2013-03-31 13:33:04
Φωτογραφία για Η Κύπρος στην καταραμένη λίστα χωρών που το φυσικό αέριο, τις βύθισε
«Οι φτωχές χώρες ονειρεύονται να βρουν πετρέλαιο, όπως ο φτωχός άνθρωπος ονειρεύεται να κερδίσει το λαχείο. Συχνά, το όνειρο μετατρέπεται σε εφιάλτη, καθώς οι καινούργιοι εξαγωγείς πετρελαίου συνειδητοποιούν ότι ο θησαυρός τους πολλές φορές τους φέρνει περισσότερους μπελάδες παρά οφέλη. Ο Χουάν Πάμπλο Πέρεζ Αλφόνσο, πρώην υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, είχε πει ότι το πετρέλαιο είναι "τα κόπρανα του διαβόλου", ενώ ο Σαουδάραβας ομόλογός του, τότε, ο πασίγνωστος σεΐχης Αχμέντ Γιαμανί, είχε αναφωνήσει κάποτε: "Μακάρι να βρίσκαμε νερό"».

(Από το ρεπορτάζ του Μάρτιν Σάντμπου, στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς).

Το απόσπασμα αυτό είναι χρήσιμο να το θυμηθούμε, τώρα που και η Κύπρος μπαίνει στην “καταραμένη λίστα” των χωρών που βρήκαν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά όχι και την ευμάρεια. Αντιθέτως βυθίστηκαν στη φτώχεια.

Η Κύπρος διαφοροποιείται μόνο σ΄ ένα από τις εξαθλιωμένες χώρες που είχαν ενεργειακά αποθέματα: η Κύπρος ήταν μια “πλούσια” χώρα ,στην οποία οι πολίτες της ζούσαν αξιοπρεπώς και πολλοί με οικονομική άνεση. Μέσα σ΄ ένα Σαββατοκύριακο βυθίστηκε στο οικονομικό χάος κι αφού επί χρόνια οι αναλύσεις για τα μυθικά πλούτη που θα έφερνε το φυσικό αέριο από τα “οικόπεδά” της έδιναν και έπαιρναν.


Η “καταραμένη λίστα” λοιπόν διευρήνθηκε.Καλίό θα είναι να ρίξουμε μια ματιά σ΄ αυτές τις χώρες.Ειδικά εμείς οι Έλληνες που έχουμε αρχίσει να ακούμε περίπου τα ίδια για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που λένε ότι έχουμε.
onalert.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ