2013-03-28 12:02:03
Φωτογραφία για Οι θεομηνίες «κόστισαν» 152 δισ. δολάρια το 2012
Στα 152 δισ. δολάρια ανήλθε το 2012 το κόστος τόσο των φυσικών καταστροφών όσο και αυτών που προήλθαν από ανθρώπινη υπαιτιότητα, όπως αποκάλυψε έκθεση του κορυφαίου αντασφαλιστικού ομίλου Swiss Re που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Το ποσό που πρέπει να πληρώσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες μετά τις φυσικές αυτές καταστροφές ανέρχεται σε 77 δισ. δολάρια, γεγονός που κάνει το 2012 την τρίτη πιο δαπανηρή χρονιά στην ιστορία της ασφαλιστικής βιομηχανίας, αναφέρει στην έκθεσή του ο ελβετικός όμιλος. Το ποσό αυτό ωστόσο είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο πέρυσι, χρονιά που σημαδεύτηκε από πολλούς σεισμούς και από το τεράστιο τσουνάμι που έπληξε τις ακτές της Ιαπωνίας. Το 2011 το ποσό που κλήθηκαν να πληρώσουν οι ασφαλιστικοί όμιλοι ανήλθε στα 126 δισ. δολάρια, υπενθυμίζει η μελέτη της Swiss Re. Το 2012 σφραγίστηκε από μεγάλες φυσικές καταστροφές, κυρίως στις ΗΠΑ. Στα δέκα συμβάντα με το μεγαλύτερο ασφαλιστικό κόστος της χρονιάς που πέρασε, τα εννέα σημειώθηκαν στις ΗΠΑ. Το υψηλό ποσοστό διείσδυσης των ασφαλίσεων στη Βόρεια Αμερική οδήγησε στην εκτόξευση των απωλειών στα 65 δισ. δολάρια. Ο κυκλώνας Σάντι ήταν η πιο δαπανηρή καταστροφή του 2012, τόσο σε οικονομικές απώλειες όσο και σε κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρίες.


Οι οικονομικές απώλειες ανήλθαν σε 70 δισ. δολάρια, ποσό που φέρνει τον κυκλώνα Σάντι στη δεύτερη θέση μετά τον κυκλώνα Κατρίνα το 2005. Οι αποζημιώσεις από ασφαλιστικές εταιρίες έφθασαν σχεδόν τα 35 δισ. δολάρια, εκ των οποίων 20 με 25 δισ. καλύφθηκαν από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, σύμφωνα με την έρευνα. Η Ιταλία δοκιμάστηκε επίσης από πολλούς σεισμούς στο Βορρά της, με τις ασφαλισμένες απώλειες να ξεπερνούν το 1,6 δισ. δολάρια, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιταλική χερσόνησο.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ