2013-04-05 11:17:03
Φωτογραφία για Στις συμπληγάδες του ΣτΕ η Μονή Τοπλού
του Σωτήρη Μεταξά

Από τις συμπληγάδες του Συμβουλίου της Επικρατείας θα περάσει σήμερα η επένδυση 0 μαμούθ στη Μονή Τοπλού. Δύο μήνες μετά την ένταξη τις επένδυσης στο φάκελο των fast track, σήμερα μπλέκει στα γρανάζια του ΣτΕ και οι ισορροπίες για την υλοποίηση των παρεμβάσεων ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί. Πρόκειται για την περίφημη τουριστική επένδυση Ίτανος Γαία, στην περιοχή Κάβο Σίδερο, κοντά στο φοινικόδασος του Βάι, υπόθεση που έχει περάσει από σαράντα κύματα, συνοδεύεται από καταγγελίες για ... θολές παραχωρήσεις ενώ εμπλέκεται και το Ίδρυμα Παναγία η Ακρωτηριανή, για την οποία, τον Δεκέμβριο του 2010, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με σχετική απόφασή της, την ακύρωσε, ως παράνομη.

Φορέας της επένδυσης είναι η Βρετανικών συμφερόντων εταιρεία Loyalward Ltd., θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του περασμένου Δεκεμβρίου, η επίμαχη επένδυση θα δημιουργήσει 1.200 θέσεις εργασίας και αναμένεται να συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση υψηλού επιπέδου τουριστών
. Όμως, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν δύο οικολογικές οργανώσεις και μία περιβαλλοντική, όπως και 50 κάτοικοι της Σητείας και του Λασιθίου Κρήτης και ζητούν την ακύρωση της απόφασης της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων για την ένταξη της επίμαχης τουριστικής επένδυσης στο νόμο Ν. 3894/2010 για τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track)

Τι περιλαμβάνει

Η επένδυση προβλέπει την τουριστική ανάπτυξης περιοχής 25 χιλιάδων στρεμμάτων. Το επιχειρησιακό σχέδιο του project, ύψους 267,7 εκατ. ευρώ, προβλέπει την υλοποίηση πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών. Το έργο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίες, στο πλαίσιο του οποίου θα υλοποιηθούν στην περιοχή έργα υποδομής.

Ιστορικό

Ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της έκτασης της Μονής Τοπλού προκηρύχθηκε το 1992. Η επένδυση, περιελάμβανε αρχικά ξενοδοχειακές μονάδες 7.000 κλινών, εμπορικά, εκθεσιακά κέντρα και κατοικίες. Ωστόσο, το 2009 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την υπουργική απόφαση του 2007, βάσει της οποίας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου που θα αναπτυχθεί στην έκταση του ιδρύματος Παναγία η Ακρωτηριανή.

Έτσι, η εταιρεία το 2011 υπέβαλλε στο Invest in Greece αναθεωρημένη πρόταση, όπου το μέγεθος του project είναι μικρότερο από το αρχικά προβλεπόμενο. Η επένδυση υλοποιείται από την Loyalward Ltd., θυγατρική του, εισηγμένου στην αγορά AIM του Λονδίνου, ομίλου Minoan Group. Τον περασμένο Ιούνιο, η εταιρεία σύναψε συμφωνία με το fund Candia Investment Corporation, το οποίο θα συμμετάσχει στο έργο της Βορειοανατολικής Κρήτης.

Το fund θα επενδύσει επίσης, 2.5 εκατ. ευρώ, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή του με 10% στο Ίτανος Γαία, ενώ έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό 25%, υπό την προϋπόθεση να επενδύσει 15 εκατ. ευρώ, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος ύστερα από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.

prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ