2013-04-03 00:46:04
Φωτογραφία για Καμπανάκι ΔΝΤ για τα υψηλά ελλείμματα στη Σερβία
Την εκτίμησή του ότι τα μεγάλα προβλήματα της σερβικής οικονομίας είναι τα υψηλά δημοσιονομικά και εξωτερικά ελλείμματα και ο πληθωρισμός εξέφρασε... ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στη χώρα, Μπόγκνταν Λισόβολικ.

Ωστόσο, ο ίδιος προσδιόρισε τη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη ως το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας.

«Η οικονομική ανάπτυξη απαιτεί συνολική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και επιπλέον πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ελλειμμάτων και του πληθωρισμού και είναι επίσης απαραίτητη για να είναι βιώσιμη η υψηλή ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Λισοβόλικ, μιλώντας στην εφημερίδα Vecernje Novosti.

Πριν από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στη Σερβία, ο κ. Λισόβολικ υπογράμμισε ότι, προκειμένου να γίνει μια πιθανή νέα ρύθμιση, η χώρα πρέπει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα του συνταξιοδοτικού συστήματος, της αγοράς εργασίας, στο δημόσιο τομέα και τους όρους συναλλαγών της.


Σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο του ΔΝΤ, «αν η επόμενη αποστολή διαπραγματεύεται ένα πράγμα για μια συμφωνία», αυτό θα αφορά τους βασικούς τομείς που είναι η δημοσιονομική πολιτική και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την οικονομική ανάπτυξη.

«Από την άποψη της δημοσιονομικής πολιτικής, μια συμφωνία για ένα αξιόπιστο πολυετές σχέδιο μείωσης του ελλείμματος θα πρέπει να επιτευχθεί, προκειμένου να θέσει το δημόσιο χρέος σε διατηρήσιμη βάση. Όσον αφορά το θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο με αποτελεσματικά μέτρα σε τομείς όπως το συνταξιοδοτικό σύστημα, την αγορά εργασίας, τις δημόσιες επιχειρήσεις και το επιχειρηματικό περιβάλλον», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για το εάν η Σερβία είναι πιο κοντά σε μία συμφωνία από ότι ήταν το Φεβρουάριο, όταν η συμφωνία είχε ουσιαστικά παγώσει, ο κ. Λισόβολικ δήλωσε ότι το μπαλάκι είναι στο γήπεδο των σερβικών αρχών τώρα και πως η δέσμευση της κυβέρνησης για την εφαρμογή μιας υγιούς οικονομικής πολιτικής είναι το κλειδί για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων.

Σχετικά με το δημόσιο χρέος της Σερβίας, το οποίο ανέρχεται σχεδόν στο 60% του ΑΠΕ, ο ίδιος σημείωσε ότι το χρέος είναι πολύ υψηλό, προσθέτοντας ότι η κατάσταση έχει οριστεί από το νόμο με ανώτατο όριο δανεισμού το 45% του ΑΕΠ.

Τέλος, ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ επεσήμανε ότι ο κύριος στόχος της Σερβίας θα πρέπει να ξεπαγώσει την ανάπτυξη στους εξαγωγικούς τομείς, προσθέτοντας ότι οι συγκεκριμένοι στόχοι θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί.

parapolitika.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ