρνούνται να συντριβεί η αξιοπρέπειά τους. Το γνωρίζουν οι πολιτικοί είτε όχι, η εθνική αξιοπρέπεια είναι ο κορμός των πολιτικών καθεστώτων που επιλέγουν οι χώρες να έχουν.

Η σύσταση του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα διότι έχει οιονεί ταύτιση με τη θέση του Αμερικανού διανοητή Νόαμ Τσόμσκι.

Ο τελευταίος, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», φρονεί ότι η Ελλάδα όχι μόνον πρέπει να ενσωματωθεί σ’ έναν συνασπισμό των χωρών της Νότιας Ευρώπης απέναντι στον γερμανισμό, αλλά πρέπει να εκμεταλλευθεί αυτή την τάση ώστε ενωμένες οι χώρες αυτές να αντιμετωπίσουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιπέσει. Στις χώρες του Νότου, ο Αμερικανός διανοητής προσθέτει και την Ιρλανδία και δεν έχει σημασία που η κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της- τα προβλήματα παραμένουν κοινά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ φαίνεται να ‘χει μπει στα βαθιά παρουσιάζοντας αξιόλογη σύνεση και ρεαλισμό, παρά τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύει για διενέργεια εκλογών, ότι τάχα είναι έτοιμος να παραλάβει τα κλειδιά. Ας θυμάται ότι του λείπει το κομμάτι της κοινωνικής Αριστεράς.
efsyn.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ