2013-03-28 13:19:56
Φωτογραφία για Ο Φραγκίσκος θα πλύνει τα πόδια κρατουμένων για τη Μ.Πέμπτη
Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους καθολικούς και όπως είχε κάνει και ο Ιησούς στο Μυστικό Δείπνο που είχε πλύνει τα πόδια των 12 Μαθητών του, έτσι ο πάπας Φραγκίσκος θα κάνει το ίδιο... σε νεαρούς κρατουμένους της φυλακής Casal del Marmo κοντά στη Ρώμη.

Ειδικός στο να «σπάει» τις παραδόσεις, ο Φραγκίσκος θα πραγματοποιήσει αυτήν την τελετή σε ένα κέντρο κράτησης, αντί σε μία από τις βασιλικές της Ρώμης, όπως γίνεται συνήθως.

Η διαδικασία αυτή είναι μέρος της παπικής ατζέντας των εκδηλώσεων για το Πάσχα, την πιο σημαντική γιορτή του ημερολογίου της Καθολικής Εκκλησίας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Πάπας πλένει και φιλά τα πόδια 12 ανθρώπων αναπαριστώντας τη βιβλική αναφορά της χειρονομίας ταπεινότητας του Ιησού Χριστού προς τους 12 αποστόλους τη νύχτα πριν από τη σταύρωσή του.

Και ο Πάπας Βενέδικτος είχε επισκεφθεί το ίδιο κέντρο το 2007, όχι όμως για τη Μεγάλη Πέμπτη. Μόνο τα πρώτα δύο χρόνια της θητείας του έκανε ο ίδιος αυτήν την τελετουργία, ενώ μετά ανατέθηκε σε ιερείς.


Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής ο Πάπας Φραγκίσκος θα μεταφέρει έναν ξύλινο σταυρό και θα προσευχηθεί σε τελετή στο Κολοσσαίο της Ρώμης μνημονεύοντας τη Σταύρωση και το Μεγάλος Σάββατο θα τελέσει τη μεγάλη πασχαλινή ολονυχτία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, ο πάπας Φραγκίσκος θα απευθύνει το πρώτο του «Urbi et Orbi» μήνυμα στην πόλη της Ρώμης και σε όλο τον κόσμο.

Ο νέος ηγέτης των 1,2 δισ. καθολικών της υφηλίου έδωσε μία νέα αίσθηση απλότητας στο Βατικανό. Θέλησε να μένει σε μία μικρή σουίτα κατοικίας για κληρικούς, να τρώει με άλλους ιερείς σε κοινό δωμάτιο, αφότου αποφάσισε να μην μετακινηθεί στα διαμερίσματα που χρησιμοποιούσαν οι προκάτοχοί του στο Αποστολικό Ανάκτορο.

ΠΗΓΗ: Εθνος - BBC Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ