2013-04-07 22:20:03
Φωτογραφία για Ξάνθη: Συμβολικός αποκλεισμός των συνόρων με τη Βουλγαρία
-Οι επιχειρηματίες της περιοχής έκλεισαν τον δρόμο, διαμαρτύρονται για το ανεξέλεγκτο παραεμπόριο.

-Ζητούν άμεσα να λάβει δράσεις η πολιτεία και να εφαρμοστούν οι νόμοι

-Τρόφιμα, ποτά, είδη πρώτη ανάγκης, ρουχισμός και ξύλα εισέρχονται καθημερινά παράνομα στη χώρα…

Στον συμβολικό αποκλεισμό του οδικού δικτύου που ενώνει την πόλη της Ξάνθης με τη Βουλγαρία στο ύψος του μεθοριακού σταθμού του Αγίου Κωνσταντίνου προχώρησε από νωρίς το πρωί της Κυριακής ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος της περιοχής.

Περισσότεροι από πενήντα επιχειρηματίες βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής στον μεθοριακό σταθμό του Αγίου Κωνσταντίνου προχωρώντας κατά τακτά χρονικά διαστήματα στον αποκλεισμό του δρόμου, ο οποίος αποτελεί τη βασική πύλη εισόδων παράνομων προϊόντων προς την περιοχή της Ξάνθης αλλά και τις γύρω περιοχές από τη γειτονική Βουλγαρία. Τρόφιμα, ποτά, είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμός και ξυλεία εισέρχονται σε καθημερινή βάση παράνομα στη χώρα και διατίθενται στην αγορά, χωρίς να γίνεται ο παραμικρός έλεγχος.


Η κινητοποίηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των οργανωμένων και από κοινού δράσεων που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Περιφέρειας ΑΜΘ για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, που αποτελεί οικονομική γάγγραινα για τις κατά τόπους τοπικές αγορές.

Όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένως και στο παρελθόν ο κάθετος οδικός άξονας που ενώνει την Π.Ε. Ξάνθης με τη Βουλγαρία δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για τον απαιτούμενο έλεγχο των προϊόντων που διακινούνται από και προς τη Βουλγαρία, ενώ παράλληλα τα ειδικά κλιμάκια ελέγχου για την πάταξη του παρεμπορίου που είχαν συσταθεί και ξεκίνησαν ελπιδοφόρα να λειτουργούν πριν από περίπου έναν χρόνο πλέον βρίσκονται σε καθεστώς αδράνειας, λόγω υποστελέχωσής τους, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να ακολουθούν φθίνουσα πορεία.

«Θέλουμε να υπάρχουν σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και ανταλλαγή του υγιούς εμπορίου ανάμεσα στους δύο λαούς αλλά δεν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει αυτό το μπάχαλο» εξηγεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, επισημαίνοντας παράλληλα πως «το πρόβλημα είναι ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και από εδώ και πέρα τα πράγματα θα σφίγγουν. Από τα βόρεια σύνορά μας η χώρα μας χάνει 2 δις ευρώ τον χρόνο, χρήματα ωστόσο που αφού χάνονται στη συνέχεια τα εισπράττουν από την κοινωνία». Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε πως το παρεμπόριο δεν αποτελεί μονοπώλιο για τη γειτονική Βουλγαρία καθώς και τοπικοί επιχειρηματίες, και μάλιστα μέλη του Επιμελητηρίου, επιδίνονται στο σπορ του λαθρεμπορίου. «Δεν υπάρχουν μόνο βούλγαροι παραέμποροι αλλά και πολλά δικά μας μέλη και λυπούμαστε πάρα πολύ για αυτό και ζητάμε από τις αρχές να τους κυνηγήσουν, να τους πιάσουν και να τους συνθλίψουν».

Του συμβολικού αποκλεισμού του δρόμου προς Βουλγαρία είχε προηγηθεί σύσκεψη όλων των Επιμελητηρίων, των Ομοσπονδιών και των Εμπορικών Συλλόγων της Περιφέρειας ΑΜΘ με αντικείμενο συζήτησης την πάταξη του λαθρεμπορίου αλλά και τις ενέργειες για την κινητοποίηση της πολιτείας και των αρμόδιων υπηρεσιών προς αυτή την κατεύθυνση. Το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης κ. Αντώνιος Φραντζής, η αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα. Χρυσούλα Γρηγορίου καθώς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη τύπου στην Ξάνθη, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη μάστιγα του λαθρεμπορίου.

«Το κόστος που δημιουργεί το παρεμπόριο στην ελληνική πολιτεία είναι δυσβάσταχτο και το πληρώνουν οι πολίτες. Η υπάρχουσα νομοθεσία μας καλύπτει αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ» σημειώνει ο κος Στέφανος Γεωργιάδης πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας εκτιμώντας πως η λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί με τη σύσταση Σώματος Διώξης Παρεμπορίου, το οποίο θα λειτουργεί ανεξάρτητα με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, θα βρίσκεται υπό την αρμοδιότητα του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης και θα αναλάβει τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων.

«Δεν μπορούμε να ανοίγουμε νέες πύλες οι οποίες να είναι ανεξέλεγκτες και διάτρητες από παντού. Γίνεται ένα μεγάλο πάρτι και εμείς κοιτάμε απαθείς» υπογράμμισε ο κος Αντώνιος Φραντζής Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ροδόπης, σημειώνοντας παράλληλα πως πρέπει να γίνονται έλεγχοι και για προϊόντα κλοπής πέραν του προϊόντων λαθρεμπορίου. «Μέσα σε μια νύχτα άνοιξε ο δρόμος και μέσα σε μια νύχτα πρέπει να στήσουμε φυλάκια και να υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου. «Στην αρχή είχαμε τα ΚΕΛΑΥΕ αλλά τώρα και αυτά δεν λειτουργούν, οι έλεγχοι ακολουθούν φθίνουσα πορεία και η πολιτεία είναι σαν να βρίσκεται σε άλλο κράτος» πρόσθεσε η κα. Χρυσούλα Γρηγορίου.

Η κινητοποίηση που έληξε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι της Κυριακής αποτελεί την πρώτη κίνηση από μια σειρά ενεργειών που έχουν αποφασίσει να υλοποιήσουν από κοινού οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει επίσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να τεθεί εκ νέου το θέμα και να αναζητηθούν λύσεις αντιμετώπισής του.
thrakitoday.com
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ