2013-04-08 01:16:02
Φωτογραφία για Ένα μουσείο κάτω από το φούρνο
Σε ένα φούρνο πολλά πράγματα περιμένεις να δεις που σου ανοίγουν την όρεξη, δεν περιμένεις όμως... να υπάρχουν παμπάλαια αντικείμενα ακόμα και εκατό ετών που σε βοηθούν να ταξιδέψεις νοερά στο παρελθόν.

Τα λαογραφικά μουσεία κανείς θα μπορούσε να τα παρομοιάσει με τις χρονομηχανές, διότι κατά κάποιον τρόπο βλέποντας παλιά αντικείμενα γυρνάς πίσω. Μπορείς να φανταστείς από το γούστο της νοικοκυράς ή τις σταγόνες του ιδρώτα του αγρότη και τον κόπο του γαιδάρου!

Να ακούσεις το χλιμίντρισμα του αλόγου ακόμα και τις φωνές του πόνου την ώρα της γέννας! Μέχρι και τις μυρωδιές μπορείς να νιώσεις, της υγρής γης και του ζυμωτού ψωμιού.

Όλες αυτές τις μυρωδιές και τις εικόνες μπορεί να τις «δει» και να τις φανταστεί κανείς στο μουσείο που έχει φτιάξει ο γνωστός επιχειρηματίας Μανώλης Τσικνάκης, στις εγκαταστάσεις που διατηρεί στη Μεσαρά, δυο χιλιόμετρα μετά τις Μοίρες.


Αν και ο προαύλειος χώρος και η φινέτσα του μαγαζιού προδιαθέτει για εκπλήξεις, κανείς δε φαντάζεται τι υπάρχει από την πίσω πλευρά: κομμάτια της ιστορίας του τόπου, αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινότητα, όπως ζυγοί, αργαλειοί, φουρνόσπιτα, εργαλεία που διευκόλυναν το μόχθο της εργασίας, όπως, αλέτρια, βολόσυρα,πετρόμυλοι.

Ακόμη, μουσικά όργανα, που συνόδευαν τα γλέντια, τις γιορτές, τους γάμους, τις χαρές και τις λύπες των ανθρώπων, όπλα, με τα οποία πολέμησαν ηρωϊκά οι ντόπιοι πληθυσμοί, αλλά και πολεμήθηκαν από τους επίδοξους κατακτητές, καθώς και άλλα ιστορικά κειμήλια.

Στους διαμορφωμένους χώρους έχουν «στηθεί» οι γωνιές του σπιτιού.

Η κουζίνα, ο χώρος υποδοχής, η κρεβατοκάμαρα, ο χώρος που οι γυναίκες ύφαιναν, ενώ κανείς βλέπει και τα προικιά.

Σε άλλες γωνιές «βλέπεις» επαγγέλματα, εκτός από του αγρότη, του τσαγκάρη και του γυναικολόγου.

Όλα αυτά τα αντικείμενα ανήκαν στην οικογένεια ενώ πολλά είναι και αυτά που έδωσαν και οι κάτοικοι της περιοχής.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ