2013-03-23 14:56:04
Φωτογραφία για Σε αστυνομικό κλοιό -και πάλι- οι παρελάσεις στην Κρήτη
Υπό αστυνομικό κλοιό θα διεξαχθούν -για τρίτη συνεχή φορά- οι παρελάσεις στην Κρήτη με τον σχεδιασμό των μέτρων τάξης και ασφάλειας να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Εκατοντάδες αστυνομικοί, ένστολοι και μη, θα αναλάβουν δράση από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ενώ την επανεμφάνιση τους θα κάνουν τα γνώριμα πλέον κιγκλιδώματα. Στόχος της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ είναι να διεξαχθούν πάση θυσία οι παρελάσεις στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης ενώ κυρίαρχο ζητούμενο είναι να μην προκληθούν επεισόδια τέτοιας έκτασης που να οδηγήσουν στην διακοπή ή στην ματαίωση τους, όπως συνέβη πέρυσι, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Από την άλλη, η ηγεσία της Αστυνομίας στο νησί δεν θέλει να αντιπαρατεθεί με τον κόσμο και να έρθει σε σύγκρουση με πολίτες, αναγκαζόμενη να κάνει ακόμα και ρίψη χημικών, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες σε σχέση με τον σχεδιασμό των μέτρων θα συζητηθούν την παραμονή της παρέλασης οπότε και θα γίνουν οι τελικές συσκέψεις στις τέσσερις Αστυνομικές Διευθύνσεις του νησιού.


Σε ό,τι αφορά στο Ηράκλειο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές ως προς την εξέδρα των επισήμων που θα στηθεί και πάλι μπροστά από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στην πραγματικότητα, ο χώρος θα είναι καγκελόφρακτος, ενώ δεκάδες αστυνομικοί θα είναι παραταγμένοι περιμετρικά της εξέδρας με τις διμοιρίες των ΜΑΤ να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο για την απώθηση διαμαρτυρόμενων που θα επιχειρήσουν να κινηθούν προς τους επισήμους. Ακόμα, «ακροβολισμένοι» μέσα στο πλήθος θα βρίσκονται δεκάδες αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, οι οποίοι θα φορούν πολιτικά. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων τους θα είναι η διενέργεια ελέγχων σε τσάντες και σακίδια υπόπτων αλλά και οι προσαγωγές ατόμων που θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν ένταση. Ειδικό ρόλο θα διαδραματίσουν επίσης οι άνδρες της Ομάδας Ειδικών Αποστολών, οι οποίοι θα αναλάβουν την προστασία του εκπροσώπου της κυβέρνησης, τόσο στο στάδιο της κατάθεσης στεφάνων όσο και μετέπειτα κατά την διεξαγωγή της παρέλασης. Στους χώρους που θα πλαισιώνουν την εξέδρα αλλά και απέναντι, προς την πλευρά του πρώην Λούνα παρκ, θα απαγορεύεται η συγκέντρωση πολιτών.

Με βάση τον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί, θα λειτουργήσουν τομείς ασφαλείας σε όλο το μήκος της παρέλασης, από το σημείο έναρξης μέχρι και την κατάληξη της με την βαρύτητα φυσικά να δίνεται στην εξέδρα αλλά και στην πλατεία Ελευθερίας όπου θα προηγηθεί η κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη. Εκτιμάται, ότι μόνο στο Ηράκλειο, θα «επιστρατευτούν» περίπου 300 αστυνομικοί. Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας επίσης σε Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο με τους πολίτες να παρακολουθούν τους παρελαύνοντες πίσω από τους σιδερένιους φράκτες.

Πάντως από την πλευρά της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ στην Κρήτη απευθύνεται έκκληση προς τους πολίτες του νησιού, τους οποίους καλεί να συμβάλλουν με την στάση τους στον εορταστικό και επετειακό χαρακτήρα των παρελάσεων προκειμένου, όπως αναφέρεται, να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο το διαχρονικό νόημα της ημέρας.
cretalive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ