2013-04-03 09:45:20
Φωτογραφία για Από το χαράτσι της ΔΕΗ «κρέμεται» η κυβερνητική συνοχή...!!!
Mε τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης να κρέμεται από μία κλωστή, την οποία τραβούν περισσότερο δοκιμάζοντας τα όριά της οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης,  

 

ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει σήμερα το απόγευμα τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις ενόψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

Η αποκάλυψη από το newpost της μυστικής συνάντησης των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στην Αγίου Κωνσταντίνου, με σκοπό τα δύο κόμματα να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στην… κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν, έφερε στην επιφάνεια την προσπάθεια του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη να φέρουν απόψε, προ τετελεσμένων τον Αντώνη Σαμαρά, θέτοντας στην ουσία τον πρωθυπουργό υπό επιτροπεία.

Γεγονός άλλωστε που είχε γίνει αντιληπτό τις προηγούμενες ημέρες και από τη στάση των δύο αρχηγών των μικρότερων κομμάτων της συμπολίτευσης.


Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο έψαχναν να βρουν λύσεις και γραμμές διαπραγμάτευσης με την τρόικα για όσο το δυνατόν πιο θετικά αποτελέσματα σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, με το παράδειγμα της Κύπρου να δημιουργεί προβληματισμό, Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου έθεταν με διαρροές τη δική τους ατζέντα.

Από τη μία ο Ευάγγελος Βενιζέλος να ζητά ανασχηματισμό με περισσότερους υπουργούς από το ΠΑΣΟΚ και ρόλο αντιπροέδρου για τον ίδιο και από την άλλη ο Φώτης Κουβέλης να μην δέχεται τη συμμετοχή στο υπουργικό συμβούλιο που θα προκύψει σε περίπτωση ανασχηματισμού αλλά και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως ο Ανδρέας Παπαδόπουλος που δήλωναν χθες την αντίθεσή τους στο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ.

Φαίνεται πως οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ξέχασαν πριν καν κλείσει χρόνος τα ποσοστά των εκλογών του Ιουνίου με τα οποία συμμετείχαν στην κυβέρνηση και κυρίως την ποσοστά που συγκεντρώνουν σήμερα στις δημοσκοπήσεις. Όπως επίσης ξέχασαν και την πολιτική ιστορία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει δείξει ότι δεν μπαίνει υπό κανενός είδους κηδεμονία.

Μάλιστα όπως λένε οι γνωρίζοντες τον πρωθυπουργό, είναι να «μην του γυρίσει το μυαλό». Τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ακόμα και αυτό της προσφυγής στις κάλπες, γεγονός, που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα είναι και τόσο ευοίωνο για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Αναφορικά με τα ζητήματα πάντως που είναι ανοικτά με την τρόικα, ο πρωθυπουργός αναμένεται καταρχήν για το «χαράτσι» να κινηθεί στη λογική της πρότασης για μείωση του τέλους κατά 10-15% μεσοσταθμικά. Όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο ίδιος δημόσια, στόχος του είναι να πληρώσουν λιγότερα οι πολίτες και έχει μικρότερη σημασία ο τρόπος είσπραξής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα τονίσει ότι δεν θα πρόκειται για το ειδικό τέλος που γνωρίζουμε. Θα είναι άλλος ο τρόπος υπολογισμού του και γι΄αυτό θα είναι πιο χαμηλό. Το μόνο στο οποίο θα μοιάζει με το σημερινό ειδικό τέλος είναι, ότι θα εισπράττεται μέσω ΔΕΗ μέχρι να λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός για τον ενιαίο φόρο ακινήτων από 01/01/2014.

Για το θέμα του δημοσίου, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι το 2014 θα υπάρχουν 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε κινητικότητα. Σχετικά με τους επίορκους σημειώνουν πως δεν χρειάζεται πλέον να τελεσιδικήσει μια περίπτωση, αν έχει παραπεμφθεί κάποιος υπάλληλος για σοβαρότατο αδίκημα ή κακούργημα, καθώς θα τίθεται αυτοδικαίως σε αργία. Εδώ εντάσσονται ήδη 2.500 βεβαιωμένες περιπτώσεις.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και να μην αφήσει την χώρα να μπει στο κάδρο, σε μία περίοδο που στην Ευρώπη συζητείται ακόμα το θέμα της Κύπρου.  

Πάνος Ρασσιάς/newpost.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ