2013-04-02 22:25:03
Φωτογραφία για Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε νέο αμφιλεγόμενο νόμο
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα ένα νόμο που του επιτρέπει να επιλέγει εκείνος τους υποψηφίους για τις ρωσικές επαρχίες αν οι τοπικοί νομοθέτες αποφασίσουν να... μην διενεργήσουν εκλογές. Ο νόμος αυτός, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, αποτελεί δημοκρατικό πισωγύρισμα για τη Ρωσία και την καινούρια θητεία του προέδρου.

Βάσει του νέου νόμου κάθε μια από τις 83 επαρχίες της χώρας μπορεί να ακυρώσει τις απευθείας εκλογές των κυβερνητών – διάταξη η οποία εισήχθη πέρσι σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι πολίτες που διαμαρτύρονταν διαρκώς ζητώντας περισσότερη φωνή στη διακυβέρνηση της χώρας.

Δηλαδή, κάθε τοπικό Κοινοβούλιο μπορεί να ψηφίσει για να εγκαταλείψει τις άμεσες εκλογές και να επιλέξει τον κυβερνήτη της από μια λίστα τριών υποψηφίων τους οποίους θα υποδείξει ο ίδιος ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος είπε πως ο νόμος ήταν αναγκαίος για να προστατέψει τα δικαιώματα των μειονοτήτων στις μεικτές εθνικά επαρχίες όπως οι κυρίως μουσουλμανικές του Βόρειου Καυκάσου.


Το Κρεμλίνο ανησυχεί πως οι απευθείας εκλογές στις περιοχές αυτές μπορούν να προκαλέσουν αναταραχές ή να εμπλέξουν υποψηφίους των οποίων η πίστη σε αυτό δεν είναι δεδομένη. Υπενθυμίζεται δε πως τον Φεβρουάριο του 2014 η Ρωσία και πιο συγκεκριμένα το Σότσι, το οποίο γειτνιάζει με τις περιοχές αυτές του Καυκάσου, θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι επικριτές του νόμου καταδεικνύουν από την πλευρά τους το έλλειμμα της δημοκρατίας του εν λόγω νόμου καθώς υποστηρίζουν πως ενισχύει κυρίως το κυβερνών κόμμα της Ενιαίας Ρωσίας, το οποίο είναι πολύ λιγότερο δημοφιλές από τον ίδιο τον Πούτιν κι είδε στις τελευταίες εκλογές του Δεκεμβρίου του 2012 το ποσοστό του να συρρικνώνεται σημαντικά. Φοβούνται δε περισσότερο πως τόσο το Κρεμλίνο όσο και η Ενιαία Ρωσία θα χρησιμοποιήσουν το νόμο αυτό ως τρόπο για να περιθωριοποιήσουν τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης υπέρ δικών τους κυβερνητών. «Είναι ένας ακόμη τρόπος να ελέγχει η Μόσχα τα πράγματα» είπε ο Μπορίς Νέμτσοφ, ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός του προέδρου Μπορίς Γέλτσιν, στη δεκαετία του ’90.
agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ