2013-04-03 18:02:03
Φωτογραφία για Τέλος στις «μαϊμού» συντάξεις
από το Γραφείο Τύπου

«Οι διατάξεις του παρόντος Σχεδίου Νόμου αποσκοπούν στην οριστική καταπολέμηση της παραβατικότητας στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης και ιδιαίτερα αυτής που αφορά στην καταχρηστική λήψη συνταξιοδοτικών παροχών και άλλων κοινωνικών μεταβιβάσεων από άτομα που δεν τις δικαιούνται.

Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης και ιδιαίτερα τα θέματα της διασφάλισης ενός αξιοπρεπούς επίπεδου διαβίωσης των ηλικιωμένων καθίστανται ιδιαίτερα επιτακτικά. Τα τελευταία χρόνια, τα συνταξιοδοτικά συστήματα στην Ευρώπη παρουσίασαν σημαντικά χρηματοδοτικά ελλείμματα και αδυναμίες ικανοποίησης των μακροχρόνιων συνταξιοδοτικών απαιτήσεων. Επιπλέον, παρουσίασαν αδυναμίες είσπραξης των κοινωνικών εισφορών καθώς και διαχείρισης των συνταξιοδοτικών παροχών, που είχαν σαν αποτέλεσμα την ανισοκατανομή των συντάξεων. Έτσι καθίσταται αναγκαία η χάραξη μιας αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής- και στη χώρας μας ιδιαιτέρως που βρίσκεται σε αυτή την οικονομική κατάσταση- για την ικανοποίηση των αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης και της μακροχρόνιας οικονομικής βιωσιμότητας των ασφαλιστικών φορέων.


Σύμφωνα με τον δείκτη επενδυτικής βιωσιμότητας των συντάξεων, η σύγκριση, ως προς τη βιωσιμότητα, των εθνικών συνταξιοδοτικών συστημάτων σε 44 χώρες παγκοσμίως, καταδεικνύει ότι το μέγεθος των συνταξιούχων που υπερέχει του αριθμού των εν ενεργεία εργαζομένων παραμένει πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Έχοντας ως δεδομένα ότι το 85% του εισοδήματος των συνταξιούχων προέρχεται από συντάξεις και ότι η αύξηση της ηλικίας αυξάνει την οικονομική εξάρτηση του συνταξιούχου από τη σύνταξη, τα άτομα ηλικίας πάνω από 75 ετών καταλήγουν να έχουν ως μοναδικό πόρο εισοδήματος, τη σύνταξη. Και αυτό καθιστά αναγκαία την παρέμβαση και εξυγίανση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας μας.

Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στο δημόσιο πυλώνα. Φυσικά υπάρχουν προαιρετικά ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα κυρίως από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, τα οποία όμως είναι ήσσονος σημασίας. Τα υψηλά ποσοστά πρόωρης συνταξιοδότησης, κυρίως για τις γυναίκες αλλά και λόγω αναπηρίας, πίεζαν χαρακτηριστικά το όλο σύστημα της χώρας και συνεπώς τα δημόσια οικονομικά της.

Αναλογική μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα, φανέρωσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα όσον αφορά τις κύριες συντάξεις θα αντέξει για 50 χρόνια, ενώ δυσοίωνο είναι το μέλλον για τις επικουρικές.

Η Ελλάδα, η Ινδία, η Κίνα και η Ταϊλάνδη συγκαταλέγονται παγκοσμίως μεταξύ των χωρών με τα πιο αδύναμα συνταξιοδοτικά συστήματα. Η αιτία πρέπει να αναζητηθεί στο διογκούμενο χρέος, στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, στις «μαϊμού συντάξεις» στην υψηλή αναλογία των συνταξιούχων έναντι των εργαζομένων και στην μεγάλη παραβατικότητα στην κοινωνική ασφάλιση.

Με τις ρυθμίσεις του παρόντος κεφαλαίου, υπηρετείται αυτός ακριβώς ο σκοπός: ο πλήρης αποκλεισμός εμφάνισης φαινομένων παραβατικότητας στο μέλλον, όσον αφορά στη λήψη συνταξιοδοτικών και άλλων παροχών. Σφραγίζονται έτσι οι «διαρροές» πόρων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και κατ’ αυτό τον τρόπο άνευ αντικειμένου οιαδήποτε ανάγκη μελλοντικής απογραφής.

Το 2013 είναι ένα δύσκολο έτος. Ωστόσο είναι και ένα έτος νοικοκυρέματος και οργανωτικής εξυγίανσης. Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, επιβάλλεται να περάσει σε μία νέα εποχή. Όχι αναίμακτα όμως. Ούτε απουσιάζουν οι τριγμοί και οι αδικίες. Είμαστε όμως εδώ, οι κυβερνητικοί βουλευτές για να συνδράμουμε, να προτείνουμε, να παρέμβουμε και να διορθώσουμε τα όποια λάθη και τις όποιες παραλήψεις.

Η μεταρρύθμιση αυτή, θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια και χωρίς την μνημονιακή υποχρέωση για την εξυγίανση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Η απόλυτη θωράκιση του ασφαλιστικού συστήματος, επιτυγχάνεται με μία σειρά θεσμικών παρεμβάσεων και βημάτων.

Σε ένα πρώτο στάδιο προς την κατεύθυνση αυτή, υλοποιείται η καθολική αυτοπρόσωπη καταγραφή συνταξιούχων, ταυτόχρονα σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, ακόμα και στις μέχρι σήμερα γκρίζες ζώνες των συντάξεων. Το πρώτο αυτό βήμα υλοποιείται ήδη και βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωση.

Τα ευρήματα δυστυχώς μέχρι σήμερα είναι αποκαλυπτικά και επιβεβαιώνουν το τεράστιο μέγεθος της ανομίας, που επικρατούσε για χρόνια στο ασφαλιστικό μας σύστημα, καθώς και την αιμορραγία πόρων, που αυτή προκαλούσε.

Το δεύτερο βήμα είναι το σύστημα «Αριάδνη».

Με το σύστημα «Αριάδνη» επιτυγχάνεται η οριστική καταπολέμηση της ανομίας στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης και ιδιαίτερα αυτής που αφορά στην καταχρηστική λήψη συνταξιοδοτικών παροχών.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στην τροπολογία που έχω καταθέσει από κοινού με τον κ. Ορφανό, και αφορά στην ασφάλιση των Μηχανικών,

Η κατάσταση του κλάδου των Μηχανικών σε σχέση με τις ισχύουσες υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, μέσω της υποχρεωτικής ένταξης ανά τριετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, έχει γίνει ιδιαίτερα απειλητική για τη βιωσιμότητα του κλάδου. Πρόκειται για αυξήσεις των παγίων εισφορών τους, και μάλιστα αναδρομικά από 1/7/2011, που υπερβαίνουν το 25% και σε βάθος χρόνου αγγίζουν το 96%.

Τα ποσοστά των ανεξόφλητων εισφορών από το 2010 που βρίσκονταν στο 27% και το 2011 στο 33%, το 2012 έφθασαν στο 40%. Ακόμη 8.000 περίπου Μηχανικοί έχουν προβεί σε διακανονισμό των οφειλών τους με άγνωστο εάν θα μπορέσουν να καλύψουν τις δόσεις του διακανονισμού όσο και τις πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές.

Είναι προφανές ότι η εφαρμογή της υποχρεωτικής ένταξης σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία όχι μόνο δεν πρόκειται να οδηγήσει στο στόχο της αύξησης των εσόδων, αλλά θα φέρει λιγότερα έσοδα και ταυτόχρονα την έξοδο από το επάγγελμα δεκάδων χιλιάδων Μηχανικών, τη μη ασφαλιστική τους κάλυψη και την οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίησή τους.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητώ ισονομία, δικαιοσύνη και ίση μεταχείριση, και παρακαλώ πολύ κύριε Υπουργέ, όπως κάνετε δεκτή την τροπολογία ή σε άλλη περίπτωση σας ζητώ να ανοίξει η συζήτηση και να δούμε συνολικά και με διάθεση επίλυσης και αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού.

Δεσμεύτηκα εχθές σε μια συνάντηση που είχα με το ΤΕΕ-ΤΑΚ Ανατολικής Κρήτης, ότι θα κάνω ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και κοινοβουλευτικά επιτρέψιμο και παρακαλώ πολύ κύριε Υπουργέ να μη μας διαψεύσετε. Να δικαιώσετε την προσπάθειά μας και τον αγώνα μας».
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ