2013-04-03 13:28:03
Φωτογραφία για Οι κερασιές επιστρέφουν στην Αγ. Βαρβάρα
Να κάνουν ξανά το μέρος τους «κερασότοπο» προσπαθούν οι παραγωγοί της Αγίας Βαρβάρας, οι οποίοι αυτή τη φορά έχουν στο πλάι τους την επιστημονική στήριξη που απαιτείται, από τους γεωπόνους της δημοτικής αρχής Γόρτυνας.

Πριν 20 χρόνια η περιοχή φημιζόταν για τις πλούσιες καλλιέργειες κερασιάς και το μικρό γευστικό κεράσι που παρήγαγε.

Τρεις ήταν οι περιοχές σε όλη την Κρήτη, όπου τα πανύψηλα δέντρα της κερασιάς «κοκκίνιζαν» στα τέλη της άνοιξης και τις αρχές καλοκαιριού, κατά την περίοδο καρποφορίας: η ευρύτερη περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, το Γερακάρι Ρεθύμνου και το Οροπέδιο Λασιθίου.

Στις δύο τελευταίες τοποθεσίες ακόμα καλλιεργούνται κεράσια, όμως ελάχιστα δέντρα σε σχέση με το παρελθόν. Στην Αγία Βαρβάρα η καλλιέργεια σταμάτησε αιφνιδιαστικά εξαιτίας της ασθένειας που είναι γνωστή με την ονομασία «βακτηριακό κάψιμο».

Το όνομα υποδηλώνει την σοβαρότητα της μόλυνσης και τη γρήγορη διάδοση. Το βακτηριακό κάψιμο χτυπά επίσης αχλαδιές και μηλιές.


Αυτή ήταν και η αιτία που μια παραδοσιακή καλλιέργεια στην περιοχή είχε άδοξο τέλος, και εγκαταλείφθηκε.

Το ενδιαφέρον όμως μερικών δε σταμάτησε να υπάρχει. Με δεδομένο ότι οι ελαιοκαλλιέργειες και οι αμπελοκαλλιέργειες δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα οικονομικά κέρδη σε συνδυασμό και με τον αυξημένο αριθμό των εισαγωγών σε άλλα αγροτικά προϊόντα, γίνονται σκέψεις και προσπάθειες για την έναρξη άλλων καλλιεργειών, με άλλη πλέον αντίληψη και στήριξη. Στο δήμο Γόρτυνας οι γεωπόνοι της δημοτικής αρχής έκαναν μια έρευνα για το ποια είναι τα προιόντα που καταναλώνονται αλλά δεν παράγονται.

Αυτά είναι τα κεράσια, τα αχλάδια και τα αμύγδαλα.

Σύμφωνα και με τις κλιματολογικές συνθήκες της Αγίας Βαρβάρας, αυτά είναι προϊόντα που μπορούν να καλλιεργηθούν στην περιοχή , καθώς υπάρχει και το προηγούμενο του παρελθόντος.

Αυτή τη φορά όμως πρέπει να γίνει μια καλή αρχή και πιο οργανωμένη .

Ο γεωπόνος κ. Νεκτάριος Πομπουδάκης

Όπως είπε μιλώντας στο MadeinCreta ο γεωπόνος κ. Νεκτάριος Πομποδάκης, "υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της κερασιάς από 15 καλλιεργητές, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε σύσταση ομάδας παραγωγών, για να φυτέψουν το ερχόμενο φθινόπωρο, τον Οκτώβριο συγκεκριμένα, 1000 δέντρα".

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη από τους γεωπόνους και η επιστημονική έρευνα διότι σε αυτή την προσπάθεια οι παραγωγοί δε θα είναι μόνοι, ενώ κανείς δεν επιθυμεί την επανεμφάνιση θανατηφόρων ασθενειών για τα φυτά.

Ήδη έχουν ληφθεί δείγματα χώματος για να γίνουν εδαφολογικές αναλύσεις και να καταλήξουν οι γεωπόνοι στην κατάλληλη ποικιλία κερασιάς, προκειμένου να δημιουργηθούν φυτείες από πιστοποιημένα φυτά.

«Εμείς δε θέλουμε οι παραγωγοί να νιώθουν ότι ρισκάρουν αλλά ότι επενδύουν. Για αυτό στηρίζουμε την προσπάθεια, για αυτό και τους επιμορφώνουμε: για να φυτευτούν στην περιοχή κερασιές με ιδιαίτερα οργανοληπτικά στοιχεία λόγω και του νησιωτικού περιβάλλοντος, που θα επιφέρουν κέρδος στους παραγωγούς. Το κάθε δέντρο μπορεί να παράγει 80-120 κιλά κεράσια. Το κέρδος θα κυμαίνεται από 200-300 ευρώ . Σε κάθε στρέμμα θα φυτευτούν 50 δέντρα . Οπότε κατά μέσο όρο το κέρδος μπορεί να φτάσει και τα 10.000 ευρώ ανά στρέμμα».

Ενημερωτική εσπερίδα για την κερασιά θα γίνει απόψε στις 18.00, στον Πανασό, στον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού.

Η ίδια στρατηγική θα ακολουθεί και για τις αχλαδιές, αλλά και τις αμυγδαλιές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι διάσπαρτες υπάρχουν πολλές αμυγδαλιές στην Κρήτη, δεν υπάρχει εμπορική φυτεία και καθόλου παραγωγή.

Πιστός στο κεράσι

Ένας από τους παλαιότερους παραγωγούς κερασιάς στην Αγία Βαρβάρα είναι ο κ. Κωστής Παπαδάκης. Όταν ήταν μικρός θυμάται που πήγαιναν σε ένα χωράφι στον Πανασό και μάζευαν τα κεράσια.

Ο παραγωγός κ. Κώστας Παπαδάκης

Λίγα δέντρα είχε η οικογένεια, ήταν πελώρια όμως και παραγωγικά, όπως θα πει στο MadeinCreta. Το καθένα μπορεί να έβγαζε μέχρι και 300 κιλά κεράσι - το κεράσι το μικρό!

Όμως η ασθένεια κατέστρεψε τις καλλιέργειες. Όπως αναφέρει, η ευρύτερη περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, ο Πανασός, ο Άγιος Θωμάς, η Μεγάλη Βρύση και ο Πρινιάς, ήταν σημεία που «έπιανε» η κερασιά.

Πριν από μερικά χρόνια συνάντησε κάποιον που είχε φυτώρια από τη Ναούσα και αγόρασε ξανά πέντε κερασιές, πήρε και πέντε αχλαδιές, αλλά αχλάδι δεν έφαγε.

Όσο για τα κεράσια, τα χόρτασε αφού μόνο μια κερασιά «έβγαλε» 150 κιλά κεράσι.

Σήμερα καλλιεργεί 120 δέντρα, ηλικίας 6-7 ετών πλέον. Όσον αφορά στην παραγωγή ανά έτος εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες. Φέτος στην περιοχή δεν έβρεξε ενώ δεν έκανε και κρύο, οπότε ο ίδιος δεν μπορεί να γνωρίζει και ποια θα είναι η σοδειά του.

Όσον αφορά στην τιμή πώλησης, αυτή κυμαίνεται από 5-6 ευρώ το κιλό.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ