2013-03-23 08:45:04
Φωτογραφία για Aγρίνιο: Λόγω κρίσης κόβουν τα πεύκα και φυτεύουν ελιές και... σύρματα
Έντονες είναι οι αντιδράσεις κατοίκων στην τοπική κοινότητα της Κυψέλης της Δ.Ε. Στράτου του δήμου Αγρινίου, που βλέπουν σχεδόν καθημερινά το όμορφο πευκοδάσος που βρίσκεται στο χωριό, να... λιγοστεύει επικίνδυνα

Όπως καταγγέλλεται, ένας μικρός αριθμός κατοίκων του χωριού, επιχειρεί να... επεκτείνει τις ιδιοκτησίες του, κόβοντας πεύκα , φυτεύοντας νεαρές ελιές, αλλά και βάζοντας σύρματα, οριοθετώντας μάλιστα κάποια σημεία, εντός του δασυλλίου. Σαν να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, στο δασύλλιο, που έχει μια έκταση περίπου 70 - 80 στρεμμάτων, παρατηρούνται και φαινόμενα λαθροϋλοτομίας.

Στο μικρό χωριό της Κυψέλης με το έντονο Ποντιακό στοιχείο και την πλούσια πολιτιστική-πολιτισμική παράδοση το μικρό δασύλλιο ίσως είναι και το πιο όμορφο τμήμα της περιοχής και γι' αυτό οι συγκεκριμένες ενέργειες έχουν ξεσηκώσει πολλές διαμαρτυρίες.

"Δυστυχώς η στενομυαλιά ορισμένων έχει θέσει σε κίνδυνο το δασύλλιο
. Υπάρχουν κάποια άτομα που κόβουν δέντρα, τοποθετούν φράχτες και φυτεύουν ελιές, χωρίς απ' ότι γνωρίζω να έχουν εκεί κάποιες ιδιοκτησίες, αλλά πιθανώς στοχεύοντας στο να επεκτείνουν τις δίκες τους. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε καλέσει και το Δασαρχείο που έκανε έναν έλεγχο πριν από δυο μήνες περίπου, χωρίς να γνωρίζουμε τα αποτελέσματα του, αλλά και τον Δήμο Αγρίνιου, ώστε να ενταχθεί στο Τεχνικό του Πρόγραμμα μια διαδικασία οριοθέτησης του δασυλλίου, χωρίς όμως και εκεί να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα" δηλώνει στο "Γεγονός" ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας της Κυψέλης Λεωνίδας Αθανασάκης.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το "Γ" είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί: Στα όρια, αλλά και μέσα στο δασύλλιο, "ξεπετάγονται" περιφράξεις, νεαρές ελιές, πέτρες έχουν τοποθετηθεί δίνοντας την υποψία μάντρας, βαρέλια έχουν μεταφερθεί, λάστιχα για να αρδεύουν τις ελιές (!) και πολλά ακόμη... ώστε να υποδηλώνεται η ύπαρξη κάποιας ιδιοκτησίας.

"Αυτό που ζητάμε εμείς από τους αρμοδίους είναι να γίνει μια οριοθέτηση του δασυλλίου και να επιβληθούν τα νόμιμα σε όσους αποδεδειγμένα έχουν προβεί σε καταπατήσεις στο δασύλλιο" συμπληρώνει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, που επισημαίνει ιδιαίτερα και ένα ακόμη πρόβλημα που τελευταία έχει ενταθεί σε κάθε δασική περιοχή: Στην λαθροϋλοτομία που επίσης απειλεί το δασύλλιο, μιας και έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις ατόμων που έρχονται και από άλλες κοντινές περιοχές και κόβουν δέντρα για καυσόξυλα.

Μετά την ενεργοποίηση των κατοίκων και του προέδρου του χωριού, χθες Παρασκευή, υπάλληλοι του δασαρχείου του Αγρινίου, επισκέφθηκαν την περιοχή και πραγματοποίησαν μια καταρχήν αποτύπωση, ενώ θα ακολουθήσει και φωτοερμηνεία, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της παρανομίας και των καταπατήσεων.

Θεωρείται πάντως πως μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σοβαρή αλλοίωση του δάσους και πως σε κάθε περίπτωση ο νόμος θα εφαρμοστεί για όσους αποδειχτεί πως έχουν προχωρήσει σε καταπατήσεις.

Πηγή: εφημερίδα «Γεγονός»
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ