2013-04-07 21:32:32
Φωτογραφία για ΙΤΟΥΔΗΣ : ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΑΒΟΡΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ *ΒΙΝΤΕΟ*
Ο Δημήτρης Ιτούδης ήταν προσκεκλημένος στο στούντιο της ΟΠΑΠ TV και ανέλυσε τις επικείμενες σειρές πλέι οφ για την Ευρωλίγκα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, ενώ μίλησε για τις προσωπικές του επιδιώξεις και την ανανεωμένη... σχέση του Ομπράντοβιτς με το ΝΒΑ.

Για την φετινή διεξαγωγή του ΤΟΠ-16

Μιλάμε για μία εντελώς διαφορετική διοργάνωση. Μέχρι πέρυσι έμοιαζε περισσότερο με ένα σπριντ, ενώ φέτος έχουμε ένα μίνι πρωτάθλημα. Θεωρώ ότι είναι πολύ καλύτερη η φετινή διοργάνωση διότι δίνεται η ευκαιρία σε ομάδες να βελτιωθούν, να αλλάξουν την εικόνα τους ως το τέλος. Παράλληλα το ενδιαφέρον διατηρήθηκε συνέχεια. Νομίζω ότι τελικά προκρίθηκαν όντως οι οκτώ καλύτεροι

Την παρούσα μορφή, την συζητήσαμε στην Βαρκελώνη τα 2-3 τελευταία καλοκαίρια με τον Ζέλικο και τον κύριο Μπερτομέου. Μας είχε εκφράσει την άποψή του και ήταν θετική η στάση μας. Ο προπονητής θα ήθελε να έχει περισσότερα παιχνίδια ώστε βελτιώσει κάποια λάθη ή ένα αποτέλεσμα που υπήρξε απόρροια ενός τραυματισμού.


Για το ζευγάρι Ολυμπιακού-Εφές

Για τους προπονητές και για τους παίκτες υπάρχει σχέση με ότι συνέβη στις δύο συναντήσεις για την πρώτη φάση. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τον αντίπαλό σου.

Αυτό που αλλάζει είναι η βαρύτητα και ο τρόπος διεξαγωγής. Αυτά διαμορφώνουν την φυσιογνωμία του παιχνιδιού και μετρούν πολύ οι δύο πρώτοι αγώνες.

Μετρά το ρόστερ, το ταλέντο και η εμπειρία. Πάνω από όλα η εμπειρία του αθλητή ο οποίος θα κληθεί να υλοποιήσει το πλάνο από το προπονητικό τιμ, αλλά σίγουρα και η εμπειρία των ιδίων των προπονητών από παρόμοιες καταστάσεις. Δεν αγοράζεται η εμπειρία, αποκτιέται. Σε αυτή την δουλειά μάθαινες από ένα λάθος, και πως θα το διορθώσεις.

Ο κ. Μπαρτζώκας βρίσκεται φέτος σε διαδικασία πλέι οφ αλλά έχει ήδη μια πολύ επιτυχημένη σεζόν διότι διαχειρίζεται τον πρωταθλητή Ευρώπης και το γεγονός ότι έπαιζε καλύτερα εκτός έδρας ίσως να αποτελέσει παράγοντα θετικό.

Πολλά είναι τα στοιχεία που θα κρίνουν τον έναν αγώνα. Έτυχε μάλιστα να αναλύσω τα δύο παιχνίδια τους για την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας. Στο δεύτερο παιχνίδι η επιλογή ήταν να μαρκάρει τον Σπανούλη ο Βούγιασιτς που δεν ειναι ο καλύτερος αμυντικός. Αυτό πλήρωσε και πιθανώς να μην το ξαναδούμε. Ο Σπανούλης δημιούργησε φάσεις για τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του και είναι εξαιρετικός σε αυτό το κομμάτι.

«Σπανούλης και Φάρμαρ κρίνουν τους αγώνες»

Στην Πόλη, η Εφές κτύπησε σε πρωτεύοντες και δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς που ήρθαν από λάθη του Ολυμπιακού.

Θεωρώ πως ο Ολυμπιακός έχει περισσότερη εμπειρία από αυτές τις καταστάσεις. Το πλεονέκτημα έδρας σου δίνει ένα ψυχολογικό αβαντάζ, είσαι πιο ξεκούραστος αλλά μετά μπορεί και να μην λέει τίποτα στο τέλος

Και οι δύο ομάδες μπορούν να έχουν καλά παιχνίδια από τους ψηλούς, αλλά το πώς θα ειναι αποτελεσματικοί θα στηριχθεί στο καλό παιχνίδι των γκαρντ. Σπανούλης και Φάρμαρ θα κρίνουν πολλά. Προφανώς οι περισσότεροι των ψηλών τελειώνουν φάσεις από πάσες

Στο 4 όμως , ο Πρίντεζης εκτός από όλες τις άλλες δουλειές, άμυνα, ριμπάουντ, αιφνιδιασμούς, έχει την δυνατότητα να παίξει με πλάτη στο καλάθι. Με τον Σαβάνοβιτς ως αντίπαλο μπορεί να δημιουργήσει ρήγμα και να έχει φάσεις στο χαμηλό μπλοκ.

Για την σειρά Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκού

Εμείς εκείνη την σεζόν ίσως να είμασταν και δικαιολογημένα ξεγραμμένοι διότι χάσαμε αγώνες στην έδρα μας. Δεν πήραμε το πλεονέκτημα, περάσαμε παίζοντας με την πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη τότε. Πολύ καλή ομάδα, με πανέξυπνο προπονητή.

Όλα ήταν μείον αλλά αυτό μας έκανε να πιστέψουμε περισσότερο στον εαυτό μας. Προφανώς θα υπάρχουν συνειρμοί και όχι άστοχα. Τότε ο Νάβαρο ήταν σημείο αναφοράς όπως και τώρα. Πολλά θα τρέξουν γύρω από το παιχνίδι του.

Είχα την τύχη να τους δω στο κόπα ντελ ρέι όπου η Μπαρτσελόνα κατάφερε να το κατακτήσει νικώντας την Ρέαλ, την Κάχα. Ήταν εκπληκτικός ο Νάβαρο με την Ρέαλ αλλά στους επόμενους δύο αγώνες ο Τσάβι Πασκουάλ είχε 10 με 12 παίκτες που έδωσαν πόντους. Διαθέτει αρκετά όπλα όπως και το 2011.

«Εξαιρετικοί στο πέντε εναντίον πέντε οι Καταλανοί»

Το στυλ παραμένει το ίδιο για την Μπαρτσελόνα. Είναι πολύ γρήγορη στο μισό γήπεδο. Της λείπει το τρανζίσιον ίσως όπως έκανε στο 2010 ή το 2011. Σάδα, Χουέρτας, ο Σάρας όποτε μπορούν τρέχουν πάντως. Διαθέτει όμως τρομερή εκτελεστική ικανότητα στο μισό γήπεδο. Εκτελεί άριστα τα συστήματα και παρουσιάζει τρομερή ομοιογένεια.

Εκεί νομίζω ότι θα δουλέψει και ο Παναθηναϊκός να μην ανοίξει ο ρυθμός. Θέλει και η ελληνική ομάδα να παίξει αργά όπως την έχουμε δει φέτος

«Ο Διαμαντίδης έχει την εμπειρία».

Προφανώς ένας παίκτης δεν μπορεί να κάνει την διαφορά αλλά ο Διαμάντιδης είναι ο καλύτερος στο πέντε εναντίον πέντε. Έχει την εμπειρία και είναι ο πρώτος που θα δώσει εικόνες για το τί έγινε το 2011.

Ο Παναθηναϊκός άλλαξε από το καλοκαίρι και προφανώς η ομάδα είναι πιο ικανή, πιο ποιοτική σε παίκτες και θεωρώ ότι αυτό το πάντρεμα της εμπειρίας με την δίψα για διάκριση πολλών παιδιών, θα βοηθήσει.

Πρέπει να έχεις ως βάση την καλή άμυνα, έλεγχο των ριμπάουντ, να μεισώεις τις κατοχές του αντιπάλου. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να διαχειριστεί αυτές τις παραμέτρους . Δεν πρέπει να όμως μείνει στους 60 πόντους. Πρέπει να είναι πιο παραγωγικός και μπορεί να ειναι πιο παραγωγικός.

«Άλλαξε πολύ μέσα στην χρονιά ο Παναθηναϊκός»

Υπάρχει αναπροσαρμογή, όπως το βλέπω από μακριά. Τελείως διαφορετικός σε σχέση με το ξεκίνημα και ως αποτέλεσμα αναπροσαρμόστηκαν οι στόχοι. Με διαφορετική φιλοσοφία από ότι στην αρχή και όσο αναπτύσσεται η ομάδα μεγαλώνουν οι φιλοδοξίες. Έγιναν οι απαραίτητες προσθήκες με παίκτες πολύ ποιοτικούς.

Σε ότι αφορά στην σύνδεση με το παρελθόν, είναι κάτι που το λέει και ο κόουτς Πεδουλάκης. Είναι ένας ικανός κι έξυπνος προπονητής και αξιοποιεί πράγματα που δούλευαν σωστά έχοντας ως άξονα τον Διαμαντίδη. Τον πλαισίωσε με καλούς παίκτες γι αυτό και αρκετά σημεία αγγίζουν όσα πρέσβευε η ομάδα τα τελευταία 13 χρόνια.

Ο Παναθηναϊκός βοηθήθηκε από το τοπ-16, διότι έδεσε καλύτερα και αυτό τον βοήθησε να δει ότι μπορεί να φτάσει ψηλά. Δεν υπάρχει ομάδα φόβητρο, ίσως η Μπαρτσελόνα να έπαιξε εξαιρετικά, αλλά αυτά μένουν εκτός όταν μπαίνεις για τα πλέι οφ. Δίνω σε όλες τις ομάδες 50%.

«Δεν υπάρχει φαβορί στην Ελλάδα»

Υπήρχε η ψαλίδα σε σχέση με τον θερινό Παναθηναϊκό. Τώρα και με εφαλτήριο με το κύπελλο, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Ολυμπιακός πήρε το πλεονέκτημα έδρας αλλά σε έναν τελικό επικράτησε δίκαια ο Παναθηναϊκός. Γνωρίζονται και πλέον δεν υπάρχει φαβορί. Μένουν αρκετοί αγώνες μέχρι να συναντηθούν πάλι.

«Θέλω να δουλέψω ως πρώτος προπονητής».

Μετά από 13 χρόνια στον ΠΑΟ και νωρίτερα στον ΠΑΟΚ, στον Φίλιππο, στην ΚΚ Ζάγκρεπ είναι παράξενο συναίσθημα να βρίσκεσαι μακριά από τον πάγκο. Το πρόγραμμα έχει πάντως μπάσκετ δουλεύοντας για την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας. Παράλληλα έχω με τον κύριο Ομπράντοβιτς αρκετά σεμινάρια.

Περιμένουμε το καλοκαίρι κι εγώ να δω τί μέλλει γενέσθαι. Έκανα πράγματα με την οικογένειά μου αλλά έρχεται το καλοκαίρι και περιμένω με ανυπομονησία.

Προτεραιότητα να είμαι πρώτος προπονητής. Ο Ζέλικο λέει ότι του έκανε καλό το γεγονός ότι δεν βρισκόμασταν καθημερινά. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε κουραστεί διότι η σχέση μας δεν είναι μόνο επαγγελματικήα. Η δική μου προτεραιότητα ειναι να δω αν υπάρχει μία πρόταση από εσωτερικό ή εξωτερικό η να πληροί τις προϋποθέσεις για να δουλέψω ως χεντ κόουτς. Αν όχι, κανένα πρόβλημα, θα εξετάσω οτιδήποτε υπάρχει.

Στο παρελθόν, υπήρξαν περιπτώσεις για να αναλάβω κάποια ομάδα, ίσως καλύτερη ήταν η πρόταση της Ταού, όμως δεν μετανιώνω που έμεινα στον Παναθηναϊκό.

«Ο Παναθηναϊκός προχώρησε, το ίδιο κι εμείς»

Η κατάσταση ήταν σύνθετη το καλοκαίρι με τον Παναθηναϊκό και τώρα τα αφήνουμε πίσω. Περάσαμε τρομερές στιγμές με όλους τους ανθρώπους του συλλόγου, ιδιαίτερα την οικογένεια Γιαννακόπουλου που κράτησε το μπάσκετ κι έδωσε το ερέθισμα στην οικογένεια Άγγελοπουλου να μπει στο μπάσκετ.

Το καλοκαίρι υπήρξαν αλλαγές που δεν συνέπλευσαν με τα δικά μας θέλω. Η ομάδα έχει πολύ καλή πορεία κι εμείς προχωρούμε στην δική μας διαδρομή.

«Οι συναντήσεις με την εθνική»

Υπήρξε ενδιαφέρον από την εθνική κι έγιναν συναντήσεις αλλά ειναι σεβαστή η επιλογή. Ο Τρινκιέρι ειναι εξαιρετικός προπονητής. Η εθνική θα ήταν για μένα μία πρόκληση και βλέπω ότι οδεύει στο να συγκεντρωθεί μία ομάδα πλήρης σε αντίθεση με ότι συνέβαινε την τελευταία διετία με σημαντικές απουσίες.

Στηρίζουμε την εθνική μας , διότι είναι ο καθρέφτης όλου του ελληνικού, δεν έχει χρώματα κι έχθρες ή κόντρες. Η εθνική ομάδα είναι υπεράνω όλων.

Πιστεύω στην οργάνωση και την λεπτομέρεια διότι αυτή κρίνει τον πρωταθλητή.

Για τις δυσκολίες υπεράσπισης του τίτλου

Υπάρχει μεγάλος βαθμός δυσκολίας την δεύτερη σεζόν. Αν το ρόστερ αλλάζει για παράδειγμα. Αν δούμε εμάς στον Παναθηναϊκό και με πλειάδα εκπληκτικών παικτών, που μας έδινε η διοίκηση το δικαίωμα να τους έχουμε, από το 1999 αλλάξαμε αρκετά ρόστερ. Είμασταν παρόντες σε μεγάλες διοργανώσεις και δεν είναι εύκολη η ...επανάληψη. Η πορεία προς το φάιναλ φορ ειναι εξαιρετική περιπέτεια χωρίς όμως τίποτε να είναι δεδομένο.

«Χαίρομαι που άλλαξε γνώμη ο Ζέλικο για το ΝΒΑ»

Η αλήθεια είναι ότι αισθάνομαι δικαιωμένος όταν ταξιδέψαμε ως προσκεκλημένοι των Πίστονς και του Ντούμαρς ο οποίος γνωρίζει άριστα την Ευρώπη. Κατάφερα να πείσω τον Ζέλικο για να δει κάποια πράγματα. Τις διάφορες στον οργανωτικό τομέα. Πως ο προπονητής έχει να ασχοληθεί με την ουσία του αθλήματος. Μόνο το κοουτσάρισμα τον απασχολεί στο ΝΒΑ. Στην Ευρώπη δεν ειναι λυμένα όλα τα προβλήματα. Όταν είδε πόσοι δουλεύουν για την οργάνωση εντυπωσιάστηκε. Τα αναφέρω γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένας προϋπολογισμός για να καλύψει. Εδώ δεν έχουμε τόσα έσοδα.

Πιστεύω ότι το γεγονός πως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος βοήθησε να αναδειχθεί το όνομα της ομάδας του Παναθηναϊκού μέσω καινούργιων ιδεών, πράγματα που μας έφεραν πιο κοντά στο ΝΒΑ, αποτελεί μία σπουδαία αρχή. Όταν θα προχωρήσουμε, θα μάθουμε πολλά από τυς Αμερικανούς.

Το μπασκετικό κομμάτι, όπως είπε ο Ντούμαρς είναι παγκόσμιο. Η τάση είναι να πλησιάσει η Ευρωλίγκα το ΝΒΑ, και θα ήθελα να δω αλλαγές. Όπως ελπίζω να απελευθερώσουμε λίγο τους παίκτες, επιτρέποντας και το πρώτο βήμα. Πλησιάζει ο χρόνος που ικανοί Ευρωπαίοι προπονητές θα ηγηθούν προσπαθειών ομάδων στο ΝΒΑ.
olympiacos-blog
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ