2013-04-08 09:51:03
Φωτογραφία για «Η Κύπρος μπορεί να χρειαστεί κι άλλα χρήματα»
Το ενδεχόμενο η Κύπρος να χρειαστεί περισσότερα χρήματα από όσα είχε αρχικά υπολογιστεί, δεν απέκλεισε ο... επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν. Επισήμανε ακόμη την ανάγκη εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επανέλαβε ότι το σχέδιο της Κύπρου δεν αποτελεί μοντέλο για άλλες χώρες και ανέφερε ότι δεν είναι αποδεκτό οι τράπεζες να διασώζονται με χρήματα των φορολογουμένων.

Η κατάσταση στην Κύπρο έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες. Παραταύτα, δεν θα απέκλεια να αυξηθεί η ανάγκη ρευστότητας. Το κεντρικό θέμα όμως είναι ότι η ρευστότητα δεν λύνει τα προβλήματα στην Κύπρο, τα προβλήματα είναι δομικής φύσης. Προκειμένου αυτά τα προβλήματα να ξεπεραστούν, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος", δήλωσε ο κ. Βάιντμαν, σε συνέντευξή του στην Γερμανική Ραδιοφωνία και παραδέχτηκε ότι υπήρχε ανησυχία για την συμπεριφορά των επενδυτών στην χώρα, όταν θα άνοιγαν εκ νέου οι τράπεζες.


"Ελήφθησαν όμως προληπτικά μέτρα, μέσω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε στην αρχή της μεγάλης ανασφάλειας να περιοριστεί η προσέλευση στα γκισέ των τραπεζών για μαζικές αναλήψεις. Όπως απεδείχθη, τα μέτρα αυτά λειτούργησαν", δήλωσε.

Ο κ. Βάιντμαν τόνισε ακόμη ότι στις περιπτώσεις διάσωσης τραπεζών, θα πρέπει να προσδιορίζεται ο βαθμός και το μερίδιο της ευθύνης, έτσι ώστε όσοι έχουν την επιχειρηματική ευθύνη να επωμίζονται και το μεγαλύτερο μέρος του κόστους.

"Στην τελευταία θέση θα πρέπει να είναι οι καταθέτες και οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα πρέπει να μένουν στο απυρόβλητο", σημείωσε και αποκάλυψε ότι αυτή την εποχή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται σχέδιο το οποίο θα προσδιορίζει "την σωστή σειρά εκείνων οι οποίοι θα επωμίζονται το κόστος" σε ανάλογες περιπτώσεις. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ