2013-04-03 15:44:35
Φωτογραφία για CNN: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι τρελός
Ο Μάρτιος έφερε μια σειρά «προκλήσεων» από τη Βόρεια Κορέα. «Ομως αν τις εξετάσουμε από πιο κοντά, θα δούμε ότι η Πιονγκιάνγκ επιδίδεται μάλλον σε ρητορική παρά σε πραγματική στρατιωτική δράση», γράφει στο CNN ο Στέφαν Χάγκαρντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.  

Αν και οι προσπάθειες του Κιμ Γιονγκ Ουν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα συνεχίζονται αμείωτες, οι κινήσεις του δείχνουν νευρικότητα. Αραγε αντιμετωπίζει πρόβλημα το καθεστώς του;

Η Πιονγκιάνγκ «αποσύρθηκε» από την εκεχειρία με τη Σεούλ ως διαμαρτυρία για το ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέτασε την επιβολή νέων κυρώσεων προς τη Βόρεια Κορέα. Η εκεχειρία όμως δεν κινδυνεύει λόγω της αποτρεπτικής ικανότητας των δύο πλευρών.

Οι απειλές της Πιονγκιάνγκ όχι μόνο δεν επηρέασαν την συζήτηση στον ΟΗΕ αλλά ενδεχομένως αποδείχθηκαν και αντιπαραγωγικές. Το ψήφισμα πέρασε ομόφωνα, υπογεγραμμένο ακόμη και από την Κίνα. Αυτό ανοίγει την πόρτα για σκληρότερες οικονομικές κυρώσεις στις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι θα συναινέσει το Πεκίνο.


Η Βόρεια Κορέα έκανε μεγάλο λάθος όταν απείλησε ότι θα προχωρήσει σε ένα προληπτικό πυρηνικό χτύπημα. Είναι επικίνδυνο να ανακοινώνεις πρόθεση για προληπτικά χτυπήματα διότι ακόμη και οι μικρές, τακτικές σου κινήσεις μπορεί να παρερμηνευθούν. Περιττό να πούμε ότι τέτοιες δηλώσεις πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψη.

Ενα μεγαλύτερο παιχνίδι παίζεται εδώ το οποίο μάλλον επικεντρώνεται στην εσωτερική πολιτική της Βόρειας Κορέας. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει εδραιώσει την εξουσία του. Κλιμακώνοντας την ρητορική αλλά επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση όσον αφορά την πραγματική στρατιωτική δράση, το καθεστώς βασίζεται στο ότι οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα δεν πρόκειται να κάνουν το πρώτο βήμα.  

Ως αποτέλεσμα, οι βορειοκορεατικές απειλές πέτυχαν να αποτρέψουν μια επίθεση, η οποία δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί. Το καθεστώς όμως μπορεί να ισχυριστεί ότι αντιμετώπισε στα ίσια τις αμερικανικές απειλές στις δυο μεγάλες πολιτικές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα _ το τάιμινγκ των οποίων δείχνει ότι μέρος της ρητορικής οφείλεται στην εσωτερική πολιτική στη Βόρεια Κορέα.

Τα βορειοκορεατικά προγράμματα για την κατασκευή πυραύλων και πυρηνικών συνιστούν προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν συντονισμένα οι πέντε δυνάμεις της περιοχής - Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ρωσία και ΗΠΑ. Αλλά η έντονη ρητορική, όσο ενοχλητική και αν είναι, δεν αποτελεί πρόθεση για επίθεση. Η ενδεδειγμένη απάντηση από την πλευρά μας είναι να διατηρήσουμε ψύχραιμα την αποτρεπτική μας απειλή και να μην υπεραντιδρούμε στις υπερβολές. Με λίγη τύχη, το καθεστώς θα απομακρυνθεί από τις πυρηνικές πόζες και θα στραφεί προς την οικονομική μεταρρύθμιση, αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη ο λαός της Βόρειας Κορέας.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=505685
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ