2013-03-24 17:27:59
Φωτογραφία για Το παρασκήνιο μιας συγγνώμης
Ο Τούρκος αρθρογράφος/αναλυτής Murat Yetkin περιγράφει στην τουρκική HURRIYET το παρασκήνιο της επικοινωνίας Νετανιάχου – Ερντογάν υπό τις παραινέσεις Ομπάμα ενώ αναφέρεται και σε ποιες περιπτώσεις οι πολιτικές ισορροπίες πρόκειται να αλλάξουν μετά την επαναπροσέγγιση των δύο κρατών.

«Στις 22 Μαρτίου στις 16.00 το μεσημέρι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε απευθείας τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και μετά από ολιγόλεπτη συζήτηση έδωσε το ακουστικό στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι δύο πρωθυπουργοί αποφάσισαν το Ισραήλ να απολογηθεί για το επεισόδιο στο πλοιάριο Mavi Marmara καθώς και να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων. Παράλληλα το Ισραήλ θα χαλαρώσει τον αποκλεισμό στη λωρίδα της Γάζας, ενώ η Τουρκία θα διαμεσολαβήσει στην εξεύρεση λύσης στο θέμα με τους Παλαιστίνιους. Στο τέλος της συνομιλίας των δύο ο Ομπάμα φανερά ικανοποιημένος ξαναπήρε το τηλέφωνο και είπε στον Ερντογάν: «Θα τα πούμε σύντομα» εννοώντας την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο».


Σύμφωνα με τον Murat Yetkin, το σημείο που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση είναι το γεγονός ότι η Ισραηλινή απολογία ήρθε μερικές μόλις ώρες μετά την πρωτοβουλία Ερντογάν να ξεκινήσει διάλογο με τους Κούρδους του PKK, με εκείνους να προχωρούν σε κατάπαυση πυρός. Ουσιαστικά αφήνεται να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ προσέφεραν στις δύο χώρες ανταλλάγματα κάτω από το τραπέζι για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη συμφωνία.

«Η συγκεκριμένη συμφωνία θα αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες στην περιοχή και θα υπάρξουν επιπτώσεις στο θέμα της Συρίας, του Ιράν, του Ιράκ αλλά και ενδεχομένως στο Κυπριακό» καταλήγει!

GEOPOLITICS & DAILY NEWS
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ