2013-04-05 09:11:04
Φωτογραφία για Δεν ξέρουν τι να κάνουν με το χρήμα οι Έλληνες - Όσοι ακόμα τo έχουν...
Το προηγούμενο που συνιστά το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο αλλά και το μπρος πίσω των διαπραγματεύσεων τρόικα - κυβέρνησης για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής προκαλούν ρίγη ανησυχίας σε όλους τους Έλληνες μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι πλέον ψάχνουν "ασφαλή" καταφύγια.

Μόνο που κάτι τέτοιο αποδεικνύεται πολύπλοκο μιας που μέχρι σήμερα η κατάθεση ήταν αυτή που θεωρούνταν πιο ασφαλής.

Σπάνε λογαριασμούς

Ήδη τραπεζικοί αναφέρουν πως το τελευταίο δεκαήμερο αυξάνονται γοργά οι μεγαλοκαταθέτες προσέρχονται στις τράπεζες ζητώντας να σπάσει ο λογαριασμός τους σε περισσότερους, ώστε να "καλυφθούν" απ' την εγγύηση των 100.000 ευρώ που ισχύει πανευρωπαϊκά.

Οι περισσότεροι ζητούν να "σπάσουν" την κατάθεση τους σε πολλά ονόματα. Μετατρέπουν δηλαδή τους λογαριασμούς σε κοινούς με συνδικαιούχους δύο ή και περισσότερα άτομα. Προσθέτουν, δηλαδή, τα ονόματα των συζύγων ή των παιδιών τους, ώστε το τμήμα της κατάθεσης που αντιστοιχεί σε κάθε δικαιούχο να διατηρείται - μαζί με τους τόκους - σταθερά κάτω απ' τα 100.000 ευρώ.


Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που μόλις λήξη η κατάθεση τους μεταφέρουν τμήμα της, είτε στο όνομα συζύγου ή παιδιού, στην ίδια τράπεζα ή το μεταφέρουν σε άλλη τράπεζα.

Με αυτόν τον τρόπο βέβαια θυσιάζουν σε έναν βαθμό τους τόκους που εισπράττουν, καθώς το ύψος του επιτοκίου είναι συνήθως ανάλογο του κατατιθέμενου ποσού.

Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν πως σε περίπτωση όπου συνεχιστεί η συγκεκριμένη τάση θα δούμε άνοδο των προσφερόμενων επιτοκίων για τα ποσά άνω των 100.000 χιλιάδων ευρώ και σαφή υποχώρηση για τις υπόλοιπες προσφερόμενες καταθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Οδηγία 2009/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σε περίπτωση που "σκάσει" μία τράπεζα το κράτος εγγυάται ποσά μέχρι 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο και ανά τράπεζα. Πρόκειται για μία εγγύηση που ισχύσει σε όλα τα κράτη μέλη μέχρι το τέλος του 2015 ανεξάρτητα αν η κατάθεση είναι σε ευρώ ή ξένο νόμισμα.

Αγορά ακινήτων

Παράλληλα κάποιοι καλοβλέπουν και την αγορά ακινήτων. Η τάση αυτή προέρχεται κυρίως από άτομα με υψηλές καταθέσεις, τα οποία θεωρούν πως ο συνδυασμός των πτωτικών τιμών στα ακίνητα και του φόβου για τις υψηλές καταθέσεις είναι μια καλή ευκαιρία για να επανεξετάσουν το όλο ζήτημα.

Στελέχη της αγοράς σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι "τα τηλέφωνα άρχισαν επιτέλους να χτυπούν". Τέσσερα χρόνια σε καθοδικό σπιράλ ελπίζουν ότι πολλοί καταθέτες θα προτιμήσουν την αγορά ενός ακινήτου ως εξασφάλιση μέρους της περιουσίας τους.

Ακόμα και μία απλή αγγελία για την πώληση ενός ακινήτου πλέον προσελκύει το ενδιαφέρον επίδοξων αγοραστών που προς το παρόν τουλάχιστον βολιδοσκοπούν κάποια αγορά.

Ωστόσο εξακολουθούν να παραμένουν επιφυλακτικοί, αφού αφενός η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να είναι πτωτική και τα δεδομένα δεν προδιαθέτουν για ανακοπή της πτώσης το επόμενο διάστημα πολύ περισσότερο που η φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται διαρκώς.

Εξωτερικό

Υπάρχει βέβαια και μία τρίτη τάση, που έχει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η αναζήτηση επενδύσεων στο εξωτερικό ή απλά φυγή των καταθέσεων στο εξωτερικό.

Και εκεί, όμως, τα πράγματα δεν είναι απλά. Αφενός, οι χώρες εκτός ευρώ έχουν αρκετές ιδιομορφίες, όπως π.χ. Στην Ελβετία ή τον Καναδά όπου θεωρείται ότι έχει ένα από τα υγιέστερα τραπεζικά συστήματα, αλλά ταυτόχρονα έχει πολύ αυστηρούς ελέγχους και προϋποθέσεις για να “δεχθεί” καταθέσεις (σε αρκετές περιπτώσεις ζητούν σχεδόν “πόθεν έσχες”, απαιτούν μεγάλα ποσά, έχουν χαμηλά επιτόκια).

Όσο για τις χώρες της Ευρωζώνης, και εκεί υπάρχουν αβεβαιότητες, όπως π.χ. για χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η πολιτική ηγεσία του οποίου σπεύδει να δηλώσει αντίθετη σε μεταχείριση παρόμοια με της Κύπρου -φοβούμενη προφανώς ότι κάτι τέτοιο ετοιμάζεται- ενώ υπάρχει σε όλες τις χώρες η αβεβαιότητα γύρω από το ευρώ, η οποία κατά καιρούς επανέρχεται.

Πηγή: newmoney
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ