2013-04-03 03:16:03
Φωτογραφία για Τα θέματα των αναπήρων επί τάπητος στον ΟΗΕ
Ουσιώδη ζητήματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία σε διεθνές επίπεδο συζήτησε σε σειρά επαφών στην έδρα των... Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητα του επικεφαλής της IDA (Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία).

Ο κ. Βαρδακαστάνης επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της IDA, ενόψει της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη (HLMDD) που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2013, στην έδρα του ΟΗΕ.

Η αντιπροσωπεία της IDA είχε περισσότερες από είκοσι συναντήσεις με αρκετούς μονίμους αντιπροσώπους ή αναπληρωτές μονίμων αποστολών κρατών μελών στον ΟΗΕ, καθώς και με ανώτατους αξιωματούχους του Οργανισμού.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση με τους μονίμους αντιπροσώπους των Φιλιππίνων και της Ισπανίας, των δύο συντονιστών της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη.


Επίσης, έγινε συνάντηση μεταξύ της αντιπροσωπείας και των δύο συμπροέδρων της ανοικτής ομάδας εργασίας για τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης (SDGs), αντιπροσώπων της Κένυας και της Ουγγαρίας, όπως και με το άτυπο δίκτυο κρατών μελών που συμπροεδρεύουν (Νέας Ζηλανδίας και Μεξικού).

Η αντιπροσωπεία της IDA τόνισε, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, την ανάγκη σύνδεσης του HLMDD και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, που θα λάβει χώρα στις 25 Σεπτεμβρίου 2013, ώστε να ενισχυθεί το μήνυμα ότι τα άτομα με αναπηρία πρέπει να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο για τη μετά το 2015 εποχή.

«Είναι απαραίτητο τα άτομα με αναπηρία να θεωρηθούν άμεσα ενδιαφερόμενοι σε όλες τις συζητήσεις σχετικά με την Ανάπτυξη από το 2015 και εξής», δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης μετά τη συνάντηση με τους αντιπροσώπους των Φιλιππίνων και της Ισπανίας, προσθέτοντας: «Θεωρούμε ότι ένα φιλόδοξο συμπερασματικό κείμενο από την HLMDD θα προωθήσει τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στη συζήτηση για τους αναπτυξιακούς στόχους».

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της UNICEF, η αντιπροσωπεία της IDA υπογράμμισε τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Οργάνωση μεταξύ των φορέων των Ηνωμένων Εθνών για την ενσωμάτωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και των κοινών προτάσεων για τον τρόπο προώθησης σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του UN DESA (Department of Economic and Social Affairs - Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ) η αντιπροσωπεία της IDA επισήμανε τη μοναδική ευκαιρία που παρέχεται από την HLMDD και ζήτησε την υποστήριξη από το Τμήμα ώστε να εξασφαλίσει μια καλή παρουσία εκπροσώπων του αναπηρικού κινήματος από το Παγκόσμιο Νότο.

Τέλος, όσον αφορά τη Διάσκεψη των Κρατών για τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, η αντιπροσωπεία της IDA ενημέρωσε όλους τους ενδιαφερομένους ότι όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η IDA μαζί με το DESA θα διοργανώσουν το Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών για τη Σύμβαση στις 16 Ιουλίου 2013, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Διάσκεψης των Κρατών. Τ

ο επίκεντρο για φέτος θα είναι η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ