2013-04-04 10:14:22
Φωτογραφία για Υπ. Δικαιοσύνης: Στα «μαλακά» όσοι επιστρέφουν τα κλεμμένα
Επιχείρηση «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχουν στόχο να επιστρέψουν σημαντικά κονδύλια στα κρατικά ταμεία, με κίνητρο και την επιεικέστερη ποινική μεταχείριση των υπόπτων και κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο... που προωθεί ο Α. Ρουπακιώτης, παρέχονται κίνητρα για επιστροφή σημαντικών κονδυλίων στα δημόσια ταμεία.

Το νέο νομικό «οπλοστάσιο» που θα μπορεί να αξιοποιήσει το Δημόσιο, σύμφωνα με νομοσχέδιο που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης, είναι η υποχρεωτική σύσταση ενεχύρου (υπέρ του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.λπ.) στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δεσμεύσει οι δικαστικές και οικονομικές αρχές όσων κατηγορούνται ή είναι ύποπτοι σε υποθέσεις διαφθοράς (πολιτικών - κρατικών αξιωματούχων κ.λπ.) ξεπλύματος χρήματος, φοροδιαφυγής - τελωνειακών παραβάσεων, πόθεν έσχες, λαθρεμπορίας.


Παράλληλα γίνεται ένα πρώτο βήμα ποινικής συνδιαλλαγής με κατηγορουμένους που έχουν ιδιοποιηθεί - καταχραστεί δημόσιο χρήμα σε υποθέσεις με ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκία, φοροδιαφυγή, «πόθεν έσχες» κ.λπ.

Εφόσον οι κατηγορούμενοι αυτοί επιστρέψουν όλα τα χρήματα και καλύψουν πλήρως κάθε ζημιά του Δημοσίου πριν από την απολογία τους σε ανακριτή, τιμωρούνται με φυλάκιση 2-5 ετών, ενώ πριν από την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης με φυλάκιση 3-5 ετών και πριν από τη δευτεροβάθμια δίκη με κάθειρξη 5-10 ετών. Από την ποινική συνδιαλλαγή αυτή εξαιρούνται υποθέσεις απάτης, υπεξαίρεσης και απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

Η ρύθμιση αποτελεί ουσιαστικά ένα πρώτο «ρήγμα» στον «δρακόντειο» νόμο 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, αφού επιτρέπει για πρώτη φορά να «σπάσουν» τα ισόβια σε ορισμένα αδικήματα εάν οι κατηγορούμενοι καλύψουν έγκαιρα κάθε ζημιά και απαίτηση του Δημοσίου προσφέροντας «ζεστό χρήμα» στα κρατικά ταμεία.

Από τη ρύθμιση αυτή θα μπορούσε να έχει επιεικέστερη μεταχείριση π.χ. ο Α. Τσοχατζόπουλος (εφόσον πριν από τη δίκη της 22-4-13 (και υπό την προϋπόθεση ότι έχει ψηφιστεί η σχετική ρύθμιση) δεχθεί να επιστρέψει στο Δημόσιο 58 εκατ. ευρώ, όπως υπολογίζεται η μέχρι τώρα ζημιά με βάση το αρχικό κατηγορητήριο. Επιεικέστερη μεταχείριση μπορούν να έχουν και κατηγορούμενοι στην υπόθεση Siemens, εφόσον καλύψουν πλήρως τη μεγάλη ζημιά των κατηγορητηρίων Οι λογαριασμοί

Το ενέχυρο στους «παγωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς γίνεται με δικαστική ενέργεια ή βούλευμα, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει τα ποσά το Δημόσιο, αφού καταλήγουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Αν ο κατηγορούμενος ή ύποπτος δώσει τη συναίνεσή του για τη ρευστοποίηση, μπορεί να έχει επιεικέστερη ποινική μεταχείριση, εφόσον καλυφθεί η ζημιά. Με τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι το Δημόσιο θα μπορέσει να συστήσει ενέχυρο και να αξιοποιήσει διάφορους δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς,.

Παράλληλα εξαγγέλθηκε ο διαχωρισμός από τις φυλακές εκείνων που κρατούνται για οικονομικά αδικήματα ή με ποινές φυλάκισης έως 2 χρόνια, οι οποίοι θα κρατηθούν σε εγκαταστάσεις στρατοπέδου στην Αττική που θα εξασφαλιστεί σύντομα.

ΠΑΥΣΗ ΔΙΩΞΕΩΝ

Προσλήψεις ειδικών επιστημόνων

Μέτρα αποσυμφόρησης και καλύτερης λειτουργίας της Δικαιοσύνης προωθούνται με την παραγραφή πολλών αδικημάτων ήσσονος σημασίας, αλλά και με τη σύσταση ειδικού σώματος επιστημόνων - πραγματογνωμόνων, που με τις γνώσεις τους θα βοηθούν δικαστές και εισαγγελείς στην εξιχνίαση δύσκολων εγκληματικών πράξεων.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη για διάφορα αδικήματα όπου απειλείται ποινή φυλάκισης έως 1 έτος. Από την παραγραφή εξαιρούνται μόνο αδικήματα που σχετίζονται με τη διατροφή συζύγων - παιδιών, εργατικές απαιτήσεις, αγορά εμπορευμάτων με πίστωση.

Παράλληλα παραγράφονται και ποινές έως 6 μηνών, εφόσον δεν έχουν γίνει ακόμα αμετάκλητες. Στο νέο προανακριτικό σώμα θα προσληφθούν με διαγωνισμό 250 ειδικοί επιστήμονες, ικανοί να διαφωτίσουν την ανάκριση σε υποθέσεις που σχετίζονται με οικονομικά ή άλλα αδικήματα ως πραγματογνώμονες για τραπεζικά, φοροτεχνικά, λογιστικά, περιβαλλοντικά κ.λπ. ζητήματα.

Ο Α. Ρουπακιώτης επισήμανε ότι οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να είναι ιδίου επιπέδου και αυστηρότητας όλες τις εποχές. Τα πτώματα δεν είναι πολύ δύσκολο να τα τιμωρήσει κανείς είπε διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

«Θυρωρεία» και κλωβοί διακοπής κινητών

Πρόσθετα αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται σε όλες τις φυλακές της χώρας με κονδύλι 2,5 εκατ. ευρώ, για το οποίο «άναψε πράσινο φως» ο πρωθυπουργός, ενώ σε υψίστης ασφαλείας θα μετατραπεί μία από τις φυλακές Τρικάλων, Δομοκού ή Μαλανδρίνου, όπου θα μεταφερθούν οι πιο επικίνδυνοι βαρυποινίτες και υπόδικοι και θα λειτουργήσει με ειδικό κανονισμό.

Σε όλες τις φυλακές θα τοποθετηθεί πρόσθετο «θυρωρείο» στην εξωτερική πύλη για να ελέγχονται από εξωτερικούς φρουρούς και μηχανήματα όσοι εισέρχονται, ενώ θα μπουν κλωβοί διακοπής της χρήσης κινητών τηλεφώνων και οι κάμερες ασφαλείας θα αυξηθούν και θα συνδεθούν με κεντρικό σύστημα παρακολούθησης.

Σύμφωνα με τον ανασχεδιασμό της ασφάλειας των φυλακών θωρακίζονται όλες οι σκοπιές με αλεξίσφαιρα τζάμια, ενισχύονται οι εξωτερικοί φρουροί με βαρύ οπλισμό (ήδη πήραν 50 όπλα G3 A3), πρόσθετες φωτοβολίδες κρότου-λάμψης, δακρυγόνα, καπνογόνα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ενώ τοποθετούνται σε όλες τις φυλακές τα ειδικά συρματόσχοινα για αποτροπή αποδράσεων με ελικόπτερο και πυκνώνουν οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι αστυνομικών. Παράλληλα προωθείται το νομοσχέδιο για τα «βραχιολάκια».

Το ωράριο των σωφρονιστικών αυξάνεται από 34,5 σε 37,5 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ θα προσληφθούν 500 και θα αξιοποιηθούν άλλοι 220 δημόσιοι υπάλληλοι. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ