2013-03-27 10:37:04
Φωτογραφία για Η καταστροφή της Πομπηίας στο Βρετανικό Μουσείο
Η έκρηξη του Βεζούβιου ήταν ένα γεγονός που μέσα σε 24 ώρες κατέστρεψε την Πομπηία και το Ερκουλάνεουμ και αμέτρητοι άνθρωποι πέθαναν ακαριαία. Το ηφαίστειο ήταν ανενεργό για εκατοντάδες χρόνια ώσπου εξερράγη και διέλυσε τα πάντα, μία ημέρα σαν όλες τις άλλες, την ώρα που ο κόσμος των ιταλικών αυτών πόλεων ακολουθούσε τις καθημερινές του συνήθειες.

Στις 28 Μαρτίου, το Βρετανικό Μουσείο εγκαινιάζει μία έκθεση μεγάλης σπουδαιότητας για τη χώρα και θα διαρκέσει ως τις 29 Σεπτεμβρίου. Ο τίτλος είναι “Life and Death – Pompeii and Herculaneum” και όσο για το περιεχόμενο της, είναι πλούσιο σε θησαυρούς που θα φωτίσουν το πριν και το μετά των ανθρώπων που ζούσαν στις κάποτε πανέμορφες πόλεις. Η προπώληση έχει ήδη σημειώσει επιτυχία και οι υπεύθυνοι του Μουσείου είναι πολύ αισιόδοξοι μιας και πολλά από τα εκθέματα δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά εκτός Ιταλίας. Πάνω από 250 αντικείμενα, πρόσφατες ανακαλύψεις και ευρήματα από πολύ παλιά, θα προσφέρουν μία σφαιρική γνώση στους επισκέπτες.


Από τη μία, είναι η μικρή, παραθαλάσσια πόλη του Ερκουλάνεουμ. Από την άλλη, στέκεται η επιβλητική και βιομηχανική Πομπηία. Κοινός άξονας δεν είναι μόνο η στιγμή που προκάλεσε τη μαζική καταστροφή και τον αφανισμό τους αλλά και η καθημερινή ζωή των ανθρώπων τους. Για παράδειγμα, υπάρχει ένας πίνακας ο οποίος απεικονίζει ένα φούρναρη και τη σύζυγο του, μορφωμένοι και οι δύο και ίσοι τόσο στη δουλειά όσο και στη ζωή. Η έκθεση δεν εξερευνά τη ζωή μονομάχων και αυτοκρατόρων αλλά επιχειρηματιών, σκλάβων, επιτυχημένων γυναικών αλλά και παιδιών. Δε λείπουν ωστόσο και οι εικόνες ανθρώπων την ώρα του θανάτου τους, μερικές δε είναι ιδιαίτερα συγκινητικές όπως τα μέλη μίας οικογένειας που αγκαλιάζονται σφιχτά λίγο πριν χαθούν στις στάχτες.

Οι κριτικοί τέχνης που έχουν δει την έκθεση, την αποκαλούν συναρπαστική και γράφουν ενθουσιώδη σχόλια. Ο Jonathan Jones από τον “Guardian” μιλά για μία έκθεση γεμάτη υπέροχη τέχνη, πίνακες που εκφράζουν τον ερωτισμό των Ρωμαίων αλλά και αντικείμενα που αντικατοπτρίζουν τον πολυτελή τρόπο ζωής τους. Συγχρόνως, κάνει λόγο για έναν κόσμο που είναι πολιτισμένος αλλά και βάρβαρος. Τη στιγμή όμως που ο Βεζούβιος απλώθηκε, δεν υπήρξαν διακρίσεις. Πλούσιοι και φτωχοί, άρχοντες και σκλάβοι τυλίχτηκαν στις φλόγες. Η ιστορική και βαθιά έκθεση, κατά τον Jones, είναι η συνάντηση με μία εκπληκτική κοινωνία, με το σεξ και το θάνατο, με το έπος των Ρωμαίων.

ysterografa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ