2013-04-04 20:49:03
Φωτογραφία για Φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τα ενεχυροδανειστήρια στην Ξάνθη!
Σαν τα μανιτάρια κάνουν την εμφάνισή τους τα ενεχυροδανειστήρια στην πόλη της Ξάνθης, η εξάπλωση των οποίων ακολουθεί... την πορεία μιας ραγδαία μεταδιδόμενης ασθενείας.

Κεντρικά καταστήματα της πόλης τα οποία είχαν κλείσει η παρέμεναν άδεια για καιρό έχουν μετατραπεί πλέον σε ενεχυροδανειστήρια, ενώ όσο η κρίση βαθαίνει και η οικονομική ανάκαμψη παραμένει όνειρο θερινής νυχτός τόσο πιο ραγδαία κάνουν την εμφάνιση τους αντίστοιχες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα του ThrakiToday.com είναι το γεγονός πως στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν παραρτήματα αντίστοιχων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται πρωτίστως στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, με μόλις ένα ενεχυροδανειστήριο να παρουσιάζεται εγγεγραμμένο στα μητρώα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης.

Απεγνωσμένοι και οικονομικά εξαθλιωμένοι πολίτες καταφεύγουν καθημερινά στην άμεση εκποίηση κοσμημάτων, σταυρών, δαχτυλιδιών, βραχιολιών και άλλων τιμαλφών τα οποία αγοράζονται «μπιρ παρά», με τους ίδιους να εξασφαλίζουν ρευστό για την κάλυψη βασικών τους βιοποριστικών αναγκών και την αποπληρωμή άμεσων υποχρεώσεων.


Το φαινόμενο που παρατηρήθηκε εντόνως πριν από μερικούς μήνες στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας έχει εξαπλωθεί πλέον με ταχύτατους και αλματώδεις ρυθμούς στην επαρχία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πόλη της Ξάνθης. Ήδη το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξε κινητοποίηση σε πανελλαδικό επίπεδο από οικονομικούς ελεγκτές που έκαναν φύλλο και φτερό τέτοιου είδους επιχειρήσεις διαπιστώνοντας και βεβαιώνοντας φορολογικές παραβάσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε 292 ελέγχους που πραγματοποίησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος διαπίστωσε 1 885 παραβάσεις με τη μη έκδοση παραστατικών να φιγουράρει πρώτη στη σχετική λίστα των παραβάσεων.

Η λειτουργία αλλά και εξάπλωση των ενεχυροδανειστηρίων απασχόλησε ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κοινό πλαίσιο ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον έλεγχο τέτοιων επιχειρήσεων, αλλά αυτό είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους.

thrakitoday.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ