2013-03-31 23:07:28
Φωτογραφία για ΚΥΠΡΟΣ - Ηθική καθαρότητα ή υποταγή στο Δ΄ Ράιχ…???
Του Γιάννη Σπ. Παργινού

Οικονομολόγου – Δημοσιογράφου

                       

          

Η απόφαση του Eurogroup με την οποία επιβάλλεται κούρεμα στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, αναμφίβολα αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Από την μια πλευρά αποκαλύπτονται τα μύχια σχέδια του Βερολίνου για μια νέα γερμανική ηγεμονία στην  γηραιά Ήπειρο κι από την άλλη μετρώνται οι αντιστάσεις ενός κράτους μέλους στην επιβαλλόμενη πολιτική. Είναι σαφές πως από την εξέλιξη του εν λόγω ισοζυγίου θα εξαρτηθεί το μέλλον του κοινού νομίσματος και της Ενωμένης Ευρώπης.

          

Η Κύπρος, μέχρι την απόφαση της 15ηςΜαρτίου, ήταν ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο που ιδρύθηκε στην εποχή του κινήματος των αδεσμεύτων από τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο και γιγαντώθηκε μετά τον πόλεμο του Λιβάνου, τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και εκείνη της άλλοτε κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης. Κεφάλαια από την ανατολική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή σωρεύτηκαν στο νησί της Αφροδίτης


. Η ανοικοδόμηση του νησιού, μετά την τουρκική εισβολή, στηρίχτηκε εν πολλοίς στην νέα πραγματικότητα δημιουργώντας μια οικονομία εξολοκλήρου  παροχής υπηρεσιών. Η κυπριακή Λύρα, παρά το όποια πολιτικά προβλήματα αντιμετώπιζε η Κύπρος ως κρατική οντότητα, ήταν ένα από τα πιο σταθερά νομίσματα της εποχής της. Ως τέτοια οικονομία, η Λευκωσία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ζώνη του Ευρώ.

      

 Ουδείς θα αμφισβητήσει την ανάγκη, το λίαν υπερτροφικό τραπεζικό σύστημα της Κύπρου να προσαρμοστεί στις κοινοτικές υποχρεώσεις. Ωστόσο, από αυτήν την υποχρέωση μέχρι τις αποφάσεις του Eurogroup, - 15ης και 25ηςΜαρτίου -, υπάρχει μεγάλη απόσταση και διαφορά. Με τις εν λόγω αποφάσεις τους, οι εταίροι, εν μια νυχτί, κατέστρεψαν μια ολόκληρη εθνική οικονομία, καταδίκασαν στην φτώχια και την ανέχεια έναν ολόκληρο λαό και αποδυνάμωσαν πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία, ως κρατική οντότητα, σε μια περίοδο που οι λεπτές γεωστρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή απαιτούν διπλωματική και διαπραγματευτική σθεναρότητα.

      

 Ο στόχος, της Γερμανίας και των δορυφόρων της, έστω κι ανομολόγητος, είναι προφανής. Η συσσώρευση σε γερμανικές ή γερμανικής επιρροής τράπεζες των κεφαλαίων που μέχρι τούδε φυλάσσονται στο νησί και η πολιτική επικυριαρχία του Βερολίνου στην εξουθενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, με ότι αυτό συνεπάγεται στην ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου.        

      

 Είναι λίαν διακριτή η στόχευση. Δεν πρόκειται για την επιβολή μιας ηθικής καθαρότητας, κατά τα προτεσταντικά πρότυπα, αλλά η επιβολή της πολιτικής δύναμης  ενός νέου Ράιχ.

       

 Παρά τις προσπάθειες του Βερολίνου, η Κυπριακή υπόθεση δεν έχει ακόμα κλείσει. Όλα παίζονται. Κι αυτό δείχνουν οι συζητήσεις για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, οι προτροπές προς τούτο και η γερμανική αμφισβήτηση που γοργά εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη…!!!
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ