2013-03-21 18:40:35
Φωτογραφία για Η Κύπρος αποκαλύπτει τη «Βαβέλ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης...!!!
Οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, που τρέχουν σε ξέφρενους ρυθμούς από την απόφαση-σοκ του Eurogroup για δήμευση ποσοστού των καταθέσεων, ως αντάλλαγμα στην παροχή πακέτου στήριξης, 

 

ξεγύμνωσαν κυριολεκτικά τις δομικές αδυναμίες και τις αντίθετες απόψεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θυμίζει τις τελευταίες μέρες τον Πύργο της Βαβέλ.

Διαφωνίες για τους χειρισμούς στην κυπριακή περίπτωση διατυπώνονται από τα όργανά της με εκατέρωθεν αιχμές και διαφωνίες, δείχνοντας ότι, ουσιαστικά, η ευρωπαϊκή πλευρά δεν έχει ένα ενιαίο πλάνο, δείχνοντας όμηρος των προκλητικών προτάσεων του Βερολίνου.

Μετά το «όχι» του κυπριακού κοινοβουλίου την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαχώρισε ξεκάθαρα της θέση της από την απόφαση του Eurogroup, η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και θιασωτών του νεοφιλελευθερισμού. Η Κομισιόν τόνισε πως στήριξε από καθήκον την απόφαση της συνόδου των ΥΠΟΙΚ της ευρωζωνης, όμως «δεν ανταποκρίνονταν στις προτιμήσεις». 


Σήμερα ήταν σειρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διά στόματος του προέδρου της, γερμανού σοσιαλδημοκράτη, Μάρτιν Σουλτς να εκτοξεύσει φαρμακερά βέλη προς το Eurogroup, μιλώντας για «αδιαφανή πρόταση» που «υπονομεύει την Ευρώπη».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της, ακολουθεί το «δόγμα Μέρκελ» θέτοντας τελεσίγραφο προς την Κύπρο, απειλώντας τη ουσιαστικά με έξοδο από τη νομισματική ένωση, ενώ την ίδια ώρα, όπως δήλωσε αξιωματούχος του EuroWorking Group, έχει ανοίξει η σχετική συζήτηση.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το μείζον ζήτημα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020, με το Ευρωκοινοβούλιο να καταψηφίζει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής.

Η Κύπρος μπορεί να αποτελεί ένας κρας-τεστ για την συνοχή του κλυδωνιζόμενου ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όμως εκεί που τα δεδομένα θα σοβαρέψουν ακόμα περισσότερο είναι στην περίπτωση της Ιταλίας, η οποία είναι αυτή τη στιγμή ακέφαλη. Εάν συνεχιστεί το πολιτικό αδιέξοδο, οι αναταράξεις στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν σε επικίνδυνο βαθμό, με αβέβαιες συνέπειες.

Βαγγέλης Βιτζηλαίος / newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ