2013-03-25 12:36:03
Φωτογραφία για Ερχονται 3D smartphones από την HP
Ερευνητές της Hewlett-Packard ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία η οποία θα επιτρέπει την προβολή τρισδιάστατου περιεχομένου στην οθόνη μιας φορητής συσκευής (όπως για παράδειγμα σε αυτήν ενός smartphone) το οποίο θα είναι ορατό ακόμη και αν ο χρήστης αυτού βλέπει την οθόνη υπό γωνία 45 μοιρών, από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Φυσικά, δεν θα απαιτείται η χρήση κάποιου τύπου ειδικών γυαλιών.

Οι ερευνητές της HP χρησιμοποίησαν νανοτεχνολογία για να «χαράξουν» πολλαπλούς κύκλους με μικροσκοπικές αυλακώσεις πάνω σε ένα στρώμα γυαλιού της οθόνης. Οι αυλακώσεις «κάμπτουν» το φως που φτάνει σε αυτές με τρόπο που δημιουργεί 64 διαφορετικά σημεία θέασης. Κινώντας την οθόνη, ο χρήστης θα αντιλαμβάνεται ταυτόχρονα δύο από αυτά τα σημεία, ένα με το δεξί και ένα με το αριστερό του μάτι. Σαν αποτελέσματα, η εικόνα εμφανίζεται στα μάτια του σαν τρισδιάστατη.

Η αλήθεια είναι πως αυτή δεν αποτελεί την πρώτη φορά που σε συσκευές όπως smartphones θα μπορεί να προβληθεί περιεχόμενο τριών διαστάσεων, μιας και κάτι παρόμοιο είχε συμβεί στο παρελθόν και με τα LG Optimus 3D και HTC EVO 3D
. Εντούτοις, οι χρήστες των συσκευών αυτών παραπονούνταν για πονοκεφάλους μετά από πολύωρη χρήση, καθώς έπρεπε να κοιτούν την οθόνη από μπροστά. Η νέα τεχνολογία της Hewlett-Packard με την προβολή τρισδιάστατου περιεχομένου σε έως και 45 μοίρες υπόσχεται πως θα εξαλείψει και το προαναφερθέν ζήτημα.

Όπως δήλωσε ο David Fattal, επικεφαλής της έρευνας, το τελικό αποτέλεσμα «θυμίζει αυτό που θα βλέπατε σε μια ταινία όπως το Star Wars με το ολόγραμμα της πριγκίπισσας Leia», τονίζοντας όμως πως το εφέ δεν θα είναι πανομοιότυπο με ένα ολόγραμμα, μιας το προβαλλόμενο περιεχόμενο δεν θα βγαίνει εκτός της οθόνης.

Η έρευνα θα δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Nature την ερχόμενη Πέμπτη.
pelop.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ