2013-03-22 15:28:03
Φωτογραφία για Ο... Σβαρτσενέγκερ της Λάρισας
Το σενάριο έχει ως εξής και θυμίζει μια καλοστημένη ταινία: Ένας 15χρονος σε ένα μικρό χωριό μιας ελληνικής επαρχίας το 1977 αρχίζει να φτιάχνει αυτοσχέδια βάρη με τσιμεντόβαρα. Μαζεύει περιοδικά και θαυμάζει το Μπόντι Μπίλντινγκ σε μια εποχή που κανένας μα κανένας στην περιοχή δεν γνωρίζει καν, τι είναι αυτό.

Με τα χρόνια όμως κατάφερε όχι απλά να κυνηγήσει το όνειρό του αλλά να το ξεπεράσει, κατακτώντας τίτλους σε παγκόσμιο επίπεδο και να γίνει ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στη χώρα του. Για την πόλη του δεν το συζητάμε, είναι ίσως ο αθλητής σύμβολο... Και όμως το σενάριο είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Ο Βαγγέλης Μόκας είναι ο αθλητής που ξεκίνησε σε πολύ δύσκολα χρόνια από τη Φαλάνη και έφτασε να κερδίζει παγκόσμιες διακρίσεις. Δίκαια λοιπόν αρκετοί τον αποκαλούν ως... Σβαρτσενέγκερ της Λάρισας καθώς ακόμα και τώρα στα 50 του χρόνια καταφέρνει να μαγνητίζει τα βλέμματα και να κερδίζει τίτλους σε παγκόσμιο επίπεδο.


Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στο Λιντς της Αυστρίας πριν από λίγο διάσημα κατέτκησε την 3η θέση στην κατηγορία των Masters (από πενήντα και πάνω) ενώ προηγήθηκαν ένα πανελλήνιο κύπελλο στη Θεσσαλονίκη και μια πρώτη θέση στο πρωτάθλημα που έγινε στην Αθήνα.

«ΜΕ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΡΕΛΟ...»

«Ήμουν μόλις 15 χρονών όταν άρχισα να ασχολούμαι και να ανακαλύπτω τι είναι το body building» μας αφηγείται με μεγάλη νοσταλγία ο Βαγγέλης Μόκας και συνεχίζει: «Θυμάμαι ήταν περίπου το 1977. Τυχαία έπεσε στα χέρια μου ένα περιοδικό και όταν είδα τους body buliders νόμιζα πως είναι ψεύτικοι. Όταν το άνοιξα άρχισα να καταλαβαίνω πως είναι αλήθεια. Άρχισα να παίρνω περιοδικά και σιγά - σιγά να βρίσκω τον δρόμο της άθλησης. Σε εκείνη την εποχή έφτιαχνα αυτοσχέδια βάρη με τσιμεντόβαρα στη Φαλάνη. Ήταν πρωτόγνωρο στην εποχή μας και πολύ με θεωρούσαν τρελό» ...

...«Με την πάροδο των χρόνων πήγα σε διάφορα γυμναστήρια. Ο πρώτος αγώνας που έλαβα μέρος ήταν στην Αθήνα το mister Hellaς το 1980 σαν έφηβος και μια απλή συμμετοχή. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα το 1986 άνοιξα το δικό μου γυμναστήριο και έτσι ήρθαν και οι εντατικές προπονήσεις που έφεραν συμμετοχές στους αγώνες. Αυτός ήταν ο τρόπος που ήρθαν και οι διακρίσεις μου».

ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

Ο Βαγγέλης Μόκας έχει πολλές και σημαντικές διακρίσεις στον χώρο του Body Building. Δεκάδες πανελλήνιες πρώτες θέσεις. Έχει υπάρξει γενικός νικητής όλων των κατηγοριών το 2007, 2ος Βαλκανιονίκης το 2006, ενώ ένα χρόνο αργότερα το 2007 βγήκε 5ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Μα πόσα πρέπει να θυσιάσει ένας άνθρωπος για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο;

- Χρειάζεται απλά να στήσεις τη ζωή σου γύρω από αυτό που κάνεις. Θέλει πολλές ώρες προπόνησης. Σε μια αγωνιστική περίοδος χρειάζονται 3 ώρες την ημέρα, ενώ σε μια εξωαγωνιστική περίοδος απαιτείται 1 1/2 ώρα την ημέρα για συντήρηση. Αυτό όμως που μετράει και διαφέρει από περίοδο σε περίοδο είναι η διατροφή. Κάνεις περίπου έξι γεύματα την ημέρα ισόποσα. Αναλόγως με το βάρος και τις ανάγκες προσαρμόζεις και την ποσότηττα της πρωτεΐνης και των υδατανθράκων. Όταν είναι αγωνιστική περίοδος μειώνεις πολύ τους υδατάνθρακες (ρύζι, νιφάδες βρώμης, πατάτες).

ΣΑΝ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙ...

Ώσπου έφτασε στην ηλικία των 50 ετών και φαίνεται πως έπιασε την καλύτερη φόρμα της ζωής του για να πάρει την καλύτερη διάκριση που είχε ποτέ. «Θεωρώ πως με την πάροδο των χρόνων γίνεσαι καλύτερος. Και αυτό γιατί έχεις μεγαλύτερη εμπειρία και οι μύες έχουν καλύτερη ποιότητα δουλειάς με την πάροδο των ετών προπόνησης» αναφέρει ο Λαρισαίος αθλητής που είναι παντρεμένος με την Αντιγόνη Σουλτάνη και έχουν μια κορούλα 2.5 ετών τη Φανούλα.

Ποιος όμως ήταν ο αθλητής σύμβολο που σε επηρέασε περισσότερο;

- Αυτός που με ενέπνευσε περισσότερο και θεωρώ πως ήταν ο κορυφαίος όλων των εποχών ήταν ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Ήταν αυτός που ενέπνευσε τους περισσότερους σε όλον τον κόσμο.

Όσον αφορά τώρα στα σχέδιά του για το μέλλον είπε:

«Στόχος μου είναι να συνεχίσω να βελτιώνομαι και να προσπαθώ στους επόμενους αγώνες να είμαι καλύτερος γιατί νικητής είναι αυτός που έχει βελτιώσει τον εαυτό του άσχετα με τη θέση που θα πάρει στους αγώνες. Αυτή είναι η πραγματική νίκη ενός αθλητή. Το μπόντι μπίλντιγκ είναι σαν το κρασί. Όσο παλιώνει ένας αθλητής τόσο καλύτερος γίνεται και ποιοτικότερος.

ΠΕΡΙ ΜΠΟΝΤΙ ΜΠΙΛΝΤΙΝΓΚ

Το μπόντι μπίλντιγνκ είναι στα ελληνικά η σωματοδόμηση. Είναι ουσιαστικά η διαδικασία αύξησης της μυϊκής μάζας και ελάττωσης του σωματικού λίπους με συνδυασμό άρσης βαρών, επαρκούς πρόσληψης θερμίδων και θρεπτικών συστατικών, καθώς και ξεκούρασης. Διάσημοι μπόντι μπίλντερς του παρελθόντος και του παρόντος είναι οι: Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Στιβ Ριβς, Μπιλ Περλ, Σέρτζιο Ολίβα, Μάικ Μέντζερ, Λου Φερίνιο, Σέρτζ Νουμπρέ, Λάρι Σκοτ, Λι Χέινι, Ντόριαν Γιέιτς, Ρόνι Κόουλμαν, και Τζέι Κάτλερ. Οι μπόντι μπίλντερς χρησιμοποιούν συνήθως τις εξής τρεις στρατηγικές για να μεγιστοποιήσουντη μυϊκή υπερτροφία:

Προπόνηση ενδυνάμωσης με βάρη ή ελαστική/υδραυλική αντίσταση, εξειδικευμένη διατροφή, με χρήση περισσότερης πρωτεΐνης και συμπληρωμάτων όποτε είναι αναγκαίο αλλά και φυσικά επαρκή ξεκούραση.

Εφ. Ελευθερία (Κ. Γκιάστας)

thessalianews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ