2013-04-03 10:22:01
Φωτογραφία για Ωρα να ανοίξει τα χαρτιά του ο Ντράγκι
 ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ - ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ

Ο κεντρικός τραπεζίτης απείχε από τη δημόσια συζήτηση για το «κυπριακό μοντέλο» κουρέματος των καταθέσεων

Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να διαβεβαιώσει για ακόμη μία φορά ότι η ΕΚΤ θα παράσχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες.Την εκκωφαντική σιωπή του, σχετικά με το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, και κυρίως το τι αυτό σηματοδοτεί για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης αναμένεται να σπάσει αύριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης παρέμενε άφαντος όλο το διάστημα μετά τη λήψη των αποφάσεων για τη Μεγαλόνησο, επιλέγοντας να απόσχει από τη δημόσια συζήτηση, που πυροδότησαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, περί κυπριακού «μοντέλου» στις μελλοντικές διασώσεις τραπεζών. Είχε έτσι αφήσει τον πρώτο λόγο σε άλλα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ο Γερμανός τραπεζίτης, Γιοργκ Ασμουσεν. Στη συνέντευξη Τύπου, ωστόσο, που θα παραχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της αυριανής συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας θα πρέπει να ανοίξει, έστω και μερικώς τα χαρτιά του.


Το κυπριακό ζήτημα και οι πιθανές «παρενέργειες» του, για τις οποίες προειδοποιούν οι ειδικοί, όπως μία μαζική «φυγή» καταθέσεων από χώρες της περιφέρειας και όχι μόνο, αναμένεται να κυριαρχήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Είναι αμφίβολο εάν ο κ. Ντράγκι θα δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, από τη στιγμή μάλιστα, που στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας δεν υπάρχει σύμπνοια απόψεων, σχετικά με τη συμμετοχή των καταθετών σε μελλοντικές κρίσεις.

Ωστόσο αναμένεται να επιχειρήσει να κάμψει τις ανησυχίες για την κατάσταση στην Κύπρο, διαβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παράσχει επαρκή ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες. Αναλυτές εκτιμούν ακόμη ότι θα υπενθυμίσει τη δυνατότητα της χώρας να ζητήσει από την ΕΚΤ την ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, η οποία, πάντως, θα συνοδευόταν πιθανότατα από πρόσθετους όρους.

Η Ιταλία και το «επόμενο θύμα»

Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος παραμένουν επίσης οι εξελίξεις στην Ιταλία- το μόνο ζήτημα, για το οποίο υπήρξε παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι, το τελευταίο διάστημα. Ο Ιταλός τραπεζίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό πρόεδρο, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ζητώντας του να παραμείνει στη θέση του και να συμβάλλει στην άρση του πολιτικού αδιεξόδου.

Πηγή ανησυχιών αποτελεί, όμως, και η Σλοβενία, για το μέλλον της οποίας αναμένεται, επίσης, να διατυπωθούν πολλές ερωτήσεις, καθώς πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αλλά και οι εξελίξεις στις αγορές κρατικού χρέους, έχουν καταδείξει ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι θα είναι το επόμενο «θύμα» της κρίσης χρέους.

Οι προοπτικές της Ευρωζώνης

Επισήμως στην ατζέντα της ΕΚΤ, πάντως, βρίσκονται οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης, οι οποίες κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι.

Ο μεταποιητικός τομέας παρέμεινε βυθισμένος στην ύφεση το Μάρτιο, με τις συνθήκες μάλιστα να παρουσιάζουν επιδείνωση στο σύνολο σχεδόν των χωρών της νομισματικής ένωσης.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της εταιρείας Markit για τη μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε τον περασμένο μήνα στις 46,8 από 47,9 μονάδες τον Φεβρουάριο, απομακρυνόμενος περαιτέρω από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Σε τροχιά συρρίκνωσης επέστρεψε η δραστηριότητα ακόμη και στην «κραταιά» Γερμανία, η οποία φαίνεται να αισθάνεται ολοένα και εντονότερα τις επιπτώσεις από την κρίση στις χώρες της περιφέρειας. Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία, ο δείκτης ενισχύθηκε ελαφρά, στις 44 μονάδες, εξακολουθώντας, ωστόσο, να υποδεικνύει ύφεση.

Πρόκειται μάλιστα για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών, που μοιράζονται το ευρώ, ύστερα από εκείνη της Ελλάδας (42,1 μονάδες). «Η έρευνα σκιαγραφεί μία πολύ απογοητευτική εικόνα για το σύνολο της περιοχής. Σε όλες τις χώρες η δραστηριότητα είτε επέστρεψε σε συρρίκνωση είτε συνέχισε να συρρικνώνεται με ταχύτερους ρυθμούς» σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Ουίλιαμσον.

Παρά τα ζοφερά στοιχεία, η ΕΚΤ αναμένεται να τηρήσει, προς το παρόν, στάση αναμονής, διατηρώντας το βασικό επιτόκιο στο 0,75%.

Αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες θα αναγκαστεί να το μειώσει, κατά 25 ίσως και 50 μονάδες βάσης, προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Ισπανική υποχώρηση με έκκληση για χαλάρωση

Σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χαλάρωση των στόχων για το έλλειμμα του 2013 βρίσκεται η Ισπανία, εξαιτίας της ύφεσης που πλήττει την ισπανική οικονομία. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης επιδιώκει την αναθεώρηση του στόχου για το φετινό έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ, από 4,5%, δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας, επιθυμώντας να διατηρήσει την ανωνυμία της. Η εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που θέλουν την ισπανική κυβέρνηση να αναθεωρεί την επόμενη εβδομάδα προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την οικονομία, προβλέποντας μεγαλύτερη ύφεση 1%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 0,5% συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η Κομισιόν για την Ισπανία Διαψεύδεται από την Κομισιόν ότι διαπραγματεύεται με την Ισπανία, ώστε να της δοθεί περισσότερος χρόνος για μείωση του ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ.

Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, διέψευσε τις πληροφορίες, δηλώνοντας ότι η Κομισιόν δεν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ισπανία, προκειμένου να δοθεί στη Μαδρίτη περισσότερος χρόνος για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ. «Σε ό,τι αφορά τις φήμες σχετικά με την παράταση κατά ένα ή κατά δύο έτη της προσπάθειας για την επίτευξη του στόχου που θα μπορούσε η Επιτροπή και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να παραχωρήσουν στην Ισπανία, πρέπει να πω ότι δεν βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με την ισπανική κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Μπαγί σε συνέντευξη Τύπου. «Είμαστε, όπως και τα κράτη-μέλη, σε επαφή με τις ισπανικές αρχές, προκειμένου οι εκτιμήσεις μας να γίνουν πιο ακριβείς και βάσιμες και να λάβουμε στοιχεία από αυτές», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αλλά προς το παρόν επαληθεύουμε όλα αυτά τα στοιχεία, και μόνο στη βάση αυτών των στοιχείων η Κομισιόν θα λάβει μια απόφαση για το εάν και κατά πόσον θέλουμε να δώσουμε αυτή την παράταση... και τη διάρκειά της», πρόσθεσε.

Ο Μπαγί προέβη στις παραπάνω διευκρινίσεις με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η ισπανική κυβέρνηση θα ζητήσει περισσότερο χρόνο από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο ως σήμερα υποχρεούται να κάνει έως το 2014. Εάν οι Βρυξέλλες συναινέσουν στο αίτημα της Μαδρίτης, τότε ο στόχος για το φετινό έλλειμμα θα αναθεωρηθεί στο 6%, 4,5% το 2014 και 3% το 2015, γεγονός που σημαίνει ότι θα δοθεί στην Ισπανία παράταση ενός έτους.

Στο προσκήνιο το ευρώ δύο ταχυτήτων

Εκκληση προς τις χώρες της Ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το ευρώ απηύθυνε ο Χανς Μίχελμπαχ, ηγετικό στέλεχος του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή Οικονομικών του γερμανικού Κοινοβουλίου, με την πρότασή του να «φουντώνει» και πάλι τις συζητήσεις περί ενός ευρώ δύο ταχυτήτων, χαρακτηρίζοντας χώρες όπως τη Γαλλία και την Ιταλία «προβληματικά παιδιά».

Σε συνέντευξή του στην «Handelsblatt», ο κ. Μίχελμπαχ επισημαίνει ότι «με το πακέτο βοήθειας της Κύπρου αποδεικνύεται ότι οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, ώθησαν από κοινού προς μια αυστηρή πορεία σταθερότητας» και υποστηρίζει ότι αυτό το παράδειγμα θα πρέπει «να βρει μιμητές και να αποτελέσει ευκαιρία για μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών με την ανώτατη πιστοληπτική κατάταξη. Αυτό θα συντελούσε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς το ευρώ  μεταξύ πολιτών και επενδυτών», δήλωσε, χωρίς όμως να αναφέρεται σε λεπτομέρειες.

Ο Γερμανός πολιτικός χαρακτηρίζει την Ιταλία και τη Γαλλία ως τα «προβληματικά παιδιά» της Ευρωζώνης, ενώ, ειδικότερα για τη Γαλλία, κάνει λόγο για ένα σημαντικό σύμμαχο της Γερμανίας, αλλά κατηγορεί την κυβέρνηση Ολάντ ότι επιδίδεται σε «σοσιαλιστικά πειράματα»,.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ - ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΉ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ